Season Awards: Pienaar hráčem sezony

05/05/2010 0 Od Meňa

Včerejší večer byl pro Everton ve znamení předávání sezonních ocenění. V liverpoolské katedrále patřil ceremoniál zvláště Stevenu Pienaarovi, podle fanoušků nejlepšímu hráči sezony.

Tak jako v předchozích letech, krom nejlepšího fotbalisty zvoleného z řad fanoušků, si ocenění převzal i nejlepší hráč podle samotných spoluhráčů, mladý hráč roku a také autor nejkrásnějšího gólu sezony. Ve vedlejších kategoriích se pak udělovala ocenění pro hráče roku rezervního týmu, akademie, ženského týmu, ocenění Everton Giant, mladý hráč roku dle akcionářů, fanoušek roku, handicapování hráči roku a také novinka od samotného chairmana. Kdo vše tedy ze slavnostního ceremoniálu neodešel domů s prázdnou?

Hráč roku – Steven Pienaar: Narozdíl od loňského roku, kdy byl Phil Jagielka víceméně jediným opravdu jasným kandidátem, letošek nabízel možností více. Nejvíce hlasů nakonec od Evertonians putovalo zaslouženě ve prospěch Stevena Pienaar. Záložník letos prožil svoji nejlepší sezonu v Evertonu a stejně jako loni, i letos je nepostradatelnou součástkou ofenzivní hry týmu. „Je to velká pocta nejen díky ocenění, ale i kvůli tomu, že její předávání proběhlo zrovna zde v katedrále, což je velmi speciální,“ nechal se slyšet všestranný záložník. „Nová sezona pro mě začíná již nyní. Doufám, že stihnu zápas proti Portsmouthu, pak pojedu na mistrovství světa a v další sezoně další utkání za Everton. Opravdu dobře jsem začal hrát koncem loňské sezony a dobrou formu jsem si přinesl i do letošního ročníku. Byl to skvělý rok, nejen pro mě, ale také pro klub, i když jsme se nekvalifikovali do Evropy.“

Hráč roku dle spoluhráčů – Leighton Baines: Vyrovnanost kvalitních výkonů. Právě to je důvod, proč cena putuje do rukou Leightona Bainese. Pětadvacetiletý levý bek navázal na vydařené výkony z loňska a také letos patřil k těm nejlepším jak v obranné, tak v útočné činnosti. Vynikající sezonu z pohledu beka korunoval nedávný první start za Albion a očekává se, že Leightona nemine ani účast na letním šampionátu.

Mladý hráč roku – Jack Rodwell: V kvalitní konkurenci letos Jack předčil zejména Marouane Fellainiho, držitele totožného ocenění z loňska. Devatenáctiletý odchovanec Toffees svůj talent mohl projevovat s pravidelností již od začátku sezony, neboť právě v podzimní části ligy málokdy chyběl v základní sestavě. Díky postupnému uzdravování spoluhráčů se pak sice musel spokojit převážně se střídáním, ale ani to samozřejmě nemůže popřít fakt, že Jack Rodwell spěje ve skutečně velkého fotbalistu. Everton si svého mladičkého klenotu cení, a tak by záložník měl co nevidět podepsat novou smlouvu.

Gól sezony – Diniyar Bilyaletdinov vs Manchester United: Nápadníků bylo skutečně požehnaně, tou nejpovedenějí trefou však fandové označili gól ruského středopolaře z vítězného zápasu proti Red Devils. Bily využil před vápnem sklepnutí Louise Sahy, lehce si míč posunul a bez dlouhého rozpakování balon namířil s chirurgickou přesností k tyči bezmocného van der Sara.

Hráč roku rezervního týmu – Shane Duffy: Irský stoper dal o sobě letos vědět širšímu fotbalovému okruhu. David Moyes dal vysokému osmnáctiletému zadákovi důvěru v několika zápasech Evropské ligy a Shane se uvedl ve velmi nadějném světle. Kapitán a klíčový hráč B týmu se tak v Evertonu doufejme bude těšit zářné budoucnosti.

Hráč roku akademie – Adam Davies: Včerejší prohrou proti Manchesteru United sice pohasly veškeré naděje U18 na mistrovský titul, to ale nic nemění na tom, že mladíci mají za sebou fantastickou sezonu. Tím nejlepší z mladičkého týmu byl vyhlášen brankář Adam Davies, jenž letos vychytal dvanáct čistých kont. „Nikdy předtím jsem na podobné akci nebyl, takže odejít s cenou je skvělé. Cítím, že jsem měl dobrou sezonu a samozřejmě pomáhá, když vám radí i Tim (Howard).“

Fotbalistka toku – Jill Scott: Jeden z největších potlesků večera sklidilo vyhlašování nejlepší hráčky ženského týmu. Ladies v pondělním dramatickém finále Anglického poháru porazily Arsenal a volba nakonec padla na klíčovou záložnici týmu trenérky Mo Marley – Jill Scott. „Jsem nadšená, že spoluhráčky zvolily mě. Vyhrát FA Cup je fantastické a vím, že toho ještě můžeme hodně dosáhnout.“

Mladý hráč roku dle akcionářů – Jack Rodwell

Everton Giant – Trevor Steven: Ocenění udělované významným hráčům klubové historie tentokrát obdržel Trevor Steven. Legendární pravé křídlo dosáhlo s Evertonem k výšinám, když se v 80. letech radoval ze dvou mistrovských titulů, FA Cupu a poháru PVP. Ceremoniálu se Steven neúčastnil, a tak cenu převzal jeho někdejší spoluhráč Graeme Sharp.

Handicapování hráči roku – Danielle Evans a Jonathan Gribbin: Sedmnáctiletá Danielle byla letos oporou ženského handicapovaného týmu, zatímco podobnou úlohu ve svém týmu plnil i Jonathan.

Fanoušek roku – James Lyon: James je předsedou Rice Lane Supporters‘ Club. To samo o sobě není tolik záslužná funkce, tedy pokud uvážíte, že James se narodil do rodiny zanícených fanoušků Reds. „Když jsem v roce 1973 přišel na svět, většina rodiny byli červení. Teď je to 80/20 ve prospěch Blues, takže už se blížím tam, kde bych je chtěl všechny mít!“

Chairman’s Blueblood Award – Tim Howard: Novinka, kterou se Bill Kenwright rozhodl udělovat tomu, kdo podle něj nejlépe ztělesňuje „spirit“ Evertonu. Prvními vítězi se stali oba Timové – Howard a Cahill.