Že nepotřebujeme posily?

12/04/2010 0 Od Meňa

Připravte se na další strastiplné léto ve stylu těch dvou předchozích. Ujišťování o nepotřebě posil a vysoké kvalitě kádru už totiž začala a nevěští nic dobrého.

Ne, opravdu nepatřím mezi ty, kteří pokaždé a na všem hledají chyby. Ale prohlášení, kterých se mohli Evertonians minulý týden dočíst, se snad ani nedají přejít jen tak, bez bez žádné známky nevole.

Všichni víme, že Phil Neville je fantastický profesionál, jemuž pán bůh do vínku bohužel nenadělil ty nejúžasnější fotbalové vlastnosti. To, k čemu je na hřišti mnohdy k nezaplacení a to, díky čemu se na něj Everton může kdykoliv spolehnout, tedy právě jeho profesionalismus a vůdčí schopnosti, ale nelze přehlédnout. Mám ho rád. Od ostatních fanoušků a poslední dobou nezřídkakdy i ode mě, na jeho adresu putuje množství kritiky, ale z určitých důvodů jej prostě a jednoduše mám rád. Po celou dobu odvádí pro klub maximum a na svoje spoluhráče má jednoznačně pozitivní efekt. Ale to si opravdu myslí, že jsme tak pitomí?

Za několik posledních sezon jsme svědky progresu, kterým Everton prochází. Pokrok, který z podprůměrného mužstva a špatně fungujícího klubu, dělá ambiciózní, nadaný a tvrdě pracující tým, který tahá za jeden provaz. Jenomže ten progres neprobíhá tak rychle, jak bychom si přáli. Kvůli nedostatku financí.

Takže když Phil Neville říká, že Everton má dostatečně dobrý tým a že nové posily nejsou zapotřebí, tak tomu snad ani sám věřit nemůže. Je pravdou, že pokud kádr nesužují přívaly zraněných, jak tomu poslední dobou bohužel bývá, Everton se chlubí skvělým mužstvem. Ale skutečně to stačí k tomu, aby se klub ze současné pozice, ze které chce poskočit na tu pomyslnou další úroveň jménem Champions League opravdu vyšvihl, popřípadě získal tolik vysněnou tofej? Bude to znít pesimisticky, ale ani k tomu, že Everton bude mít alespoň pro jednu sezonu plně zdravé mužstvo, snad ani nikdy nemůže dojít. Skutečně tedy nepotřebujeme nové posily?

Klub ale nemá peníze. Vím to já, ví to ostatní, ví to chairman, ví to manažer. Je docela možné, že Everton dělí od skutečně perfektně vyrovnaného mužstva dva, nebo tři prvotřídní hráči, ale tým rozhodně nemůže naplnit svoje ambice pokud se kádr nerozšíří o další kvalitní hráče, kteří dokážou PLNOHODNOTNĚ táhnout tým v případě zranění a už vůbec nemluvě o tom dalším zmíněném progresu. Takže Phile, ačkoliv to s námi myslíš dobře, věř tomu, že noví hráči skutečně zapotřebí jsou. Bohužel, hlavní roli bude znovu hrát vynikající přestupová politika Davida Moyese, který bude mít dvě možnosti – soustředit se na volné agenty, hostování nebo na skutečně levné hráče. Možnost číslo dva je pak víceméně jasná – prodej některého ze stávajících důležitých členů týmu, tak jak tomu bylo během dvou předchozích let. A nic se na tom nezmění, dokud do klubu nedorazí tolik potřebné investice.

Není tedy jiné cesty, než se mentálně připravit na další léto plné čekání, ještě jednou čekání a nakonec zklamání, protože ať se nám to líbí ne, tak to v Evertonu v létě prostě chodívá. Vadí mi to a ničí mě to, ale připravenost je lepším receptem než neopodstatněná naděje. A namísto slov typu „nepotřebujeme posily“, bych se opravdu raději soustředil na to, jak v rámci možností přivést kvalitní nováčky.