Blackburn Rovers – Everton 2:3

17/04/2010 0 Od Riči

Everton dvakrát vedl, Blackburn ale pokaždé srovnal skóre zápasu nádhernými góly. Přesto Toffees nakonec výhru urvali, v 90. minutě rozhodl utkání Tim Cahill.

S hned několika změnami vstupoval Everton do zápasu na Ewood Parku, zraněného Heitingu nahradil na pozici defenzivního záložníka Phil Neville. Na uvolněné místo pravého obránce se po delší době vrátil Hibbert. Do základní XI se vrátil i uzdravený Arteta, jenž nahradil Osmana. Poslední změnou bylo prohození útočníku, na lavičce tentokrát zůstal Yakubu a od první minuty nastoupil Saha. Základní sestava tak vypadala takto: Howard – Hibbert, Distin, Jagielka, Baines – Neville, Bilyaletdinov, Cahill, Arteta, Pienaar – Saha, na lavičce pak seděli připraveni: Turner, Duffy, Yakubu, Yobo, Wallace, Senderos, Anichebe.

Už ve třetí minutě kličkujícího Artetu podrazil ve vápně domácí kapitán Nelsen a sudí Andre Marriner správně nařídil penaltu. K nařízenému pokutovému kopu se postavil sám faulovaný a bezpečně ho proměnil – 0:1. Velmi vydařený start do utkání.

V 11. minutě zahrozil Blackburn po rohovém kopu Pedersena, Kalinič z blízkosti ve shrumáži už překonal Howarda, toho ale na brankové čáře zastoupil Cahill.

V 19. minutě Pedersen zbytečně zezadu fauloval Artetu. Španělovi se to vůbec nelíbilo, dokonce až tak, že lehce píchnul Pedersena prstem do oka. Oba kohouti za nesportovní chování dostali žlutou kartu, i když Arteta měl asi vidět červenou kartu.

Everton následně několikrát hrozil z protiútoků, k nebezpečnějšímu zakončení ale vždy chyběla lepší finální přihrávka. Domácí zase o sobě dávali vědět hlavně díky rohům kopanými Pedersenem. Ani v tomto případě z toho ovšem nebyla vážnější šance.

Ve 39. minutě se po dlouhém autu Pedersena objevil ve veliké šanci Olsson, z rohu malého vápna ale nepropálil zeď hráčů před sebou. O chvíli později se v podobné situaci objevil i Kalinič, avšak i tentokrát byla jeho střela zastavena bránícím hráčem.

V závěru poločasu si Rovers vytvořili velký tlak, který mohl přetavit v gól Andrews, z hranice vápna ale naštěstí pálil jen doprostřed brány. Na druhé straně měl slibnou šanci z brejku Bilyaletdinov, jeho lob či centr avšak Robinson bez větších potížích kryl.

První ve druhé půli zahrozil Everton. V 57. minutě Hibbert skvělým centrem našel Cahilla, který v dobré pozici hlavičkoval jen nad Robinsonovu branku.

O čtyři minutky později pálil Arteta z trestného kopu z větší vzdálenosti do míst, kde se náchazel brankař Rovers. Toffees byli při chuti, Pienaar dobře vysunul Sahu, ten ale místo střely volil přihrávku na lépe postaveného spoluhráče, tu však domácí obrana vystihla.

V 68. minutě se k odraženému míči za vápnem dostal Baines, levonohý obránce ho z voleje napálil a tvrdou ranou trefil tyč.

Minutu na to ale N´Zonzi Bainesovi ukázal, jak se vypadá branka s označením „What a goal“. Domácí zadák napřáhl z 27 metrů a skvělou ranou vyrovnal – 1:1.

Domácí byli nabuzeni, v 77. minutě našel Dunn po centru z trestného kopu hlavu Nelsena. Kapitán Blackburnu mířil těsně nad bránu.

Moyes reagoval nasazením Yakubua místo Hibberta. A střídání se mu velmi vyvedlo, hned jak po střídání doběhl Yak do vápna, dostal se k němu míč po Bainesovu autu a Anichebeho hlavičce. Yakubu nezaváhal a hlavou poslal EFC do vedení – 1:2.

Vedení Evertonu vydrželo ale sotva tři minuty, Roberts dostal míč do běhu mezi stopery Blues a přesnou střelou k tyči opět vyrovnal – 2:2.

Everton chtěl vstřelit třetí branku, na hráčích ale byla vidět velká frustrace. Třeba jako při nepovedené Pienaarově či Artetově střele.

Moyesovci se ovšem přeci jenom dočkali, Yakubu se ve vápně skvěle uvolnil a předložil nádhernou přihrávku před prázdnou bránu Cahillovi. Ten už nemohl minout – 2:3.

Blackburn ovšem málem opět srovnal, Roberts ostře vypálil, avšak těsně vedle. Do konce zápasu si domácí už žádnou šanci nevypracovali a Everton tak vedení udržel.

Branky: 69. Steven N’Zonzi, 81. Jason Roberts – 4. Mikel Arteta (pen.), 79. Yakubu Ayegbeni, 90. Tim Cahill
ŽK: 20. Morten Gamst Pedersen, 65. Keith Andrews, 82. Jason Roberts, 86. Michel Salgado – 20. Mikel Arteta, 76. Sylvain Distin
Blackburn Rovers: Paul Robinson, Míchel Salgado, Phil Jones, Ryan Nelsen, Gaël Givet, Keith Andrews (71. David Hoilett), Steven N’Zonzi, David Dunn, Morten Gamst Pedersen (64. Jason Roberts), Martin Olsson (90. Franco Di Santo), Nikola Kalinić
Everton FC: Tim Howard, Tony Hibbert (78. Yakubu Ayegbeni), Phil Jagielka, Sylvain Distin, Leighton Baines, Diniyar Bilyaletdinov (69. Victor Anichebe), Phil Neville, Mikel Arteta, Steven Pienaar, Tim Cahill, Louis Saha (90. Joseph Yobo)
Rozhodčí: Andre Marriner
Diváci: 27 022