Everton – West Ham 2:2

04/04/2010 0 Od Meňa

Vítězná domácí série je u konce a co víc, pro Everton dnešním podvečerem sezona možná nadobro skončila. Blues dvakrát neudrželi náskok a s West Hamem si body rozdělili.

Již několik dní předem bylo avizováno, že ani tentokrát k zápasu nebude připraven Mikel Arteta, a tak se bohužel také stalo. Klíčového záložníka v základní sestavě nahradil Diniyar Bilyaletdinov. Střed zálohy patřil Leonu Osmanovi, před kterým operovala tradiční dvojice Tim Cahill a Louis Saha.

Počátek utkání se nesl v nezáživném duchu. Ani jeden z celků se nikam nehnal, a tak se soupeřilo především ve středu pole. Úvodní gól tak zaskočil nejen West Ham, ale nejspíš i početný zástup domácích příznivců. Centr Leightona Bainese v třiadvacáté minutě nešikovně odvrátil Matthew Upson, následný hlavičkový souboj vyzněl ve prospěch Tima Cahilla, který míč přiťukl Bilyaletdinovovi a ruský záložník se taktéž hlavou nemýlil. 1:0.

Ani gól nicméně úrovni hry nikterak neprospěl. Živo bylo na Goodisonu až po deseti hluchých minutách a důvod k radosti měl sektor fanoušků z Londýna. Po hrubce Phil Nevilla míč doletěl ke Carltonovi Colovi, který pak úháněl sám na bránu. Dostihl jej však Sylvain Distin, ovšem Howard Webb jeho zákrok neuznal jako dovolený, ve prospěch Kladivářů proto odpískal penaltu. Francouz ze sporné situace vyvázl pouze se žlutou kartou. Dvojnásob si viník mohl oddechnout i za pár okamžiků, Tim Howard Midovu jedenáctku bravurně zneškodnil.

První poločas tedy nepřinesl ze strany Toffees kdovíjakou podívanou. Ten kdo čekal, že po přestávce se Everton probudí, ten se ale pořádně zmýlil. Tím aktivnějším byl West Ham a nevýrazný Everton přehrával. Svoji zlepšenou hru mohli Hammers brzy i zužitkovat, Mark Noble ale namířil svoji pěknou střelu do břevna. West Ham ale hlavu věšet nemusel, neboť z následného rohu se dočkal zaslouženého vyrovnání. Míč Scotta Parkera nedokázala v 55. minutě defenziva Blues odvrátit, a tak když se balon připletl pod nohy Da Costovi, ten neváhal a pohotově zařídil pro hostující vyrovnávací gól.

David Moyes odpověděl výměnou Bilyaletdinovova za Yakubua, ale ani hra na dva útočníky zprvu nenesla své ovoce. Aktivnější hru začal Everton praktikovat až v poslední dvacetiminutovce. Na další gól si Goodison ale musel počkat až do 84. minuty. Distributorem se znovu stal Leighton Baines, který našel Yakubua, jehož hlavička zapadla přesně k tyči.

Radost Evertonians ale měla délku jepičího života. Již za dvě minuty se totiž dostavil tolik povědomý pocit, kdy euforii náhle střídá tvrdé vystřízlivění. S dlouhým míčem do pokutového území si neporadil ani jeden ze stoperů, a za pár sekund si svůj moment slávy již vychutnával střídající Ilan, hlavičkující střelec vyrovnávacího gólu.

Zbývalo jen pár minut do konce, ale ani jakýs takýs tlak domácích, k pořádnému ohrožení brány Roberta Greena nevedl. Everton tedy ztratil dva cenné body, a i vzhledem k výsledkům ostatních soupeřů jej remíza může mrzet dvojnásob. Oči Evertonians tak teď směřují k příštímu zápasu na Villa Parku, kde se o osudu letošní sezony definitivně rozhodne.

Everton: Howard, Neville, Jagielka, Distin, Baines, Pienaar, Osman (82. Rodwell), Heitinga, Cahill, Bilyaletdinov (64. Yakubu), Saha

West Ham: Green, Faubert, Da Costa, Upson, Spector, Noble, Parker, Kováč, Stanislas (90. Gabbidon), Mido (76. Ilan), Cole

Hodnocení hráčů: Howard 8, Neville 4, Jagielka 6, Distin 6, Baines 7, Pienaar 6, Osman 4, Heitinga 7, Bilyaletdinov 7, Cahill 6, Saha 5, Yakubu 7

Žluté karty: Cahill, Distin – Mido, Parker, Noble

Góly: 23. Bilyaletdinov, 84. Yakubu – 59. Da Costa, 86. Ilan

Držení míče: 52% – 48%

Střely na bránu: 5 – 5

Střely mimo bránu: 6 – 5

Rohové kopy: 2 – 8

Fauly: 7 – 17