Kousek z historie Everton Chile

03/08/2010 0 Od Riči

Už 4. srpna se na Goodison Parku střetne Everton FC proti Everton Chile. Dva kluby, dva stejné názvy, pojďme se tak s historií toho méně známého trochu seznámit.

V tomto zápase prostě Everton neprohraje. Záleží však na tom, jaký Everton máte na mysli. Buď ten, který vyhrál čtyřikrát chilskou ligu, naposledy v roce 2008. Nebo ten, jenž se radoval z anglického ligového titulu hned devětkrát.

Jeden klub byl před sto lety pojmenován po druhém. Aby se vztahy mezi celky ještě vylepšily a vzniklo silnější přátelství napříč rozlehlým Atlantikem, střetnou se obě mužstva na Goodison Parku.

V roce 1909 byli Everton a Tottenham Hotspur pozváni do Jižní Ameriky, aby zde sehráli pár zápasů proti nejlepším týmům z Argentiny a Uruguaye. Toffees i Spurs se vydali na třítýdenní fotbalovou pouť se zastávkami v Lisabonu, na Madeiře nebo v Rio de Janeiro, byť každý tým jiným směrem. Hvězdou turné se stal anglický útočník a hráč Evertonu Bert Freeman (v klubu působil v letech 1908-1911 a v 94 zápasech vstřelil 67 branek). Freeman měl podíl na 14 brankách EFC v pěti zápasech a přímo exceloval v duelech s výběry argentinské a uruguayské ligy a Tottenhamem.

Po pár týdnech po úspěšném turné, kdy se jeho věhlas rozšířil po celé Jižní Americe, se skupina chilských teenagerů s anglickými kořeny (jejich rodiče emigrovali do Chile z Liverpoolu v 19. století) vedená Davidem Foxleym sešla v přístavu města Valparaíso a inspirována výkony anglického Evertonu založila fotbalový klub Everton.

Klub se postupně rozvíjel a získával na popularitě. V roce 1919 v rámci oslav desátého výročí od založení se dokonce spojili sekretáři obou klubů a oficiálně stvrdili stejný název. pořád ale byly pochybnosti o jeho názvu. Zmíněné oslavy se však nenesly pouze ve slavnostním, chilský Everton stejně jako celý svět zasáhla tragédie I. světové války. V jedné z její nejkrvavějších bitev, na Sommě, zemřeli zakladatelé klubu Frank Boundy a Malcolm, kteří se rozhodli vrátit do Evertonu a bojovat v britské armádě.

O několik dekád později došlo k zajímavému propletení obou týmů. Na mistrovství světa 1962 v Chile a 1966 v Anglii odehrála brazilská reprezentace všechny svoje zápasy až na finálový duel v roce 1962 na stadionech obou Evertonů.

Do té doby se chilský Everton stačil stát dvakrát mistrem své zemi (1950, 1952) a byl přemístěn do města Viña del Mar, které se nachází jen pár kilometrů podél pobřeží od metropole Valparaíso. V novém domově oslavil také dva tituly, a to v letech 1976 a 2008.

V samotném utkání dvou Evertonů na Goodison Parku budou na obou lavičkách stát velmi uznávané persony. David Moyes se stal třikrát manažer roku na základě hlasů svých kolegů a Nelson Acosta vedl Chile, když porazila Anglii ve Wembley. Acosta se před časem vyjádřil, že jeho svěřenci budou brát utkání jako by šlo o finále poháru.

Tento jedinečný zápas se odehraje hlavně díky Ruleteros Society, společnosti založené v roce 2002 na základě sblížit fanoušky obou Evertonů, více informací o sdružení naleznete na jejich webové stránce theruleteros.com. Ruleteros se podařilo zorganizovat několik setkání obou fanklubů a na jednom byl dokonce přítomen i Juan Foxley, synovec zakladatele chilského klubu Davida Foxleyho.

V čele Ruleteros Society stojí John Shearon z Norris Green v Liverpoolu. Shearon se coby dvacetiletý student latinskoamerických vztahů z Mexika rozhodl v roce 1980 projet Chile autostopem. Na své cestě se dozvěděl o chilském Evertonu, což ho zaujalo a do země se vrátil už pětkrát, aby o klubu nasbíral více informací. Nabité znalosti momentálně sepisuje do knihy, již hodlá vydat v příštím roce.

O očekávaném utkání Shearon prozradil: „V době, kdy se fotbal řídí finančním ziskem, máme možnost být u setkání tvou týmů, jejichž střetnutí bylo zaručeno díky iniciativě obou fanklubů za účelem oslavit toto unikátní přátelství a historii týmů.“