Stoke City – Everton 0:0

01/05/2010 0 Od Meňa

Na Britannia Stadium v nepříliš atraktivním zápase branka nepadla, a to mimojiné znamená právoplatné utnutí veškerých evropských nadějí.

Po dvou měsících strávených na lavičce se základní sestavy znovu dočkal Joseph Yobo, jemuž místo uvolnil Tony Hibbert. Z neznámých důvodů pak nenastoupil Steven Pienaar, místo něj se tak na levé straně zálohy objevil Victor Anichebe. Na opačné straně středové řady nastoupil uzdravený Leon Osman.

První příležitost jinak víceméně nudného utkání měl na svědomí až v 23. minutě Victor Anichebe, brankář ve službách Stoke Asmir Begović však svůj tým proti jeho střele podržel. S nepořízenou se z poloviny Potters po zblokované střele vracel o deset minut i Leighton Baines. První poločas tedy žádnou vzrušující podívanou nenabídl.

Největší dosavadní šance zápasu však přišla hned po dvou minutách druhé půle. Ideálně rozehraný brejk po přihrávce Etheringtona před volnou bránu zakončoval Delap, branku ale nepochopitelně minul. To však bylo z té fotbalové stránky na dlouhou dobu všechno. Úporné bitvě nepřidaly na kráse ani dvě střely obou týmů z nadějných standardních situací. Jak Whelanův tak Artetův pokus skončil ve zdi.

Z aktivního konce začínal Everton utkání brát na počátku poslední dvacetiminutovky. Z několikaminutové mírné převahy však vytěžil jedinou šanci, a to když aktivní Victor Anichebe zpoza vápna technickou střelou jen těsně minul.

O pár minut později už sektor Evertonians slavil; radost ovšem byla předčasná. Rohový kop Leightona Bainese dohlavičkoval do brány Phil Jagielka, trefa mu ale kvůli ofsajdu nebyla uznána. Regulérně se naopak na druhé straně mohl trefit Fuller, svoji volej ale nasměroval nad břevno.

Zbytek utkání se sice nesl ve vysokém tempu, ani jeden z týmů si další větší gólovou příležitost vypracovat nedokázal, a tak duel vítěze nepoznal. I pramalé naděje na Evropu tak již definitivně zmizely.

Stoke City: Begović, Wilkinson, Huth, Shawcross, Higginbotham, Delap (88. Pugh), Whelan, Whitehead, Etherington (87. Lawrence), Sidibe (88. Tuncay), Fuller

Everton: Howard, Yobo, Jagielka, Distin, Baines, Osman (72. Rodwell), Neville, Arteta, Anichebe (90. Bilyaletdinov), Cahill, Saha (72. Yakubu)

Držení míče: 49% – 51%

Střely na bránu: 6 – 9

Střely mimo bránu: 6 – 2

Rohové kopy: 6 – 5

Fauly: 10 – 1