Fans interview: Aston Villa

27/08/2010 0 Od Riči

V dalším díle rozhovorů s fanoušky soupeřů Evertonu zodpovídal otázky Villan, na českých internetových portálech o anglickém fotbale známý fanoušek Aston Villy.

Začneme hned  zostra, rezignace manažera Martina O´Neilla pár dní před startem Premier League nezaskočila jen málokoho. Co bylo hlavní příčinou jeho odchodu?

Spory s vedením ohledně finanční situace. O’Neill nikdy v kariéře nevydržel v klubu více než pět let, dlouhodobé plánování není jeho nejsilnější stránkou. V Leicesteru i Celtiku za sebou zanechal přeplácené neperspektivní hráče. Lavičku Aston Villy tvořili jím nakoupení hráči za více než 30 milionů, kteří se na hřiště téměř vůbec nepodívali a pobírali za to obrovské peníze. Villa zaznamenala velkou finanční ztrátu, platy hráčů tvoří hodně nezdravou část rozpočtu, a tak O’Neill dostal příkaz prodat tyto nehrající fotbalisty. Manažer si to vzal dost osobně a od té chvíle to šlo se vzájemnými vztahy z kopce.

O´Neill dokázal za čtyři roky udělat z tápajícího celku štiku ligy, bylo by však v jeho silách proniknutí do první čtyřky?

Pod O’Neillem hrála Villa efektivní fotbal na protiútoky, a tak se jí velmi dařilo v zápasech venku. V domácích utkáních to bylo slabší, hodně týmů přišlo na to, jak si s tímto stylem hry poradit. Byla to tak trochu nevyužitá situace, hlavně v sezoně 08/09, kdy na tom Spurs a Man City nebyli tak dobře. O’Neill je příliš konzervativní, lepší manažer by s tím kádrem dokázal víc. Jenže Villa jako klub nebyla v pozici, aby někoho takového mohla získat. A tak to skončilo třemi šestými místy v řadě, nad tím taky nelze ohrnovat nos.

Majitel Randy Lerner oproti minulosti dal na přestupy méně pěnez, jak si na tento krok reagoval?

První čtyři roky Lerner uvolnil v průměru 20 milionů čistého ročně na přestupy. Schválně jsem se díval na Everton, Moyes si musel ve stejném období vystačit zrhuba se čtvrtinou této částky. A to nepočítám platy, které v klubech činí největší část výdajů. Většinou jsem na straně manažerů a nelíbí se mi zásahy shora, ale tentokrát to bylo nevyhnutelné. O’Neill měl velké pravomoci a dostal čas, výsledkem byly zbytečně promrhané miliony. Nastálou situaci nedokázal, anebo nechtěl řešit, už se mu nedalo s penězmi věřit. Jsem si jistý, že nový manažer bude finančně podporován.

Kandidátů na uvolněný manažerský post je jako obvykle dost, koho bys preferoval a proč?

Právě kvůli načasování rezignace O’Neill hodně klesl v očích fandů, s několika jsem se o tom bavil a neobešlo se to bez sprostých slov. Ukázal, že jeho ego je pro něj důležitější než osud klubu. Hughes už je ve Fulhamu, Jol slíbil Ajaxu, že zůstane. Kdyby O’Neill rezignoval jako férový chlap po skončení minulého ročníku, jeden z těchto dvou by se stal jeho důstojným nástupcem a bylo by po problémech.

Teď je kandidátů sice dost, ale kvality je tam méně. Sven by nebyl až taková tragédie, ale na dlouhodobý projekt to není. Bradley nemá zkušenosti s evropským fotbalem a je to spíš kouč. Mám takový pocit, že by tím novým mužem mohl být Klinsmann, tedy pokud by měl vůbec zájem vrátit se k fotbalu. Byl by to také docela risk, ale vidím tam potenciál, do Villa Parku by přinesl moderní útočnou hru. Ale klidně se nakonec můžeme dočkat nějakého nečekaného jména, zatím jsou to všechno jen nepodložené spekulace.

Když jsem s tebou dělal rozhovor naposledy, bylo to těsně před odchodem Garetha Barryho do ManCity. Tehdy si uvedl, že se Aston Villa dokáže bez svého bývalého kapitána obejít. Opravdu se dokázala a jak to vidíš v současnosti s absencí Jamese Milnera?

Nikdo není větší než klub. Když hráče zláká několikanásobně větší plat a chce odejít, tak je lepší podojit Manchester City o co nejvyšší přestupovou částku, viz Lescott. Milner zahraje na mnoha pozicích a má skvělou fyzickou kondici, tak bych byl radši, kdyby klub posílil ještě jeden klasický střední záložník.

Bude Stephen Ireland konečně pro Villans tím kreativním hráčem, který v kádru chyběl?

Všichni v to doufáme. Takový tvořivý fotbalista v kádru nebyl od doby Paula Mersona. Role podhrotového hráče by mu měla sedět, byla by škoda dávat mu příliš mnoho defenzivních úkolů. Přece jen je to jiný typ než Milner, v týmu by měl zaujímat odlišnou roli.Aston Villa byla za O´Neilla známá tím, že jí kolem března potkala ztráta formy, čím si to vysvětluješ?

V dobách, kdy byl O’Neill aktivním hráčem, se dalo sezonou projít se třinácti hráči. Jako manažer se bohužel nepřizpůsobil, základní sestava Villans se měnila především kvůli zraněním nebo suspendaci, ke střídání také moc nesahal. Hráči pak byli jednoduše unavení. Není náhoda, že se každý rok opakoval pořád ten stejný scénář. Bez rotace to v současném fotbale nejde.

Vzhledem ke všem okolnostem, které se udály, s jakým umístěním bys byl na konci sezóny spokojen?

Do osmého místa. Obávám se, že by z toho mohla být přechodná sezona, na jejímž konci přijde mnoho hráčských změn. Samozřejmě záleží na tom, kdo bude novým manažerem.

Tip na zápas?

Vzájemné zápasy bývají hodně vyrovnané, takže tipuji remízu. Villa ale během dvou kol dokázala předvést dva naprosto odlišné výkony, tak se může stát cokoliv. A vůbec, při pohledu na výsledky Premier League se nestačím divit. Dříve se člověk musel stydět, když jeho tým dostal čtyři góly. Teď za poslední rok se běžně setkáváme se šesti a více obdrženými brankami. Fandy tyhle vypuštěné zápasy dost bolí. Nechápu, kam se z hráčů vytratila hrdost.