Nebyli jsme dost dobří, lituje boss

05/04/2010 0 Od Meňa

Namísto toho, aby si Everton udržel na dosah sedmou příčku, se sestupem ohroženým West Hamem pouze remizoval. Rozčarovaný David Moyes ví, že jeho tým nepodal adekvátní výkon.

Everton se přitom dvakrát ocitnul ve vedení. První náskok si díky šestému letošnímu gólu Diniyara Bilyaletdinova přinesli i do druhého poločasu, jenže právě ve druhém dějství byli Hammers více než vyrovnaným soupeřem a zájy přišlo srovnání. Podruhé vystřelil Toffees vedení šest minut před koncem Yakubu, ale West Ham bleskurychlou odpovědí znemožnil osmé domácí vítězství Evertonu v řadě. Naděje na čtvrté umístění zajišťující pohárovou Evropu za sebou, tak visí na povážlivě tenkém laně.

„Pokud vedete 2-1 a v posledních minutách zápasu náskok promrháte, je velké rozčarování. Nehráli jsme dobře a víc jsme si nejspíš nezasloužili,“ nehledá Moyes výmluvy. „Někdy ale nepodáte dobrý výkon a utkání vyhrajete, a přesně k tomu se schylovalo nebýt vyrovnávací branky.

Snažili jsme se hrát co nejlépe, ale nedostali jsme se na úroveň, kterou jsme praktikovali v minulých zápasech. Rozhodně jsme v této sezoně zahráli již daleko lépe. Remíza je pravděpodobně spravedlivý výsledek. Naše hra je poslední dobou velmi dobrá, ale tento zápas jsme chytili za špatný konec.

West Ham si určitě zaslouží uznání. Hodně nám zápas ztížili a byli často u míče. Bylo složité na jejich hru nalézt recept, zvláště pak v prvním poločase, kdy jsme vládli v držení míče. Nestačilo to na to, abychom na jejich obranu vyzráli.“

Ačkoliv zápas nenabídl kdovíjak atraktivní podívanou, nechyběly mu dva kontroverzní momenty. Ten první vyústil po faulu Sylvaina Distina na Cartlona Colea v penaltu, nakonec zahozenou Midem, a v druhé pětačtyřicetimiutovce se pokutového kopu dožadoval také Everton, a to po zákroku Da Costy na Louise Sahu. Podle Moyese byla jedenáctka nařízena správně, nicméně zároveň si i postěžoval. Penaltu měl po onom faulu Da Costy kopat i Everton.

„Pro West Ham to byla jasná penalta a zároveň si myslím, že byla na místě i červená karta. Možná jsme měli štěstí, že Sylvain zůstal na hřišti.“ přiznává. „Ale musím říct, že stejně tak jsme jednu měli kopat i my. Bylo to chybné rozhodnutí. Tu situaci jsme dobře viděli, obráncova kopačka Louise uhodila do žaludku.“

Celkově ovšem Moyes nepoukazuje pouze na jediné zmíněné rozhodnutí Howarda Webba. Manažer kritikou na sudího, loni dokonce zvoleného nejlepším anglickým rozhodčím roku, nešetří.

„Tento rozhodčí nepíská zápasy tak dobře, jak u něj bylo zvykem v předchozích sezonách. Jeho chybné rozhodnutí pro nás bylo zásadním momentem. Proti nám penaltu nařídil, přitom oba zákroky byly podobné. Nemám potřebu s ním o jeho rozhodnutích mluvit. Všichni víme, že děláme chyby. Včera jsem moc dobrých rozhodnutí neudělal, ale pan Webb na tom nebyl o nic lépe.“

Udržení hvězd? Pracuje se na něm

O poznání radostnější zprávy od manažera zazněly v otázce kontraktů dvou důležitých hráčů Blues – Stevena Pienaara a Jacka Rodwella. Budoucnost obou fotbalistů si často a ráda berou média na paškál, klub však prý dělá vše pro to, aby dvojici v Evertonu udržel. Vyjednávání o prodloužení jejich působení na Goodison Parku jsou podle Moyese v pokročilé fázi.

„Steven je v klubu, který mu sedí, ale sami se musíte rozhodnout, co je pro vás nejlepší. Vyjednávání probíhají také s Jackem. Loni sice podepsal pětiletou smlouvu, ale mohu potvrdit, že jednáme o novém kontraktu i s ním,“ informuje Moyes.

„Everton je pro ně nejlepší klub a nejspíš to dopadne tak, že si uvědomí, že tohle je pro ně to správné místo. Celkově, všichni hráči, kteří zůstanou si řeknou, že udělali správně. Myslím, že hráči vědí, že jsme velmi blízko tomu, čemu se říká top mužstvo a pokud bych byl v jejich kůži, říkal bych si, že nemám žádnou potřebu odcházet,“ podotýká Moyes sebevědomě.

Zároveň manažer trvá na tom, že klub nepotřebuje nikoho ze svých současných hráčů prodávat. Na léto Moyes plánuje pouze menší posilování. Věří, že jeho mužstvo má dostatečnou kvalitu k tomu, aby mohlo dosáhnout svého potenciálu.

„Necítím, že bych někoho měl prodávat. Všichni jsou pod smlouvami. Myslím, že většina mých hráčů ví, že Everton je pro ně ideální. Jsme progresivní klub s ambiciózním manažerem, snažící posunout se dopředu.

Rád bych pár hráčů získal abychom udrželi progres, ale nějaké razantní změny nepotřebujeme. Jsme spokojeni s tím, jaké mužstvo máme. Vlastně jsem docela uvolněný, co se týče situace s hráči, protože pokud by někdo chtěl odejít, myslím, že by si spíše pohoršil,“ dodává.