Blackburn Rovers – Everton 1:0

14/08/2010 0 Od Meňa

To je ale překvapení. Úvodní zápas sezony a zase prohra. Na Ewood Parku bylo k vidění jedno velké trápení a projednou nás Everton zase tvrdě posadil na zem.

Již třetí rok za sebou začali Blues novou sezonu mizerně. Počet inkasovaných gólů se sice nepřiblížil k loňské metě, nicméně i přes pouze těsnou prohru se dá výkon Evertonu nazvat jediným slovem – zoufalost. Tým, který se David Moyes rozhodl na hřiště poslat přitom vypadal slibně. Krom Johna Heitingy nechyběl jediný klíčový hráč, přesto se Toffees nezmohli vůbec na nic. Tim Howard by mohl vyprávět…

Aktivnějším a lepším dojmem působil Blackburn již od úvodních minut. Nepozornosti ve středu obrany málem využil Kalinić, když přeloboval vyběhnuvšího Howarda. Jeho padáček však mířil mimo. Po čtrnácti minutách už ale domácí začali jásat. Pro míč si na kraji pokutového území doběhl Howard, jenže balon mu nepochopitelně vypadnul z náruče a pohotový Nikola Kalinić byť prakticky poslepu, tak přece jen našel odkrytou bránu. 1:0.

Kdo čekal, že hosté nějakým způsobem odpoví, ten se pořádně zmýlil. Toffees se sice snažili hrát kombinačí fotbal, jenže snaha o moment překvapení naprosto chyběla. Týmu absolutně scházela kreativita – nulový Mikela Arteta, na levé straně nevýrazný Steven Pienaar a na pravé straně k uzoufání prachbídný Leon Osman. Bolavé oči Evertonians tak sledovali jen slabé pokusy Tima Cahilla a Stevena Pienaara ze střední vzdálenosti.

Druhý poločas přinesl jednu velkou nudu. Rovers se nikam hrnout nemuseli a tomu také Sam Allardyce uzpůsobil svoji taktiku. Toffees tedy sice drželi míč častěji na svých kopačkách, jenže všechno zůstávalo při starém – jakákoliv snaha pokusit se něco vymyslet, byla předurčena k neúspěchu. K pokusům se dostal jen Mikel Arteta a Phil Jagielka, ale ti svými nepřesnými střelami jen podtrhovali marnost dnešního výkonu.

První minutky v Premier League ochutnal v 59. minutě Jermaine Beckford, byl to však Blackburn, kdo zahrozil. Jmenovitě mladíček Phil Jones, který vyprodukoval  nepřesnou volej. K dvoubrankovému vedení ale Rovers zanedlouho moc nescházelo. V gólovce Mame Dioufa Tim Howard alespoň částečně napravil svoji minelu. Ze hřiště pak putoval i Louis Saha, jenž si evidentně svou ubohou formu z druhé půlky minulé sezony, zdárně přenesl i do ročníku nového.

Jeho náhradník Diniyar Bilyaletdinov pak ve skrumáži mohl vydoloval Evertonu bod, místo toho se ale k mnohem vážnějšímu ohrožení brány znovu dostal Blackburn, a to Steven Nzonzi, jehož hlavička šla jen těsně vedle. Škoda, že Paul Robinson si pořádně zachytal až v nastaveném čase. Dělovka Phila Jagielky ale skončila na jeho rukavicích, a tak Everton znovu vykročil do sezony levou nohou. Ideální šance k nápravě bude doma proti Wolverhamptonu příští víkend.

„Phil Robinson skutečně neměl moc práce. Scházela nám kvalitní hra dopředu,“přiznává David Moyes. „Sice se nám dařily přihrávky ve středu pole, ale nikdy jsme nedosáhli jakéhokoliv efektu blízko jejich vápna.

Potřebujeme lépe pronikat dopředu a najít cestu za vytvářením více šancí. Tim pro nás odvádí skvělé služby, ale jeho chyba nás stála draho. Nic to sice nemění na tom, že je to dobrý brankář, kvůli jeho chybě jsme ale dnes nevyhráli.“

Blackburn: Robinson, Samba, Salgado, Jones, Olsson, Givet, Nelsen, Dunn (9. Nzonzi), Kalinić (60. Mame Diouf), Diouf, Pedersen

Everton: Howard, Neville, Jagielka, Distin, Baines, Osman (59. Beckford), Fellaini (77. Rodwell), Arteta, Pienaar, Cahill, Saha (73. Bilyaletdinov)

Střely na bránu: 2-9

Střely mimo bránu: 5-5

Rohové kopy: 1-2

Fauly: 16-11