Startuje příprava

01/07/2010 0 Od Meňa

Nový ligový ročník pomalu ale jistě začíná klepat na dveře. Sice jsme teprve na počátku okurkové sezony, ale již od čtvrtka začínají hráči pilovat svou formu.

Velká část letního soustředění se odehraje na pro nás nejvzádelnějším kontinentu – Austrálii. Největším lákadlem bude pro protinožce samozřejmě jejich superstar Tim Cahill. Ten se po neúspěchu Socceroos na světovém šampionátu k týmu připojí včas a ve své domovině bude vyčkávat přílet letadla, které dnes nabírá zdlouhavý dvaadvacetihodinnový let směr Sydney. „Je fantastické, že Everton jede do Austrálie. Bude to přínosné pro tamní fotbal i pro Everton,“ říká pyšný Australan.

„Everton má u nás hodně fanoušků. Australští fandové fotbal hodně prožívají. Když se vracím domů a mám autogramiádu, potkávám se s fanoušky Evertonu ze všech koutů Austrálie. Je úžasné, že tým z Premier League také objeví krásu mojí země.“

Krom třicetiletého záložníka bude na palubě také většina jeho spoluhráčů. Jediným, kdo se s příjezdem opozdí díky mistrovství světa bude John Heitinga, jehož Nizozemsko se probojovalo do čtvrtfinále, ve kterém se popere s Brazílií. Chybět nebude ani Ján Mucha. Slovenský brankář se oficiálně hráčem Evertonu stává právě dnes a bude mít tak první příležitost poznat nový kolektiv.

Jasným plusem (a to je třeba zaklepat), jsou minimální počty zraněných. Do tvrdého tréninku se naplno obuje i Phil Neville, jenž díky menšímu poranění kolene zmeškal konec předchozí sezony. Jedinými absentéry tak budou Marouane Fellaini a Dan Gosling. Populární Belgičan by se do hry po doléčení zle pochroumaného kotníku měl podle posledních informací vrátit v srpnu, zatímco jeho anglický vrstevník si ještě hezkých několik měsíců počká – plně zotaven se zranění kolenních vazů by měl být přelomem roku.

A s kým Blues před ostrým startem sezony změří síly? Na nejmenším kontinentu je 10. července nejdříve čeká Sydney FC, úřadující šampione australské A-League. O čtyři dny později Everton vyrazí na jižní pobřeží, kde se utká s melbourneskými Heart a 17. července zakončí svoje australské turné na půdě Brisbane Roar.

Po návratu na ostrovy zavítají Toffees na Deepdale, kde 24. července změří síly s Prestonem, a o týden později Everton pojede na Carrow road, domovský stánek staronového účastníka League Championship, Norwiche City. Velice speciální událostí pak 4. srpna bude klání proti chilskému CD Everton, jakýmsi následovníkem odkazu Evertonu v Jižní Americe. Poslední zkouškou před prvním ligovým kolem potom bude 7. srpna zápas ve Volkswagen Areně, ke hrává svoje domácí zápasy německý VfL Wolfsburg. A pak už jen netrpělivě vyhlížet 14. srpen, kdy se vydáme vstříc dalšímu devítiměsíčnímu ligovému dobrodružství.