Everton nesmí znovu chybovat, varuje KEIOC

10/04/2010 0 Od Meňa

Nedávno fanouškovská, dnes již přejmenovaná organizace Keeping Everton In Our City, se zástupci klubu probírala otázku takzvané „Fotbalové čtvrti“.

Šéf kampaně Colin Fitzpatrick, tak díky předešlým diskuzím vysvětluje, kam by se celý plán v budoucnu mohl posunout.

Nedávno jste tedy byli klubem pozvání k diskuzi o stadionu. Zaznamenali jste skutečný progres plánů Fotbalové čtvrti?

S klubem jsme vlastně hovořili dvakrát během posledních týdnů. Třikrát, pokud započítáme naši projektovou prezentaci akcionářům. Nejprve Robert Elstone pozval známé stavitelské poradce a v dalším týdnu jsme představili prezentaci členům klubového týmu, majícímu na starost stadion. Robert Elstone dodržel slib a našim slovům naslouchal. Jestli poslouchali také ostatní, to řekne až čas.

Nikdy předtím si Everton ale KEIOC tolik k tělu nepřipustil…

Varujeme Everton před tím, že stále nedošlo ke změně jejich přístupu. Selhání s Kings Dock a další, jsou dobře zdokumentovány a nemohou si dovolit, aby se ještě opakovala. Chybná rozhodnutí jsme viděli i u Kirkby; veškeré analýzy a poradenství byly špatně. Jednoduše říkáme, změntě svůj přístup, najměte nové experty, naslouchejte těm, kteří vám mohou pomoci a těm, kteří mohou poskytnout objektivní názor.

Přesně jste předpověděli skutečnost, že v otázce Kirkby dojde k vládnímu výzkumu a i následnému zamítnutí. Mohl by experty pracující pro KEIOC použít i Everton a ví se, kdo vlastně jsou?

Určitě to nebyli žádní začátečníci, šlo o projektanty z Liverpoolu, Knowsley a Seftonu, právníky z mnoha firem a několik jiných prvotřídních odborníků, lidé kteří byli jedni z mnoha, kdo nám během tří let pomáhali, lidé kteří obětovali svůj čas a peníze jen kvůli vztahu k Evertonu a ve snaze dát najevo, že šlo o budoucnost Evertonu a fanoušků. Nové generace Evertonians jim budou dlužit velkou dávku vděku.

Můžeme-li něco vyjasnit, byli jste sponzorováni místními podniky a restauracemi ve Waltonu, tak jak se povídá?

Nikdy jsme od žádného podnikatele neobdrželi ani penci, ani když jsme nechali natisknout trička, která jednu dobu někteří nosili. Byli jsme financováni obyčejnými Evertonians, kteří chodí týden co týden na zápasy – otcové, matky, akcionáři, penzisté… Byli fantastičí, nemohli bychom bez nich fungovat.

Mezi vámi a klubem doposud nepanovaly v otázce stadionu nijak srdečné vztahy. Nastalo tedy nyní znatelné zlepšení?

Vždycky bylo jasné, že ta spolupráce nebude jednoduchá. Jsme skupina fanoušků, která nesouhlasí a tlačí na rozhodnutí milionářských vlastníků, vysoce placené exekutivy a jejich poradců. Ve hře jsou velká ega a my jsme jen parta fanoušků. Určitě jsme si tedy nikdy navzájem neposílali vánoční přání, ale rozhodně jsme se nechtěli nechat utišit kvůli tomu, v co věříme. Zdvořilost a jisté způsoby ale nikoho nic nestojí, a tak se snažíme držet vztahy mezi námi a klubem a jeho generálním ředitelem alespoň na profesionální úrovni.

Jak vůbec probíhala vaše prezentace Fotbalové čtvrti zástupcům klubu?

Byli pozorní, vše důkladně shlédli a probrali. Tím to ale samozřejmě nekončí. Dále budeme zvát Everton i LFC k diskuzím. Vše, co nyní navrhujeme, je nezávislá studie dostupnosti, která prokáže proveditelnost nebo nereálnost konceptu.

Důležitým bodem plánu je rekonstrukce Goodisonu…

Strvání na Goodison Parku byl vždycky náš plán A, ačkoliv bychom neměli větší problém s jeho opuštěním, pokud by splňoval specifická kritéria. Není tajemstvím, že Everton nemá žádné peníze, přesto klub upřednostňuje výstavbu nového stadionu. Musejí si uvědomit hodnotu Goodisonu, zajistit peníze z názvu stadionu a obstarat si podporu umožňující maloobchodní rozvoj. Naše pozice je jednoduchá; zatím se neobjevují žádné vhodné a dobře položené lokality v Liverpoolu, což znamená, že postupná rekonstrukce Goodisonu je možnost, která musí být důkladně probrána. Postupná rekonstrukce může být finančně dostupná a zvládnutelná.

Jaká jsou kritéria KEIOC pro přesun do nové lokality?

