Preview: Everton – Wolverhampton Wanderers

19/08/2010 0 Od Meňa

Ve druhém kole se sezona vrací na Goodison Park. V domácím prostředí bude Everton hostit Wolves, a tak se nabízí jediné – odčinit prohru z minulého víkendu.

105 dní. Přesně tak dlouho zel Goodison Park prázdnotou. Zbrusu novému trávníku a předplaceným sedačkám zbývají jen hodiny, než znovu začnou sloužit svému účelu. Poprvé v domácím prostředí změří Toffees své síly s Wolverhamptonem, a tak je favorit duelu víceméně zřejmý.

Goodison navíc slouží jako těžce dobyvatelná pevnost, tedy tak tomu bylo alespoň v minulé sezoně. Ta sice kdovíjak vydařená nebyla, přesto Everton doma prohrál jen dva zápasy; nešťastné listopadové derby je zatím posledním. Před Toffees se zkrátka museli sklonit i ti nejsilnější, a určitě by nebylo na škodu v podobné bilanci pokračovat. Do předchozího víkendu se Blues mohli chlubit i jedenáctizápasovou celkovou sérií neporazitelnosti, ta ale pohasla již po čtrnácti minutách nového ročníku.

Hrubka Tima Howarda, u něhož byla podobná klauniáda k vidění snad vůbec poprvé, stála Everton na Ewood Parku draho, a tak ani do třetice nedokázal David Moyes svým svěřencům naordinovat vítězný start do sezony. Utrápený výkon ale budiž zapomenut. Doma by měl Everton svým fandům náladu zase naladit na optimální frekvenci, zvláště po nepříjemné porážce z úvodního kola.  „Hráči doufali v lepší výkon a dobře vědí, že nehráli dobře. Je ale dobře, že hráčům porážka není lhostejná a vědí, že měli zahrát lépe,“ vrací se k minulému zápasu David Moyes, který zároveň zvedá varovný prst i před Wolverhamptonem. „Utratili poměrně dost peněz, a Mick dělá vše pro to, aby svůj tým udržel v soutěži. Přes léto přidal několik dobrých hráčů a kvalita jeho týmu se zase o něco zvětšila. Čeká nás tedy rozhodně složitý zápas, musíme odvést maximum.“

Wolverhampton vstupuje do svojí druhé sezony v nejvyšší soutěži, o níž se říká, že je pro přeživší nováčky vůbec tou nejtěžší. Celek, který loni skončil na pohodlné patnácté příčce, se s Premier League ale v květnu loučit určitě nechce. Mick McCarthy přes léto přidal další dílky do své ambiciózní skládačky a jeho mladý tým rozhodně mezi sestupové kandidáty nepatří. Jména jako Stephen Hunt, či Steven Fletcher, která mezi jinými v létě do klubu z Midlands dorazila, by měla napomoci Vlkům k dlouhodobější aklimatizaci mezi elitou.

A koneckonců, dobře to s Wolverhamptonem vypadá od samotného začátku, pokud nám tedy k utvoření jakéhosi obrázku stačí pouhé úvodní kolo. V něm Wolves doma přivítali Stoke City a po devadesáti minutách se Molineux Stadium mohlo radovat z vítězství 2-1. Na Goodison Parku ale celek, vyznávající zlato-černou kombinaci čeká obtížnější protivník. Záložník Stephen Ward tak varovně zvedá prst. „Proti Evertonu to bude velmi těžký zápas,“ přikyvuje. „Na Goodisonu jsou hodně silní, ale my tam pojedeme plni sebevědomí ze sobotní výhry. Loni jsme tam podali dobrý výkon, a jen pár minut nás dělilo od výhry. Podobný výkon určitě chceme zopakovat a doufejme, že domů pojedeme s bodovým ziskem.“

Tak jako již připomněl Ir ve službách Wolves, chybělo málo a loňské goodisonské klání skutečně málem přineslo výhru Wolverhamptonu. Remízu 1-1 zachránil až v posledních minutách Diniyar Bilyaletdinov.

Historie soupeře

Počátkům klubu vdechl život ředitel wolverhamptonské školy St. Lukes, Harry Barcroft, jenž potřeboval složit nové školní mužsvo. To se psal rok 1877. Po splynutí místního fotbalového a kriketového týmu o dva roky později byl na světě klub s názvem Wolverhampton Wanderers. Podobně jako Everton, i Wolves si vyzkoušeli hned několik hřišť, než se zdárně usadili. Po štacích na Windmill Field, John Harper´s Field a Dudley Road, se v roce 1889 stali nájemníky dosavadního Molineux Stadium.

