Everton – Everton Chile 2:0

05/08/2010 0 Od Meňa

Předem dlouho očekávané bratrské střetnutí je minulostí. Goodison Park, který pohostil chilské jmenovce, má za sebou další speciální večer.

Vítěz duelu byl předem jasný. Šlo jen o to, zda bude v unikátním zápase úspěšnější náš originální Everton, nebo jeho mladší bráška z Jižní Ameriky. Na fotbale ale přece jen tolik nezáleželo, historické klání vykouzlilo obou táborům Evertonians díky neskutečně přátelské atmosféře, na tváři velký úsměv.

Prestiž ale svoji roli hrála, a tak jsme jich od úvodních minut mohli být svědky atraktivní kopané. V úvodní půlhodině Toffees Chilany nepustili prakticky k ničemu a naopak sami praktikovali pohlednou kombinační hru, která vedla k nespočtu brankových příležitostí.

Vyprávět by mohl hlavně Tim Cahill. Aktivní Australan se v prvním poločase zjevil hned ve třech vyložených gólových šancích, ale zdálo se, že svůj střelecký prach si Tim zapomněl v Norwichi. První dvě hlavičky z pozicí, ze kterých se prakticky nikdy nemýlí, umístil mimo bránu a do třetice hlavou orazítkoval břevno.

Velmi dobrým dojmem působil i Jermaine Beckford. V první půli se několikrát protlačil k nebezpečnému zakončení, a když těsně vedle mířil následně i Jack Rodwell, do kabin se šlo za nerozhodného stavu.

K velké radosti domácího publika se velkého návratu na počátku druhé půle dočkal Marouane Fellaini a nutno říct, že ze svého umu za promaroděný půlrok neztratil ani co by se za nehet vešlo. Miláček tribun ale musel pozornost na chvíli přepustit dalšímu střídajícímu – Magaye Guyemu. Jeho perfektní centr našel v jednapadesáté minutě Jermaina Beckforda, a ten nádhernou hlavičkou poslal míč ke vzdálenější tyči. 1:0 a Becks se ve svém domácím debutu uvádí tím nejlepším možným způsobem.

Dominance domácíh u jedné trefy ale nekončila. O čtrnáct minut později využil efektivního Fellainiho sklepnutí Diniyar Bilyaletdinov a z první napálil míč po zemi prudce až do sítě.

Ve zbytku duelu si Everton vedení pohídlal, a po závěrečném hvizdu se mohlo přejít k následnému menšímu ceremoniálu. Bouřlivého aplausu a drobné ceny, se nejprve dočkal rozhodčí Mark Halsey, pro něhož šlo o první odpískaný zápas po zotavení ze zákeřné rakoviny krku, a poté došlo na předání trofeje pro vítěze. Tzv. Brotherhood Cup si společně převzali Phil Neville a Mikel Arteta. Pak nemohlo chybět ani společné foto obou mužstev.

Everton: Mucha (46. Turner), Coleman (84. Mustafi), Jagielka (46. Arteta), Yobo, Neville (46. Baines), Bilyaletdinov (77. Baxter), Osman (46. Hibbert), Rodwell (46. Gueye), Pienaar (66. Pienaar), Cahill (46. Fellaini), Beckford

Everton Chile: Dalsasso, Blasquez (82. Oviedo), Arias (60. Periailillo), Cortes (82. Bottaro), Ramirez, Guevgeozian, Nania (54. Schwedler), Garipe, Montesinos, Diaz, Saavedra

Branky: 51. Beckford, 65. Bilyaletdinov