Preview: Aston Villa – Everton

14/04/2010 0 Od Meňa

Díky pohárovému tažením Aston Villy z víkendu přeložený zápas je tu. Na Villa Parku se dá ve středu večer očekávat ledacos, ve hře je totiž velká motivace – účast v pohárové Evropě.

Zápas, který Everton udrží ve hře o evropské poháry, nebo také zápas, který může další kontinentální dobrodružství odpálit do ztracena. Na který z těch scénářů dojde, si musíme počkat do zítřejších pozdních večerních hodin, jedno je však jisté. Ze všech zbývajících duelů půjde o ten nejklíčovější.

Villans mají jeden z vrcholů sezony již za sebou, bohužel pro birminghamský klub nešlo o záležitost šťastnou. Po prohraném finále Ligového poháru proti Manchesteru United, okusili Villans prostředí nového Wembley také v daleko prestižnějším FA Cupu, ale ani v nejstarší fotbalové soutěži světa se trofeje nakonec nedočkají. Letošní vydařené pohárové tažení družiny Martina O´Neilla ztroskotalo na Chelsea, která zvítězila 3-0. Nevydařené semifinálové představení tak potvrzuje, že Villans se v jarní části sezony nechlubí zrovna oslnivou formou. V březnu urvali jediné vítězství, když se třemi body odjeli z Wiganu. Jinak ale celek vyznávající vínovou kombinaci ztrácel. Utkání proti Stoke City, Wolverhamptonu a Sunderlandu, tedy duely, které by Aston Villa měla pro zajištění evropských pohárů zvládat, skončila remízami. Sebevědomí ambiciózního týmu potom schytalo krutou ránu v podobě prohry 1-7 na Stamford Bridge. V posledním ligovém zápase Villans ale přece jen zabrali a na Reebok Stadium vydřeli těsnou výhru 1-0. Nepříznivá forma nicméně Aston Ville nebrání pomýšlet na vysněnou čtvrtou příčku, ačkoliv se zdá být až příliš vzdálená. Podle brankáře Brada Friedela, se však Aston Villa ještě bude prát. „Zbývá šest zápasů a musíme v nich získat co nejvíc bodů. Možná se to povede, možná ne, ale v každém případě to bude velmi těsné. Ve středu nám nezbývá nic jiného než se pokusit Everton porazit.“

Ideální příležitost ke stažení náskoku stále sedmé Aston Villy měl Everton předminulou neděli, kdy na Goodison Park přijel o cenné body bojovat West Ham. A vůle po vítězství mu vskutku nechyběla. Toffees nepředvedli dobrý výkon, a tak se dělba bodů jeví jako spravedlivý výsledek. Ztráta důležitých bodů je o to více znepokojující, že šlo už o druhou remízu v řadě. Manko na sedmou příčku, již s jistotou zaručující účast v Evropské lize, tedy zůstává čtyřbodové. Everton sice v porovnání s tabukovými rivaly čekají přijatelnější soupeři, o to více si ale Toffees další bodové ztráty nesmějí dovolit. „Zápas proti Ville hodně napoví. Pokud vyhrajeme čtyři zápasy a prohrajeme jeden, nevím, zda to bude stačit k účasti v Evropě. Ale kdvo ví, klidně vše může záviset na ostatních výsledcích,“ podotýká David Moyes, nejlepší manažer Premiership za měsíc březen. „Jsou před námi těžká utkání. Blackburn je doma silný, Stoke to stejné, takže i když kromě Aston Villy nehrajeme s nikým z první poloviny tabulky, budou to těžké zápasy.“

Bývá zvykem, že vzájemné zápasy jsou okořeněny množstvím gólůNejinak tomu bylo na Villa Parku i loni touto dobou. Tehdy se zrodila šestigólová přestřelka 3-3, když Everton přišel o vedení 3-1. O poznání chudší gólová podívaná byla k vidění naopak na podzim na Goodison Parku, kde se znovu remizovalo, tentokrát ovšem v poměru 1-1.

Villa Park

Starší z birminghamských klubů započal svoji historii sice rokem 1874, Villa Park se ovšem domovem Villans stal až o třiadvacet let později, v roce 1897. Lokalita byla dříve v užívání coby zábavní park , dokonce obklopený cyklistickou traťí. Již původní kapacita čítala na 40,000 diváků.

V roce 1911 přešel pozemek na kterém Villa Park stojí do klubového vlastnictví, a tak vedení klubu nechtělo zahálet a nesměle začalo plánovat amiciózní modernizaci stánku. Majitel klubu Frederick Rinder zamýšlel vyhnat kapacitu Villa Parku až na ohromujících 120,000 míst, k čemuž nakonec díky interupci první světové války nikdy nedošlo. Holte End, dnes jedna z největších tribun za brankou v Evropě, dokonce nebyla dokončena až do roku 1940.