Již z historie vyplývá, že Wolverhampton byl od prvních let jedním z nejvlivnějších klubů. Roku 1888 se stal zakládajícím členem Football League a hrál také ústřední roli v založení Evropského poháru. Vedoucí postavení si klub před první světovou válkou pomohl vydobýt také ziskem dvou FA Cupů. Pod vedením legendárního manažera Stana Cullise zažili Wolves nejplodnější časy. Mezi lety 1949-1960 si Wolverhampton došel pro tři mistrovské tituly a jeden Anglický pohár. V té době se mimojiné zrodila myšlenka poháru, sdružujícího nejlepší evropské celky. Wolves se jakožto úřadující ligoví šampioni jeho prvního ročníku účastnili a díky výhrám nad Spartakem Moskva, Realem Madrid, či Barcelonou, se ocitli na vrcholu slávy.

Forma týmu měla nicméně v dalších letech spíše lehce sestupnou tendenci, ačkoliv ještě v roce 1972 Wolves došli až do finále poháru UEFA, kde ovšem podlehli Tottenhamu. V roce 1974 a 1980 putoval do Wolverhamptonu Ligový pohár, ale to už se o slovo hlásil nevídaný úpadek, na jehož konci se klub propadnul až do Fourth Division. Návrat zpět pomohl vyčarovat manažer Graham Turner, za vydatné pomoci legendárního útočníka Steva Bulla. Během cesty do Second Division navíc do klubové vitríny putovala Football League Trophy. Devatenáctiletý prvoligový půst byl ukončen v roce 2003, hned rok nato však Wolverhampton spadl zpět do zrádné Championship. Roku 2006 se týmu ujal irský manažer Mick McCarthy, jenž na Molinex buduje mladé a ambiciózní mužstvo, jež rozhodně nemá v plánu nejvyšší soutěž opouštět.

Zápasová fakta

První klání dvou členů slavné zakládající dvanáctky Football League, se prvně událo v lednu 1889 a šlo o jednoznačnou záležitost. Evertonu venku schytal pětigólovou čočku. Na druhou stranu, poslední triumf Wolves na Goodison Parku je pořádně zaprášený. Stalo se tak v září 1979, kdy k výhře 3-2 přispěl i budoucí útočník Blues, Andy Gray. Celkově se Everton s Wolverhamptonem střetl 126x; přičemž Toffees vyhráli 58x, Wolves 44x a ve 24 případech se zrodila remíza.

Everton

Týden stará porážka na Ewood Parku ukončila jedenáctizápasovou sérii neporazitelnosti. Zároveň bude Everton chtít zabránit druhé po sobě jdoucí prohře, a to poprvé za šestadvacet zápasů.

Wolverhampton

Před letošním úvodním kolem se Wolves nepodařilo do sezony vstoupit vítězně dlouhých jedenáct let, výhra nad Stoke tedy znamenala vítanou změnu. Před výjezdem na Goodison si však budou Vlci vědomi zejména skutečnosti, že mimo domovský stánek to není pravé ořechové – loni venku zvítězili jen čtyřikrát.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  58-24-44
  • Na Goodison Parku:  39-12-12
  • V Premier League:     1-2-1

Absence

Krom Victora Anichebeho, který stále nedoléčil potíže s kolenem, bude možná chybět Phil Neville, jehož trápí chodidlo a o jeho startu rozhodne až test před zápasem.

Wolves mají marodku obsáhlejší. Zraněný je David Edwards, Stephen Hunt a ještě si nezahraje ani Michael Kightly. Nejistá je pak účast Kevina Doyla, Stevena Fletchera, Stevena Mouyokola a Jella Van Damma.

Everton: Howard, Mucha, Hibbert, Neville, Baines, Distin, Jagielka, Yobo, Heitinga, Coleman, Osman, Arteta, Rodwell, Fellaini, Pienaar, Bilyaletdinov, Cahill, Gueye, Saha, Vaughan, Yakubu, Beckford

Wolverhampton: Hahnemann, Hennessey, Foley, Halford, Berra, Craddock, Stearman, Van Damme (?), Elokobi, Jarvis, Henry, D. Jones, Ward, Milijas, Guedioura, Fletcher (?), Ebanks-Blake, Keogh, Doyle (?)

  • Kdy: 21.8. 16:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Lee Mason