Beckford spokojen

05/08/2010 0 Od Meňa

Letošní útočná posila zažívá prozatím úspěšné časy. V přípravných zápasech Jermaine Beckford dokazuje, že góly skutečně střílet umí, a tak si nové prostředí pochvaluje.

Někdejší kanonýr Leedsu United nestál Everton ani libru, přesto se kolem jeho přestupu hemžilo několik otázek, jejichž objasnění je teprve před námi. První ostré zápasy, ve kterých si Beckford vyzkouší akci proti prvoligovým defenzivám, se blíží, nicméně šestadvacetiletý útočník se zatím v modrém dresu představuje v pozitivním světle. V přátelských zápasech se zatím střelecky prosadil třikrát a včera navíc oslavil svoji první goodisonskou trefu.

„Bylo to úžasné. Atmosféra byla fantastická, hřiště bylo skvělé, stadion byl skvělý a zápas byl taky dobrý,“ nešetřil po zápase Beckford superlativy. „Vždycky potěší, když dáte gól, a když je to navíc před domácími fandy, pak není moc lepších pocitů.“

Chilskému Evertonu nejenže Beckford vstřelil gól, po skončení utkání na něj čekalo i o cenění pro hráče zápasu. Motivace sebevědomého útočníka tak může vesele stoupat dál. Podle svých slov je pouze otázkou času, než definitivně zapadne do týmového soukolí.

„Brnělo mě z toho celé tělo,“ usmívá se. „Jak jsem řekl, atmosféra byla skvělá a jsem hrozně šťastný, že už mám ten první domácí gól. Udělám všechno pro to, abych střílel branky i dál, a doufám, že v tom budu schopný pokračovat, až začne sezona.

Čím víc hrajete se spoluhráči, tím víc oni chápou vaši hru a naopak vy se učíte jejich hře. Pak najdou vaše silné stránky a začnou je využívat, a stejně je to i naopak. A zatím se zdá, že to funguje hodně dobře.“

Vydařené představení prožil i Marouane FellainiKudrnatý záložník si po půlroční pauze, způsobené frakturou kotníku, poprvé vyzkoušel zápasovou zátěž a předvedl dobrý, spolehlivý výkon, umocněný asistencí u gólu Diniyara Bilyaletdinova. Belgičan se sice do plného tréninku vrátil teprve před necelými dvěma týdny, i přesto by rád nastřádal další minutky v dalším přátelském zápase proti Wolfsburgu – posledním testem před vypuknutím sezony.

„Kotník je v pořádku. Každý den jsem v plné tréninkové zátěži a do startu sezony chci být plně fit,“ plánuje Fellaini. „Doufám, že všechno půjde bez komplikací i po více zápasech v rychlém sledu. Rád bych si zahrál v sobotu, nebo příští týden za Belgii, ještě než začne sezona.“

Na Fellainiho vynikající formu, kterou se pyšnil před osudným Merseyside derby na Anfieldu, si však prý ještě budeme muset nejméně několik týdnů počkat. „Psychicky může být těžké jít do prvního souboje, když máte za sebou takové zranění. Bude trvat alespoň čtyři nebo pět zápasů, než dosáhnu optimální výkonnosti.

Není jednoduché být půl roku mimo hru. Hodně mi ale pomohl fyzioterapeut z Antverp, se kterým spolupracuji už dlouho. Potlesk publika, když jsem se rozcvičoval a přicházel na hřiště, mě moc potěšil, ale nyní je to jen o tvrdém tréninku a o tom, že všechno musí hrát v můj a týmový prospěch,“ zakončuje.