Ladies slaví zisk FA Cupu

03/05/2010 0 Od Meňa

Výrazným písmem se dnešek zapsal do kronik evertonského ženského fotbalu. Ladies na nottinghamském City Ground zdolaly ve finále FA Cupu favorizovaný Arsenal 3-2.

Naposled zvedly Ladies trofej nad hlavu před dvěmi lety, když ve finále Ligového poháru zdolaly Arsenal. Ligové šampionky ze severního Londýna byly soupeřkami Evertonu i tentokrát, štěstí se ovšem přiklonilo na stranu modrých. Ladies tak slaví první zisk ženského Anglického poháru v historii svého oddílu.

Souboj dvou momentálně zdaleka nejkvalitnějších ženských týmů v Anglii sliboval napínavou a vyrovnanou podívanou, a prognózy skutečně nelhaly. Jako první se ze strany Blues osmělila ve druhé minutě Fara Williams, břevno však vysoko přestřelila. Odpovědět hodlala Rachel Yankey, Toffees ovšem poprvé a ne naposledy podržela účelným obranným zákrokem pravá obránkyně Becky Easton.

Po tečované střele kapitány Evertonu Jody Handley a druhé nepřesné ráně Fary Williams, Blues přece jen dokázaly najít síť. V tlačenici po rohovém kopu se nejlépe zorientovala útočnice Natasha Dowie a napodruhé střelou k tyči poslala svoje spoluhráčky do vedení.

Arsenal tak rozhodně nemohl marnit čas a soupeře na čas zatlačil. Svoje umění tak mohla plně projevil brankářská jednička Blues i Albionu Rachel Brown. Nejprve zneškodnila pokus Yankey a na rukavicích blonďaté gólmanky skončil i následný jedovatý přímý volný kop. Dlouho ovšem netrvalo a Brown přece jen musela ze své míče síť lovit. Rachel Unitt se ve vápně Gunners nedovoleně provinila, a tak Arsenal zahrával pokutový kop. Ten nejlepší střelkyně Gunners Kim Little se štěstím proměnila.

Na světelné tabuli domovského stánku Nottinghamu Forest ale nerozhodné skóre moc dlouho nesvítilo. V nastaveném čase prvního poločasu si vydařený centr forvardky Evertonu Tonu Duggan do vlastní sítě nešťastně hlavou dopravila kapitánka Gunners Faye White a Blues se proto ocitili bleskurychle znovu ve vedení.

Začátek druhé půle byl z velké části pod taktovkou červenobílých. A trvalo jen osm minut, než Kanonýrky náskok Evertonu podruhé smazaly. Přihrávku Yankee trefila Jenny Beattie z první tak šikovně, že stříleným obloučkem balon krásně zapadl do sítě.

Arsenal byl v druhém poločase lepším týmem a v dalším průběhu si vypracoval i několik slibných šancí, obrana Blues však neúnvaně odolávala. Veškeré sny Toffees však mohla v nastavení utnout aktivní Little, jejíž průnik po kolmé přihrávce skvěle zneškodnila Brown.

Rozhodnout tedy mělo třicetiminutové prodloužení a v tom Everton rozhodně druhé housle nehrál. Stoprocentní šanci vypracovala pro Natashu Dowie Jill Scott, jednadvacetiletá forvardka nicméně s šancí naložila prachbídně a branářka Arsenalu Byrne, si mohla oddechnout. Vyloženky se však pálily i na druhé straně hřiště. Odkrytý prostor brány sice Davison trefila, jistému gólu ovšem díky včasnému bloku zabránila znovu Becky Easton.

Poslední slovo v zápase si tak rozhodl vzít Everton. Dvě minuty před koncem (nepřipomíná vám to něco?) si Natasha Dowie zaběhla za obranu Arsenalu a chytrým lobem zajistila ženskému Evertonu vůbec první trofej pro vítěze FA Cupu. Kdo říkal, že se Evertonu sezona nepovedla? 🙂

„Ani to nemůžu popsat slovy. Je prostě úžasné, že jsme dokázaly vyhrát,“ září Rachel Brown. „Měly jsme spoustu šancí a zároveň nám fungovala obrana, takže je naše vítězství zasloužené. Prvních 10, 15 minut jsme byly jasně lepší. Pak sice z penalty Arsenal vyrovnal, ale dnes jsme ukázaly náš charakter.

Naposled jsem ve finále FA Cupu hrála v roce 1996, zápas došel k penaltám a ty jsme prohrály. Dokážete si tedy představit, jaká je to úleva. Po prohře ve finále Ligového poháru a nezvládnutí boje o titul byl FA Cup naše poslední šance,“dodává brankářka.

Everton: Brown, Easton, Westwood, Unitt (63. Whelan), Scott, Williams, Hinnigan (77. Chaplen), Handley, Dowie, Duggan (111. Evans)

Góly: 42. Little (PEN), 53. Beattie – 16. + 118. Dowie, 45. White (OG)