Rušno bylo ve Villa Parku také v šedesátých letech. Zastřešení se dočkala jak Holte End, tak Witton Lane Stand, která byla již tehdy trochu nezvykle osazena sedačkami. Během mistrovství světa 1966 navíc stadion hostil tři zápasy. Stavební práce pokračovaly i v dalším desetiletí. V únoru 1977 započala výstavba zbrusu nové North Stand, ukrývající mimo jiné na tehdejší dobu zcela pokrokové vybavení. Jenomže namísto dobré reklamy si vedení Aston Villy spíše uřízlo ostudu. Záhy totiž vyplynulo na povrch, že částka 725,000 liber z nějákého důvodu unikla klubovému účetnictví. Díky tomu na Villu dopadlo těžké břemeno dluhu, načež klub musel omezit peníze na přestupy, a to i přesto, že Villans tehdy vládli první divizi.

Sezona 1993/94 způsobila mezi fanoušky značnou vlnu nevole. Nově zrekonstruovaná Witton Lane Stand byla přejmenována na Doug Ellis Stand, ačkoliv sám nepopulární, ekcentrický předseda tvrdil, že o přejmenování do té doby nic nevěděl. Nicméně i vzhledem k tomu, že právě v roce 1994 slavil Ellis 70. narozeniny, nebylo tolik složité pochopit, kde nakonec ležela pravda. Ještě dodnes mnozí fandové Aston Villy odmítají akceptovat současný název a dále to pro ně zůstává Witton Lane.

O sezonu později se Holt End stal poslední částí stadionu, která se přizpůsobila Taylorově zprávě vydané po neštěstí na Hillsborough v roce 1989 a kapacita Villa Parku tak díky sedačkám dosáhla čísla 39,399 míst. V současnosti se ovšem stadion chlubí kapacitou o bezmála tři tisíce diváků větší, a to díky demolici a následnému nahrazení staré Trinity Road modernější tribunou z roku 2001.

Také Aston Villa však myslí na budoucnost, současné vedení plánuje přestavbu North Stand ve stylu nové Trinity Road; pak by se kapacita stadionu vyšplhala až na 51,000 míst. Původně byl Villa Park také jedním ze šesti kandidátů pro hostitelství fotbalových utkání letní olympiády v roce 2012, nakonec ale Aston Villa od této možnosti ustoupila.

Zápasová fakta

Historicky nejhranějším zápasům anglické nejvyšší soutěže stále s těsným náskokem vládne Aston Villa s 71 výhrami oproti 70 triumfům Evertonu. Celkově se oba týmy v lize střetly 189x. Zvláště povedenou vzájemnou bilancí se Villans chlubí v posledních letech – v minulých sedmi zápasech neprohráli. Pod Martinem O´Neillem tedy Aston Villa Evertonu doposud v lize nepodlehla. Toffees navíc na Villa Parku vítězí zřídkakdy, naposled se jim to povedlo v únoru 2005. Výhra 3-1 znamená jediné vítězství na půdě Aston Villy z posledních jednadvaceti pokusů.

Aktuální forma nicméně Villans do karet příliš nehraje. Od Vánoc zvítězila v pouhých čtyřech ligových zápasech, přičemž v rovné polovině ze 14 utkání remizovala. Aston Ville se tím pádem nedaří ani na domácím trávníku. Únorové vítězství 5-2 nad Burnley je doposud jedinou výhrou na Villa Parku ze sedmi pokusů. Pět z šesti posledních domácích duelů skončila dělbou bodů.

Everton naproti tomu zůstává šestkrát v řadě neporažen, když třikrát zvítězil a třikrát remizoval. Od přelomu roku Blues nashromáždili ze čtrnácti zápasů hned 28 bodů, což je nejlepší bodový součet hned za současnou první trojicí v tabulce. Znepokojující skutečností nicméně zůstává to, že letošní nejplodnější zdroj gólů – Louis Saha, prožívá střelecky nejhorší období sezony. Naposled se dvakrát trefil v polovině února v domácím zápase proti Chelsea.

Vzájemná bilance

  • Celkově:         78-53-76
  • V Premiership: 16-12-7
  • Na Villa Parku:  47-25-26

Absence

Martin O´Neill se možná bude muset obejít bez dvou článů základní sestavy – Richarda Dunna a Jamese Milnera, oba trápí problémy s achillovkou. Potíže s kotníkem má Nigel Reo-Coker a zcela jistě se na trávníku neobjeví Marlon Harwood.

Everton bude i protentokrát postrádat Mikela Artetu, který stále nedoléčil zranění třísla; podobně je na tom i Victor Anichebe. Dlouhodobě mimo hru jsou Dan Gosling a Marouane Fellaini.

Koho sledovat: John Carew

Aston Villa: Friedel, Guzan, Cuellar, Dunne, Beye, Collins, L. Young, Warnock, A. Young, Petrov, Delph, Sidwell, Downing, Milner, Carew, Heskey, Agbonlahor, Delfouneso

Everton: Howard, Turner, Neville, Hibbert, Jagielka, Distin, Yobo, Senderos, Duffy, Baines, Pienaar, Osman, Rodwell, Wallace, Cahill, Bilyaletdinov, Saha, Yakubu

  • Kdy: 14.4. 20:45 SEČ
  • Kde: Villa Park
  • Rozhodčí: Martin Atkinson