Především musí jít o vyhovující lokalitu. Musí tedy být finančně dostupná, mít perfektní dopravní dostupnost a důležitý je také inovativní design a lokalita, která Evertonu umožní vydělat významný obnos dodatečného příjmu. Pokud bereme v úvahu blížící se zavedení finančních regulí UEFA a omezení díky liverpoolské demografii, musí jít o vážné zvážení. Nakonec musí vybraná lokalita nabídnout řešení, které je trvale udržitelné. Je známo, že nové stadiony mají pozitivní efekt na návštěvnost v prvních dvou třech letech od otevření. Jenže nový stadion tu bude nějákých 130 let, chceme tedy řešení, které bude fungovat déle než dvě sezony. Ztratili pět let a miliony liber díky špatnému projektu, který mohla naše skupina jednoduše odbourat argumenty. Naše prognóza Kirkby je založena na tom, že dodatečný obrat by byl maximálně pouze 10 milionů liber k celkovému obratu klubu. Ovšem klub, který chce konkurovat špičce Premiership a chce se přesunout na stadion, který by ani nevyrovnal současný příjem Liverpoolu z Anfieldu, a to předtím, než se LFC přesune nebo provede rekonstrukci a přidá 50 milionů k jejich zápasovému příjmu znamená, že zatímco oni se přiblíží ke 100 milionům za sezonu, my budeme mít pouze 30 milionů.

Oblíbená slova Roberta Elstona když dojde na nový stadion jsou „dostupný“ a „proveditelný“. Věříte, že koncept Fotbalové čtvrti těmto slovům vyhovuje?

To co děláme, má přiblížit centrum města blíže Goodisonu a Anfieldu díky propagování oblasti jako zajímavé turistické destinace uprostřed města. Snažíme se o kombinaci několika prvků populární kultury, sportu, hudby a kopané pro podstatný přínos a výhody Evertonu a LFC. Spolupracujeme sice s chlapíky ze Spirit of Shankly, ale rekonstrukci Goodisonu probíráme pouze s našimi poradci. Pro první fázi rekonstrukce navrhujeme následující:

Zvětšení tribuny Park End, které bude zahrnovat i výstavbu hotelu o 160 lůžkách s konferenčním a banketním vybavením, obchodem s klubovým zbožím, kanceláře, obchodní i vzdělávací centrum, středisko pro volný čas a také nadzemní parkoviště. Co se tribuny týká, počítáme spíše se skromnějším přidáním 4,000 sedaček, lokalizovaných do nové horní tribuny.

Cena komplexu tohoto typu by byla 16 milionů liber za hotel a konferenční centrum a 8 milionů liber za nové druhé patro. Volíme takzvaný „přístup chytrého stadionu“, což je stadion, který umí vydělat význačný příjem ve zbývajících 340 dnech v roce, kdy se nehrají zápasy.

Takže kde leží problém? Proč Everton tento koncept reálně nezvažuje?

Kámen úrazu leží v tom, že Everton nechce být připoutaný ke Goodisonu. Mají pochopitelný strach, že rozfázování rekonstrukce by se mohlo zadrhnout a rekonstrukce by byla nedokončena. Ale jak jsem řekl dříve, také odchod do vhodné lokality může být správnou cestou.

Mohla by být koncepce chytrého stadionu použita například i v Kirkby?

Fakticky nemohla. Lokalita je důležitý faktor, proto všechno to uvažování ohledně rozvoje Fotbalové čtvrti.

Jakých jste se vůbec po představení projektu Fotbalové čtvrti dočkali ve městě reakcí?

Ohlas byl fantastický. Zmínil jsem, že jsme na konceptu pracovali s Liverpudlians a podporu jsme dostali od městské rady, univerzitních akademiků a pracujeme na rozvíjení projektu skrze zapojení potenciálních investorů.

Takže rekonstrukce Goodisonu pomocí Fotbalové čtvrti je jasná volba?

Neříkám, že to je jasná volba. Jsou tu patrné výhody, ale v realitě si momentálně nedokážeme představit vhodnou lokalitu v Liverpoolu, která by Evertonu nabídla to, co potřebuje pro budoucnost, takže klub potřebuje vizi, důvtipnost, inovaci a především vedení, které dokáže využít potenciál konceptu a rekonstrukce Goodisonu skrz Fotbalovou čtvrť. K projektu se musí přistoupit zcela jinak, nebo budeme mít v rukou nové Kirkby.

Na závěr, jaký má KEIOC dojem z Evertonu, je to dobře řízený klub, nebo míří ke katastrofě?

Možná vás to překvapí, ale Everton je podle mého názoru řízen poměrně dobře, přiměřeně klubu bez peněz. Velikost dluhu je narozdíl od jiných klubů z Premiership či Championship zvládnutelná, ale obchodní model je neúnosný. Současnému vedení čas pomalu vypršel. Bill a jeho lidé nejsou schopni s klubem udělat další progres ve správném směru, který všichni chceme vidět. Ale pokud dojde k prodeji, musí se tak stát s maximální obezřetností, odstrašující případ nalezneme hned na druhé straně parku. Jestli Everton míří ke katastrofě? No já doufám, že míříme ve středu ke třem bodům!