Carling Cup: Zítra proti Huddersfieldu

24/08/2010 0 Od Meňa

Po úvodních ligových kolech se o slovo hlásí také Carling Cup. Everton se letos představí již ve druhém kole, kdy doma přivítá třetiligový Huddersfield Town.

Ligový pohár. Pro Everton to nedobytná soutěž. Právě tato trofej totiž Toffees jako jediná ve sbírce anglických fotbalových pohárů chybí. Co na tom, že o mladšího a daleko méně prestižnějšího brášku FA Cupu Everton dvakrát bojoval ve finále (1977 a 1984), pokaždé ztroskotal těsně před piedestalem. Nebylo by proto na škodu čekání konečně prolomit, obzvláště, když na trofej Blues čekají předlouhých patnáct let.

Nedávná léta ale přece jen ukázala, že pokud Everton chce, o ušatý pohár se rozhodně porvat umí. Důkazem budiž loňské finále Anglického poháru, nebo semifinálový dvojzápas právě Carling Cupu, ve kterém Karamelky po lítém boji před dvěma a půl lety padly – znovu s Chelsea. Fakt, že Ligový pohár je nejrychlejší a snad i nejsnadnější cesta ke trofeji, se ale nemění, a tak Everton tuto soutěž na vedlejší kolej jako již tradičně určitě stavět nebude.

„Letos nejsme v Evropě, takže není ani nejmenší důvod, proč bychom Ligový pohár neměli brát vážně. Uděláme maximum, abychom se dostali co nejdál,“ respektuje mezi mnohými nejen manažery kritizovanou soutěž David Moyes, jemuž v podobném duchu přitakává i Leighton Baines. „Poháry jsou pro nás důležité stejně jako liga. Jasným cílem je zůstat v soutěži co nejdéle, probojovat se do finále a vyhrát.“

„Finále se hraje v březnu, což znamená, že Carling Cup je soutěž, která uběhne docela rychle. Vyhrajete pár zápasů a jste v konečných fázích, takže všechno může brzy nabrat vzrušující směr. Dostal jsme se do finále také ještě s Wiganem, tak doufám, že další skvělou pohárovou jízdu zažijeme i letos.“

Zatímco loňským úvodním vyzyvatelem Evertonu byl Hull City, letos Goodison Park přivítá Huddersfield Town, soupeře až ze třetí nejvyšší soutěže, který ale svoji kůži rozhodně neprodá lacino. Celek ze západního Yorkshiru patří mezi zapomenuté velikány. V první polovině dvacátého století Terriers trvale patřili mezi členy první divize, přičemž zlaté období v Huddersfieldu vládlo ve dvacátých letech. Ve třech po sobě jdoucích sezonách 1923/24, 1924/25 a 1925/26 vládli anglickému fotbalu a jejich tehdejší dominanci ještě umocňuje zisk FA Cupu z roku 1922.

Již dlouhá léta se ale Huddersfield musí zatím spokojit pouze s nižšími soutěžemi, byť ambiciózní klub rozhodně myslí na již doufejme trochu světlejší budoucnost. Stadion Galpharm Stadium budiž jedním velkým důkazem. Ale jak je na tom Everton a Huddersfield vůbec se svými vzájemnými pohárovými duely? Tým, který se po třech odehraných kolech League One nachází na desáté pozici, si s Toffees zahrál poměrně nedávno, a to právě v Ligovém poháru. V září 1998 Everton doma díky brankám Marca Matterazziho a Oliviera Dacourta zvítězil 2-1. Usilovat o nápravu bude společně s bývalým bekem Blues Garym Naysmithem i Peter Clarke, evertonský odchovanec a nynější kapitán Terriers.

„Nikdo z nás dvou na Goodison Park nejede za vzpomínkami. Everton je pro nás minulostí, jedeme jim ukázat, co dovedeme,“ dodává si osmadvacetiletý řízný stoper Clarke, který Toffees opustil za vidinou pravidelnějšího nastupování v roce 2004, sebedůvěru. „Bude to můj první návrat. Everton má v mém životě speciální místo, protože jsem tam vyrostl, a začal jsem hrát profesionální fotbal. Seznam hráčů se mezitím trochu změnil, ale většina personálu pořád zůstává, takže bude skvělé ty známé tváře znovu uvidět. Fanoušci ke mě vždycky taky byli vlídní, a jsem si jistý, že Gary dostane vřelé přijetí, protože klubu odvedl sedm let poctivých služeb.“ říká rodák ze Southportu.

„Jsem moc natěšený. Zahrajeme si v jednom z nejslavnějších stadionů v zemi proti jednomu z favoritů soutěže, týmu se špičkovými hráči a špičkovým manažerem,“ těší se na středeční duel manažer Huddersfieldu, Lee Clark. „Myslím, že máme proti Evertonu šanci. Jedeme tam s úmyslem ukázat odhodlání, vůli a dobrou organizaci. Nebude jednoduché získat dobrý výsledek, ale doufejme, že hráči na sebe budou moci být pyšní, stejně jako fanoušci,“ říká sedmatřicetiletý manažerský nováček – svoje první angažmá našel roku 2008 právě u Terriers. Nepřekvapí tedy, že mladý manažer vidí svůj vzor v Davidu Moyesovi.

„Když jste mladý manažer jako já, usilujete o to, abyste jednou byli třeba jako David Moyes. V budoucnu bych jej chtěl zkusit napodobit, to se ale snadno říká, než plní. Pro Davida chovám obrovský respekt. Jsem mladý a musím se dívat k nejlepším v téhle kategorii, a tím David je. Během jednoho z mých trenérských kurzů mě David pozval na jejich tréninkové hřiště, abych mohl několik dní sledovat jejich práci a vrátil jsem se neuvěřitelně ohromený. On je řídící silou klubu a za vše, čeho dosáhli, mohou vděčit jemu. Je to skromný muž, přitom odvádí fantastickou práci,“ skládá svému ideálu poklony bývalý záložník Newcastlu či Fulhamu.

Everton – Huddersfield Town

  • Kdy: 25.8. 21:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park