Arteta: Chci být v Evertonu co nejdéle

09/08/2010 0 Od Meňa

Nejradostnější zprávou celého léta může být jediné – nová pětiletá smlouva pro Mikela Artetu. Klíčový záložník tvrdí, že svázání své budoucnosti k Evertonu vždy bylo jeho první volbou.

Dlouhé týdny žili Evertonians v nejistotě, jak že to vlastně s jejich miláčkem bude. Do konce platného kontraktu Artetovi zbývaly jen dva roky a ničím příjemným nebyly ani nekončící spekulace, spojující baskického záložníka ať už s některými konkurenčními ligovými celky či s návratem do rodného Španělska.

Maestro ale znovu prokázal, že je prostě jiná třída a svůj vztah ke klubu stvrdil novým dlouholetým kontraktem. Osmadvacetiletý záložník totiž jako jeden z mála vyznává v dnešním fotbale ojedinělé slovo – věrnost.

„Někdy si uvědomíte, co všechno vlastně máte. Já si to uvědomil a jsem pyšný na to, že zde můžu být. V Evertonu určitě není všechno, co si můžu přát, protože jsme třeba zatím nic nevyhráli, nebo se nedostali do Ligy Mistrů. Můžete jít do jiného klubu za více penězi, nebo za Ligou Mistrů, ale jakmile odsud odejdete, zjistíte, že by vám spousta věcí moc chyběla. A tyhle věci jsou v mém životě opravdu důležité.“

Během samotných vyjednávání Arteta klubovému vedení sdělil, že porozumí tomu, pokud by se Everton rozhodl hráče v nejlepším fotbalovém věku tučně zpeněžit. David Moyes a Bill Kenwright ale plánovali přesný opak – Artetu chtěli na Goodison Parku udržet za každou cenu. A právě důvěra z jejich strany byla také jedním z rozhodujících faktorů.

„Od konce sezony jsem věděl o všech klubech, které se o mě zajímají. Věděl o tom i Everton a museli jsme to nějak vyřešit. Na schůzce jsem řekl, „tohle je pro vás možná výhodná šance. Je mi 28, možná byste za mě dostali hodně peněz. Ale oni řekli „ne, to nechceme. My chceme abys tu zůstal tak dlouho, jak jen to je možné,“ a pak již nebylo složité dojít k nové smlouvě.“ vysvětluje. „Od samotného začátku byli manažer i předseda stoprocentně přesvědčeni, že nechtějí naslouchat žádným nabídkám jiných klubů. Tehdy jsem si uvědomil, že pokud jsou tolik skálopevní, mají k tomu důvod.

Nikdy ani neexistovala žádná šance, že bych se vrátil do Španělska. Mluvilo se o tom, že jsem se chtěl vrátit kvůli osobním důvodům, ale to nebyla pravda. Chtěl jsem zůstat v Anglii. Nyní jsem moc šťastný. Bylo to živé léto, ale nakonec jsme došli k nejlepšímu možnému řešení.“

Pokud tedy Mikel dostojí své nové smlouvě (či případně ještě o nějaký rok neprodlouží), Everton bude v třiatřiceti letech opouštět jako právoplatná legenda s deseti odehranými sezonami. Doposud jich v modrém dresu nastřádal pět. Od svého dvoumilionového přestupu z Realu Sociedad v roce 2005, který následoval po prvotním úspěšném hostování, se rodák ze San Sebastianu stal nepostradatelnou ofenzivní součástkou týmu, o čemž krom nespočtu gólových přihrávek mluví i devětadvacet branek nebo dvě ocenění pro klubového hráče sezony. Plánuje tedy Mikel dohrát svou kariéru na Goodison Parku?

„Mým cílem je zůstat tak dlouho, jak je to možné, proto jsem podepsal novou smlouvu. Řekl jsem manažerovi, že na konci tohoto kontraktu budu za sebou mít téměř jedenáct let za Everton, což je neuvěřitelné. Co se týče nové sezony, jsem hodně optimistický. S tímto týmem máme skvělou šanci dosáhnout něčeho opravdu velkého,“ těší se Arteta.