Norwich City – Everton 2:4

01/08/2010 0 Od Meňa

Páté přípravné utkání nabídlo gólovou nadílku. Everton sice poprvé výrazněji inkasoval, na druhou stranu však díky čtyřem brankám a hattricku Tima Cahilla na Carrow Road přesvědčivě zvítězil.

Stoprocentní bilance Toffees tak zatím neomylně pokračuje. K vítězství ve východní Anglii ale musel Everton v lehce oslabené sestavě vynaložit usilovnější výkon. Phila Jagielku, majícího drobnější potíže s dříve operovaným kolenem ve středu obrany vystřídal Tony Hibbert, a právě nejistá defenziva tentokrát příliš nepotěšila. Volno naopak skončilo Stevenu Pienaarovi, Yakubuovi, Josephu Yobovi a Timu Howardovi.

Aktivně do utkání vlétl zejména Jihoafričan Pienaar. V úvodních minutách se dostal k zakončení, nicméně obránce Elliot Ward jeho pokus bezpečně zblokoval. Evertonu ale start utkání přesto vyšel; po šesti minutách zpoza vápna vystřelil Tim Cahill, a i díky trestuhodné hrubce bývalého brankáře Blues, Johna Ruddyho, kterému střela lacině prošla mezi nohama, domácí brzy prohrávali.

Canaries mohli srovant v devatenácté minutě. Tečovaná střela Wese Hoolahana jen těsně minula bránu Tima Howarda, a z následného rohu hlavičkoval mimo Chris Martin. V následných minutách působil nebezpečným dojmem zejména domácí Simeon Jackson, ale gól zanedlouho znovu oslavoval Everton. Beckford poslal vybojovaný míč Cahillovi, který střelou sice napoprvé neuspěl, ovšem dorážka hlavou již našla svůj cíl.

Do druhé půle vyběhnul Yobo a Dinyiar Bilyaletdinov, nicméně úvod poločasu patřil Norwichi. Crofts využil volného prostoru a nikým neobsazen hlavou snížil na 2-1. Za necelou čtvrthodinku navíc Everton svoje vedení ztratil. Obranné nedůslednsoti Tonyho Hibberta a Josepha Yoba využil Andy Surman a střelou k zadní tyči srovnal skóre.

Odpověď Toffees přišla po hodině hry. Pienaarovy pohotové patičky využil Bilyaletdinov a nádhernou střelou z kraje šestnáctky obnovil vedení Blues. Na trávník poté vyběhnul i Louis Saha, Carrow Road však patřila jedinému muži – Timu Cahillovi. V jednasedmdesáté minutě si efektivně přehodil Ruddyho a bezpečně pak s jistotou hattricku uklidil míč do brány.

Snížit na rozdíl jedné branky mohl pak v samostatném nájezdu Hoolahan, ale na Howarda tentokrát nevyzrál. Zvýšení rozdílu naopak mohlo přijít z kopačky střídajícího Jacka Rodwella, avšak skóre 4-2 pro Everton, už zůstalo bez korektury.

„Stále jde o přípravu a nedělal bych velký rozdíl mezi vítězstvím nebo prohrou. Ale rád vidím, že se nám i nadále daří vyhrávat,“ řekl na pozápasové tiskovce David Moyes. „Jsem trochu víc zklamaný s naším celkovým výkonem, který byl horší, než v ostatních zápasech, ale hráči v týdnu trénovali tvrdě, takže se jevilo pravděpodobně, že budou víc unavení.

Norwich hrál dobře, byl to jejich poslední zápas před začátkem sezony, takže utkání bylo bojovnější, než ostatní. Ani my jsme ale nehráli špatně. Začátkem druhé půle jsme ale trochu ochabli a dali jsme sopeři víc příležitostí, než jsme měli.“

Norwich City: Ruddy, Martin (81. Johnson), Drury (66. Lappin), Nelson, Crofts, Jackson (72. Holtú, Surman (81. McNamee), Hoolahan, Fox (66. Gill), Martin, Ward (72. Askou)

Everton: Howard, Coleman (46. Yobo), Hibbert, Distin, Baines (62. Baines), Pienaar (73. Rodwell), Cahill (80. Wallace), Neville, Arteta, Gueye (46. Bilyaletdinov), Beckford (73. Vaughan)

Branky: 46. Crofts, 58. Surman – 6., 38., 71. Cahill, 59. Bilyaletdinov