Preview: Blackburn Rovers – Everton

13/08/2010 0 Od Meňa

A je to tu. Tříměsíční nuda je u konce, druhý srpnový víkend bude ve znamení úvodního kola Premier League. Everton do nové sezony vykročí duelem na hřišti Blackburnu.

Jakmile přijde mezi Evertonians řeč na úvodní zápasy sezony, lichotivými výrazy konverzace překypovat nebude. Stačí se jen ohlédnout jeden, respektive dva roky zpátky. Toffees v obou posledních sezonách vykročili do nových ročníků bídně a ztracené body museli v pozdějších měsících pracně stahovat. Vyjde to tedy modrým do třetice a s největšími konkurenty budou držet krok od samotného startu? Nebylo by to vůbec k zahození.

Koneckonců, k vítěznému startu vybízí i soupeř, byť Blackburn na svém stánku umí leckdy pořádně zatopit i těm nejlepším. Rovers ale už nějakou dobu nejsou tím týmem, který pod Markem Hughesem u protivníků vzbuzoval stav nejvyšší pohotovosti. Loni dovedl Sam Allardyce svoji družinu na desáté místo a boj přinejlepším o střed tabulky se od Blackburnu očekává i letos. Ani co se týče nových tváří, Rovers téměř změnu nezaznamenali. Na hostovačku dorazil jen útočník Red Devils, Mame Diouf. Výsledky letní přípravy pak nenadchly, ani neurazily. Zvítězit Blackburn dokázal nad Sturmem Graz, Southportem, Fleetwood Town a Sydney FC, zároveň však Rovers dovedli například prohrát s Prestonem 0-3. Na Ewood Parku ale vládne spokojenost – tým nezlobí zranění, a tak bude moci Sam Allardyce postavit svoji nejlepší jedenáctku. „Mužstvo vypadá docela silně, je otázkou, jaký proti Evertonu postavit tým. Možností máme dost,“ podotýká. „Uděláme cokoliv, abychom si v šest hodin večer mohli říct, že se nám vstup do sezony povedl.“

Everton naopak v přípravě slavil výher rovných šest, a tak se zdá, že forma z konce minulé sezony by mohla plynule přejít do ročníku nového. Našlo by se skutečně je minimum, čeho by se Toffees měli před následujícími devítí měsících obávat. Marodi žádní (zatím), forma zdá se dobrá, klíčoví hráči podepisují nové dlouhodobé smlouvy… Teď půjde jen o to papírové předpoklady přetavit v realitu. Začíná se ale od nuly a úvodní zápas mnohé napoví, takže je zapotřebí, aby Everton skutečně zabral od první minuty. „Jediné co cheme, je vyhrát a získat body. To by byla velká úleva,“ říká Mikel Arteta. „Bude to hodně fyzický zápas a určitě se budou tlačit hodně dopředu. Není to jen o tom snažit se hrát pěkný fotbal, protože jsou v ofenzivě dobří a v obraně budeme muset předvést dobrý výkon.“

Od poslední návštěvy Evertonu na Ewood Parku uplynuly teprve čtyři měsíce. Výhra Blues 3-2 se zrodila až v posledních minutách, kdy po dvou vyrovnávacích brankách Rovers o osudu duelu rozhodl těsně před koncem Tim Cahill. Přesně o rok zpátky se raději moc dlouho neohlížejme – rozcupování od Arsenalu v úvodní den loňské sezony není třeba příliš připomínat.

Historie soupeře

Kopaná je v Blackburnu na pořadu dne od roku 1875 a Rovers dokonce patří mezi dvanáctku základajících členů Football League. Hned zpočátku se klub zařadili mezi elitní anglické kluby, což se zanedlouho projevilo i hmatatelně. Roku 1879 do Blackburnu putoval první FA Cup, když Rovers ve finále porazili Tyne Association FC 5:1. Finálový úspěch byl zopakován o tři roky později, kdy Blackburn porazil Old Etonians.

Třetí Anglický pohár získal klub v roce 1891, to už se však schylovalo k méně světlým zítřkům. První desetiletí dvacátého století bylo ve znamení špatných výsledků, o to více byl překvapující zisk dvou mistrovských titulů v letech 1912 a 1914. Jenže poté Blackburn znovu upadl do šedi středu tabulky, až nakonec v polovině třicátých let sestoupil. Mnozí čekali rychlý návrat, ale Rovers na tom byli ještě hůře, po válce putovali do Third Division.

