Na přípravu nejspíš do Austrálie. Hlavním tahákem má být Cahill

22/04/2010 0 Od Meňa

Po třech letních přípravných táborech pořádaných ve Spojených Státech, se Everton o prázdninách nejspíš přesune na opačnou stranu zeměkoule.

Za účelem pravděpodobné cesty k protinožcům nehledejte mnoho složitostí. Everton chce zkrátka využít komerčního taháku australského idolu Tima Cahilla, těšícího se v rodné zemi nesmírné popularitě. Rozhodnuto nicméně doposud není. V úvahu pro zahraniční část červencové přípravy připadají ještě další tři destinace. Největší šance se však přisuzuje právě vzdálené Austrálii; generální ředitel klubu Robert Elstone již vyjednává se zástupci spolkového státu Queensland, a také s vedením Brisbane Roar, jednoho z klubů australské fotbalové A-League. S tím by Blues sehráli charitativní zápas v rámci výroční „Roar Against Racism charity game“.

„Každým rokem máme několik variant týkajících se potenciálních destinací pro naši letní přípravu a Austrálie je znovu ve hře,“ informuje Elstone. „Konečný závazek ale ještě není dohodnut. K tomu, aby se naše cesta do Austrálie uskutečnila, chybí ještě udělat spoustu práce, ale jakmile budeme vědět víc, fanoušci se to včas dozví. V této chvíli doporučujeme fanouškům, kteří zvažují cestu zatím nic neplánovat, protože z předchozích zkušeností víme, že situace se může znenadání změnit.“

Navrhované datum utkání proti Brisbane je 10. července. Pak by se Everton z Qeenslandu přesunul do Victorie, kde by se střetl s celkem Melbourne Heath. Vyvrcholení zájezdu k protinožcům by pak představoval duel s úřadujícími šampiony A-League, Sydney FC.

Účast samotné hlavní persony, tedy Tima Cahilla, přitom bude záležet na výsledcích australské reprezentace na Mistrovství světa, konaného od 11. června do 11. července. Poslední zápas v základní skupině odehrají Socceroos proti Srbsku 24. června. Případné osmifinále by Australané sehráli buď 27. nebo 28. června. Postup mezi nejlepší osmičku by pro zemi z nejmenšího kontinentu znamenal prodloužené účasti v Jižní Africe až do začátku července.

Eventuální návštěva jižní polokoule by byla již druhým případem, kdy se Blues do země klokanů vydali. Návštěvu protinožců si před šestačtyřiceti lety vyzkoušelo již úspěšné mužstvo Harryho Cattericka. V roce 1964 během měsíčního turné sehrálo osm zápasů – dva v Sydney, dva v Melbourne a dále po jednom v Adelaide, Perthu, Brisbane a Newcastlu.

Rušná letní příprava tehdy byla v popředí zájmu na obou koncích světa. V tehdejším týmu nechyběla dnes již legendární jména jako Colin Harvey, Brian Labone, Alex Young či Johnny Morissey. Toffees do Austrále odjížděli s nálepkou třetího nejlepšího mančaftu první divize.

„Myslím, že tehdy mi bylo 19. Potloukal jsem se tam s ostatními mladými kluky Johnem Hurstem a Andy Rankinem po čtyři týdny a dokonale jsem si to užil,“ vzpomíná Colin Harvey. „Byla to velká příležitost, a ačkoliv v tu dobu byla v Austrálii zrovna zima, bylo to skvělé. Nejvíc času jsme strávili v Sydney, ale viděli jsme hodně částí jejich země. A hlavně jsem odehrál několik užitečných zápasů.“