Preview nové sezony

10/08/2010 0 Od Meňa

Nová sezona začíná již nadcházejícím víkendem. Everton se může pyšnit ambiciozním a silným mužstvem, dokáže tedy letos velká očekávání naplnit?

Everton po osmi a půl letech práce Davida Moyese. Za tímto spojením hledejte vyvážený, sehraný a hlavně vysoce kvalitní tým, který nejenže může, on by měl atakovat ty nejvyšší příčky. Jen s podivem si člověk uvědomí, že v dnešním penězi tolik dotovaném fotbale, dokáže chudý Everton poskládat vyloženě silné mužstvo, které je stvořeno k jedinému – vyhrávat.

Loňská sezona tolik vydařená nebyla. Ztracené manko dokázali Toffees stáhnout jen na konečnou osmou příčku. Před výkopem nového ročníku jsem však nejen já optimistou. Everton vykročí na trávník v úvodním utkání na půdě Blackburnu v plné zbroji bez marodů a s vědomím, že nejsilnějí mužstvo za bezmála tři desetiletí, kterým se první liverpoolský klub může chlubit, na to opravdu má. Tolik očekávanou sezonu mohou zhatit jen dva faktory – další várka zraněných, nebo jen vlastní vina.

Loňská sezona: 8.

Předpověď: 4.

Síla týmu: Hlavní zbraní Blues je týmový duch. I díky velké soudržnosti a bojovnosti vděčí Everton za úspěchy posledních let. Kolikrát pomohl přehrát i papírově kvalitnější mančafty a s optimistickými vyhlídkami je nabíledni, že do posledních sil se Toffees budou rvát i letos. Nesmíme však opomenout ani současnou výstavní skříň týmu – zálohu. Až na dlouholetou potíž na jejím pravém kraji, jí nechybí prakticky nic.

Slabina týmu: Kádr je letos zase o něco širší, takže pokud nepřijdou další masivní ztráty, zde by problém nastat neměl. Bohužel častá zranění jsou v posledních letech smutným týmovým koloritem, a tak se dá očekávat, že oběti budou. Smůlu si ale Blues snad vybrali na dlouho dopředu, takže se na oficiálním webu čtyřikrát do roka už doufám nedočtu oněch hrůzu nahánějící slovních spojení „ruptured ligaments“ nebo „out for 6 months“.

Příprava: Po letech se Evertonu skutečně vydařila. Měl jsem možnost shlédnout jediný zápas, ale i těch devadesát minut pohledného, nápaditého fotbalu udělalo velkou radost. Ze sedmi zápasů navíc Everton šestkrát vyhrál (ačkoliv se nejednalo o soupeře, s nimiž by měření sil dodávalo nějakou vypovídající hodnotu). Jediná prohra přišla v posledním zápase na půdě Wolfsburgu.

Noví hráči: Tak jako již tradičně Everton výraznou aktivitou na trhu neoplýval. Popravdě řečeno ale ani nebylo třeba masivně posilovat. Mužstvo je pěkně vyvážené a ačkoliv jej stále zlobí již zmíněná pravá záloha, dočkalo se pouze menších posilnění. Zdarma přišel útočník Jermaine Beckford, který se v přípravě trefil třikrát, zkvalitnění brankářské trojice pak představuje slovenská jednička Ján Mucha a do třetice bude v prvním týmu hrát roli také Magaye Gueye, talentovaný francouzský záložník či útočník, jenž se v přípravě též jevil v dobrém světle.

Odchody: Ani odchodyzatím nejsou nijak vysoké. Klub opustil zatím pouze Phillipe Senderos, jenž ale na Goodison Parku pobýval pouze na hostování. Hodně se však namluvilo o kontroverzním odchodu Dana Goslinga. Klub se snaží hodit vinu na hráče a agenta, agent vrací stejnou mincí, no vyznejte se v tom. Pravdou ale je, že o žádné oslabení nejde. Gosling je průměrný, v mých očích možná i lehce podprůměrný záložník, který tým naprosto ničím neobohatil, dokonce mám prozatím i pochybnosti o jeho dostatečných kvalitách pro tuto soutěž. Musím se proto jen smát některým názorům, podle kterých je tohle budoucí hvězda anglické reprezentace. Nicméně, díky Dane alespoň za ten gól.

Koho sledovat: Zajímavé bude sledovat, jak se v Premier League chytne Jermaine Beckford. Útočníka celou kariérou provázejí bohaté gólové statistiky a výkony z přípravy naznačují, že i na nejvyšší úrovni od něj branky čekat můžeme. Pud zabijáka ve vápně zkrátka Beckford nezapře. Další skvělou sezonu by měl mít před sebou i Jack Rodwell. Mladičký univerzál vlastně ani nemá svoji stálou pozici, protože ať nastoupí kde nastoupí, zahraje výtečně. Takže neplést s Goslingem, tohle je ta pravá budoucí hvězda Albionu.

Mladí hráči: Krom zmíněného Rodwella se očekává, že více a více šancí bude mít k dispozici Seamus Coleman, výbušný, útočně laděný pravý bek. Dalším obranným talentem je Shane Duffy, který sice prodělal vážné vnitřní zranění, které mladého Ira dokonce mohlo připravit o život, nicméně s jeho potenciálem je jen otázkou času, kdy v Evertonu dostane pořádnou příležitost. A abychom nezůstali jen u defenzivy, také v záložní řadě Toffees roste „nový Rodwell“- Ross Barkley již údajně několikrát trénoval s prvním týmem, a taktéž se dá předpokládat, že tento šestnáctiletý kreativní středopolař má v Evertonu světlou budoucnost.

Tragédi: Již nic mě nepřesvědčí o důvodu, proč by si Everton mě ponechat často chybujícího Josepha Yoba, který je jen stínem spolehlivého stopera, kterým kdysi býval. V úvahu by také v případě adekvátní nabídky přicházel prodej Yakubua, kterého člověk od vážného zranění achillovky nepoznává. Navíc by těmito dvěma prodeji Toffees možná mohli financovat vysněnou posilu – Landona Donovana.

Ideální sestava: Howard, Neville – Jagielka – Heitinga – Baines, Bilyaletdinov – Fellaini – Arteta – Pienaar – Cahill, Saha

Nenáviděné kluby a hráči: Liverpool, Manchester City.

Titul vyhraje: Manchester United

Sestoupí: Blackpool, Wigan, Blackburn