Timové si vybírají smůlu

14/06/2010 0 Od Meňa

Jeden z nejhorších zážitků své kariéry má za sebou Tim Cahill. V zápase Austrálie na mistrovství světa uviděl červenou kartu a radostí pro změnu ze zdravotních důvodů nezáří ani Tim Howard.

Osudný incident se odehrál v šestapadesáté minutě utkání proti Německu. Záložník Evertonu přišel do souboje s Bastianem Schweinstengerem pozdě a Němce nepříjemně skolil. Posouzení faulu však u většiny fanoušků a nejen těch australských, vyvolává spíše nechápavé reakce. Má se za to, že klíčový fotbalita Socceroos měl být oceněn maximálně žlutým kartonem. Zda si Cahill na šampionátu ještě zahraje, nyní bude záležet na přezkoumání disciplinární komise, přesto ani vidina pouze jednozápasového trestu Australana nijak neutěšuje.

„Jsem prostě hodně smutný. Jde o jeden z nejhorších momentů mé fotbalové kariéry,“ nechal se Tim slyšet po skončení zápasu, který Němci ovládli přesvědčivým výsledkem 4-0. „Mistrovství je pro mě možná u konce, a to je jedna z neskličujících věcí, která se mi mohla přihodit. Mistrovství světa byl můj sen a někdo mi ho teď svým rozhodnutím vzal.

Po zápase jsem se rozhodčího na ten incident vyptával, ale odmítl mi odpovědět,“pokračuje Cahill v kritice na adresu mexického sudího. „Doufejme, že FIFA bude rozumět tomu, že v tom zákroku nebyla žádná zlomyslnost. Moje noha zůstala celou dobu pokrčena, ani na moment jsem ji nenatáhl. Co vám mám ještě říct? O tom je ale krása fotbalu. Chvíli jste hrdinou a za moment se můžete ocitnout na dně.“

Ani případné střízlivější posouzení oné inkriminované situace by ale s maximální pravděpodobností Australanům nebylo moc platnéNěmecko předvedlo atraktivní útočnou smršť a protinožce jednoznačně přejelo jak ve skóre, tak v ostatních aspektech hry. Pro zajištění postupu ze skupiny tak Aussies nejspíš budou muset dokázat zdánlivě nemožné – porazit kvalitní týmy Srbska a Ghany.

„V druhém poločase se naše hra trochu zlepšila. Začaly fungovat obě strany a snažili jsem se, něco s nepříznivým výsledkem udělat. Chvílemi se nám dařilo Němce trochu zatlačit, ale nic na ně nestačilo. Němci mají vynikající tým a rozhodně si zaslouží uznání. To rozhodnutí možná trochu změnilo zápas, i když už jsme tou dobou prohrávali o dva góly.“

Nejlépe na tom není ani druhý Tim z tábora Toffees. Brankáře Tima Howarda však trápí potíže z opačného soudku. V prestižním sobotním klání jeho Spojených Států proti Anglii, do něj ošklivě zajel útočník Albionu Emile Heskey a hrozící verdikt lékařů nezní vůbec dobře. Podezření na zlomená žebra by pro americkou gólmanskou jedničku pravděpodobně znamenalo konec mistrovství.

„Emile mě zasáhl do žeber, cítil jsem hroznou agonii,“ vrací se Howard, jenž zápas nakonec dohrál pod utišujícími injekcemi, k bolavému střetu. „Věděl jsem, že se chystá udělat skluz a měl k tomu veškeré právo, protože míč byl stále ve hře. Když se brankář natahuje pro míč, je zcela nechráněný a tentokrát jsem to schytal těsně pod hrudník.

Zprvu to šíleně bolelo, ale vůbec jsem netušil, jestli mám žebra zlomená, nebo ne. Snažil jsem se prostě dýchat a jenom to bylo v tom okamžiku dost těžké. Chtěl jsem to do takových pěti, deseti minut rozdýchat, protože jsem věděl, že jakmile se adrenalin znovu vlije do krve, do poločasu budu OK. Pořád to ale bolelo, takže mi hlavou nakonec proběhly myšlenky na střídání. V dalších několika dnech by mě to mělo bolet ještě víc, takže možná nebudu vůbec trénovat.“

Duel nakonec skončil nerozhodně 1-1. Anglie se zásluhou brzké trefy Stevena Gerrarda ocitla ve vedení, ale i díky tolik propírané hrubce Roberta Greena Američané respektive Clint Dempsey srovnal. V jedné z nejméně obtížných skupin na šampionátu, si tak USA vypracovaly solidní postupovou pozici. Jak proti Alžírsku, tak Slovinsku, budou jasnými favority.

„Zpočátku jsme nepůsobili dobrým dojmem. Nevím, jestli to bylo nervy, ale dokázali jsme odpovědět. Věděli jsme, že se můžeme do zápasu vrátit a když jsme se uklidnili, dostali jsme se do tempa a hráli jsme dobře. V obraně jsme si úkoly splnili, ačkoliv to možná nebyl nejpohlednější fotbal. Bylo jasné, že Angličané budou častěji držet míč, ale defenziva nám fungovala a předvedl jsem několik zákroků. Celkově jsem spokojen.“