Ze třetího patra anglického fotbalu se klub vyhrabal až v roce 1975, kdy slavil třetiligový titul. 80. léta nebyla pro klub ničím vyjímečná, věci však nabraly rychlý spád začátkem posledního desetiletí 20. století. Tým se postupně zvedal a posléze šokoval celou Anglii, neboť v roce 1995 se Blackburn v čele s vyhlášenou útočnou dvojkou Shearer – Sutton, stal mistrem Premiership. Na obrovský úspěch nicméně nenavázal, následující sezonu strávili v druhé polovině tabulky. V roce 1997 nepříznivá sitauce vyvrcholila dokonce sestupem. Na přelomu tisíciletí však byli Rovers zpět a zanedlouho slavili další hmotný úspěch – zisk Ligového poháru. V roce 2004 se týmu ujal Mark Hughes, a postupnou prací klub dostal až do pohárové Evropy. A právě tam by rád Blackburn po několikaleté pauze znovu dovedl jeden z jeho následovníků – Sam Allardyce.

Zápasová fakta

První duel mezi Blackburnem a Everton je starý už stodvaadvacet let – v listopadu 1888 Rovers ještě na starém Leamington Road zvítězili hladce 3-0. Pokud se ale zaměříme na tu podstatnější bilanci z posledních let, tak zjistíme, že na hřišti Blackburnu Blues nepadli již šestkrát v řadě, ačkoliv čtyřikrát se od sezony 2003/04 zrodila remíza.

Blackburn

Everton byl loni jedním z pouhých tří šťastlivců, kteří našli recept na to, jak dobýt Ewood Park. Ona dubnová prohra Rovers však mimoto znamenala i jedinou jejich prohru v posledních devíti ligových zápasech. Minulou sezonu totiž Blackburn zakončil s výtečnou fazonou – v posledních dvou kolech porazil Arsenal a zvítězil na Villa Parku.

Hlavní útočnou zbraní byly v loňské sezoně standardky. Hned 59% všech gólů Rovers vzešlo právě z nich. Jde vůbec o nejvyšší procento z celé soutěže. A ještě jedno nej – David Dunn byl staticky nejlepším loňským zakončovatelem; proměnil 31% svých střeleckých šancí. Lepší koeficient bychom v lize hledali marně. Zajímavostí je také vysoké číslo užitých střídání – rovných 110 a znovu více, než kterýkoliv jiný tým z Premier League.

Everton

Za dobrou formou Toffees z druhé poloviny minulé sezony mluví dlouhá jarní neporazitelnost – od konce února, kdy Blues prohráli na White Hart Lane, v lize přemožitele nenašli. Jde o nejdelší sérii neporazitelnosti od roku 1986. Škoda, že sezona nezačíná prvním lednem; v tom případě by Everton skončil na třetím místě, tři body za prvním Manchesterem United.

Everton byl loni také jediným prvoligovým týmem, který neinkasoval ze značky pokutového kopu – oba pokusy jak Tottenhamu, tak West Hamu, totiž Tim Howard zlikvidoval. Zajímavostí je, že společně s Chelsea Everton nastřílel nejvíce gólů hlavou, a to šestnáct.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                66-33-60
  • V Premier League:  12-7-13
  • Na Ewood Parku:    39-17-20

Absence

Ani jeden tým netrápí prakticky žádné ztráty. Otazník visí pouze nad startem Vince Grelly, jenž má menší potíže s lýtkem, a na druhé straně se potýká s drobným poraněním kolene Victor Anichebe.

Blackburn Rovers: Robinson, Brown, Salgado, Samba, Nelsen, Jones, Givet, Nzonzi, Grella (?), Emerton, Dunn, Andrews, Pedersen, Olsson, Diouff, Kalinić, Roberts, Di Santo, Diouf

Everton: Howard, Mucha, Turner, Neville, Hibbert, Coleman, Jagielka, Distin, Yobo, Heitinga, Baines, Rodwell, Osman, Pienaar, Arteta, Cahill, Bilyaletdinov, Gueye, Fellaini, Saha, Vaughan, Yakubu, Beckford

  • Kdy: 14.8. 16:00 SEČ
  • Kde: Ewood Park
  • Rozhodčí: Phil Dowd