Gerrard chce Artetu v anglické reprezentaci. Bude vyslyšen?

17/08/2010 0 Od premierleague.cz

Kapitán Liverpoolu v rozhovoru pro stanici talkSPORT řekl, že by si rád zahrál se záložníkem Evertonu v národním týmu. Podívejme se na tuto problematiku o něco podrobněji.

Před časem se spekulovalo o tom, že by za Anglii mohl chytat Manuel Almunia. Fabio Capello tyto diskuze rázně utnul. Brankář Arsenalu je pro něj Španělem, a tak ho povolávat nebude. Almunia má britskou manželku a anglicky mluví lépe než Capello. Myslel to italský trenér vážně, nebo také přihlížel ke kvalitě dotyčného hráče? Touto nominací by si anglická reprezentace skutečně nepomohla, byla by spíše pro smích.

V otázce Mikela Artety je situace odlišná. Jedná se o kvalitního tvůrce hry, který anglické reprezentaci chybí. Capello to sám přiznal tím, že se snažil přesvědčit Paula Scholese k návratu do reprezentace pro mistrovství světa v Jižní Africe. Arteta v Anglii bydlí více než pět roků, může tedy požádat o britské občanství. Steven Gerrard tvrdí, že pokud by byl zájem ze strany hráče i reprezentace, tak by rád viděl Artetu v dresu anglického národního týmu. Celé interview naleznete zde.

Jedná se však o otázku prestiže. Je na tom Anglie tak špatně, že musí povolat hráče, který se nedostal do španělské nominace ani na ten nejzbytečnější přátelský zápas? Na druhou stranu je fér říct, že Španělsko disponuje obrovským množstvím kvalitních hráčů, do jeho reprezentačního týmu se i nadprůměrnému fotbalistovi obtížně prosazuje. Německo reprezentuje v Brazílii narozený Cacau, jenž se do výběru své země nikdy nedostal.

Nabízí se srovnání právě s německou reprezentací. Za tu hraje mnoho hráčů, kteří mají neněmecky znějící jména a nemají typicky evropské rysy. Zapomíná se však na to, že v Německu jsou přísnější podmínky pro získání občanství než v Anglii. Arteta může novou zemi reprezentovat po pěti letech pobytu, Cacau musel čekat osm let. V Německu je dvojí občanství až na výjimky zakázáno, v Británii je povoleno. Němečtí reprezentanti cizího původu se většinou v Německu narodili, nebo mají alespoň jednoho z  rodičů s německými kořeny. Naši západní sousedé už nějakou dobu nejsou zemí blonďatých Hansů a Helmutů.

Stejně tak Angličané byli dříve čistě severským národem. Nyní jsou v reprezentaci hráči, jejichž předci očividně pocházeli z jiných koutů zeměkoule. A nikdo nepochybuje o tom, že jsou to Angličani. I Česká republika má zkušenost s reprezentanty jako Jankulovski, Srníček nebo Papadopulos, kteří mají jednoho z rodičů cizince. Pouze vlivem jejich evropských rysů se o nich nemluví stejně jako o současných německých reprezentantech. Kdyby byl Theo Gebre Selassie o něco lepším fotbalistou, stal by se prvním Čechem tmavé pleti v seniorském národním týmu.

Místo narození je podle mého názoru irelevantní, nelze podle něj zařadit člověka do škatulky a nutit ho hrát za tu konkrétní zemi. Owen Hargreaves se narodil v Kanadě do anglicko-velšské rodiny, jaké je tedy národnosti? Při vysmívání se německé reprezentaci se příliš nepřipomíná fakt, že irský tým přivezl na mistrovstí světa 1990 pouze šest hráčů narozených v Irsku. Německý tým v roce 2010 měl v kádru osmnáct hráčů narozených v Německu.

Je totiž obrovský rozdíl mezi politicky urychlenou naturalizací typu Roger Guerreiro, a tím, kdy se někdo identifikuje se svou novou domovinou natolik, že ji chce reprezentovat. Anglii se zatím příliš nedaří začleňovat přistěhovalce do fotbalové komunity. Důvodem je velká nabídka dalších tradičních sportů i odlišná kultura. Například Angličané indického původu se zajímají mnohem více o kriket a jejich nejlepším fotbalovým zástupcem je Michael Chopra.

Mikel Arteta je stále mnohem více Španělem než Angličanem. V ideálním případě by ho anglická reprezentace povolávat neměla, tým by měli tvořit ti nejlepší domácí hráči. Avšak z čistě fotbalového hlediska by jeho nominace dávala smysl, jak tvrdí Steven Gerrard. Anglický tým na tom momentálně není nejlépe a tento kreativní záložník by mu mohl pomoci. Nakonec právě Španělsku k vítězství na evropském šampionátu značnou měrou pomohl naturalizovaný Brazilec Senna.