Preview: Aston Villa – Everton

27/08/2010 0 Od Meňa

Poslední prázdninové kolo přivede Everton na Villa Park. Na hřiště, které je v poslední době svědkem pohledných a vyrovnaných vzájemných bitev.

Aston Villa i Everton během začátku sezony. Tentokrát rozhodně nejde o týmy rozdílné jako noc a den. Oba celky nevstoupily do nového ročníku ideálně, a tak bude ve hře hodně. Nejen potřebné body, ale i neméně důležitý nárůst sebevědomí.

A právě oním důležitým psychologickým prvkem mužstvo Aston Villy v současné situaci zrovna překypovat nebude. Není se ale vůbec čemu divit, Villans prožívají nezáviděníhodné chvilky. Tradičně jednomu z černých koňů soutěže vrazil pouhý týden před startem ligy nůž do zad mezi fanoušky oblíbený manažer Martin O´Neill  a znenadání bylo zle. V úvodním zápase Villans již pod dočasnou náhradou v osobě Kevina MacDonalda sice přesvědčivě přehráli West Ham, ale mnohem horší scénář na sebe nenechal dlouho čekat. Což o to, očekávaný a fanoušky delší dobu již akceptovaný odchod klíčového záložníka Jamese Milnera do City bank, nemohl překvapit, ale následující šestigólový příděl od nově postoupivšího Newcastlu, ten už vskutku obavy nahánět musí.

Útěchu Aston Ville nepřinesla ani Evropská liga – jedno velké deja-vu proti Rapidu Vídeň znamená, že Villa si ani letos v Evropě nekopne. A protože Aston Villa stále netuší, kdo bude jejím novým lodivodem, Villa Parkem zatím jen prolétávají spekulace. Naděje na trvalé obsazení postu si navíc nedělá ani Kevin MacDonald, jenž přiznává, že právě neúspěšné předkolo Evropské ligy může mít na jeho případné setrvání vliv. „Může se to projevit. Musím ale zdůraznit, že jsou to média, která mě katapultují do pozice první volby,“ nechal se slyšet. „Nikdy mi nebylo řečeno, že první manažerskou volbou jsem já, a očekávám, že se na tom nic nezmění až do doby po nedělním zápase.“

Everton má v ligové tabulce po dvou odehraných kolech jen bod, což je sice více, než touto dobou loni, ale s tak chabým ziskem samozřejmě nemůže být o spokojenosti ani řeč. Zápas proti Wolverhamptonu sice nabídl jisté zlepšení, ale lacino inkasovaný gól Blues nedovolil oslavit první vítězství. Zato mnohem lépe se Toffees uvedli ve středu v Ligovém poháru. David Moyes dal proti třetiligovému Huddersfieldu důvěru třeba Seamusovi Colemanovi, nebo nováčkovi Magaye Gueyemu, a rozdíl ve hře byl přímo do očí bijící. Hře týmu díky nim nechyběla rychlost a přímočarost, tedy prvky po kterých už dlouho zatím marně voláme, a výsledkem je vysoké skóre 5-1. Lék na hluchou křídelní hru má Moyes přímo před nosem, ale pojďme si to přiznat – v lize jim manažer příležitost nedá, a tak se bohužel dá předpovídat, že vše zatím zůstane při starém. Nebo že by mladíci Skotovi konečně otevřeli oči a na hřiště se podívali alespoň coby „impact subs“? Můžeme jen doufat.

V každém případě však Everton bude chtít proti Villans plně bodovat. I přes veškeré jejich polízanice však Leon Osman svoje spoluhráče varuje – stále jde o silný tým, v posledních letech finišující v první šestici. „Jsou teď trochu dole, ale pořád jsou hodně kvalitní a budou chtít špatné výsledky odčinit. Jedeme tam ale sebevědomí a doufejme, že odjedeme se správným výsledkem. Neprožíváme nejlepší start, takže čím dříve to napravíme, tím lépe. Výsledky proti Blackburnu a Wolves jsou frustrující, ale sezona je mladá a určitě neztrácíme hlavu,“ myslí záložník pozitivně.

Jak už je v poslední době tradicí, v zápasech Everton – Aston Villa bývá o zábavu postaráno, a na Villa Parku obzvlášť. Předloňská sezona nabídla šestigólovou přestřelku a také loni bylo v Birminghamu k vidění rušných devadesát minut. Everton od výhry dělily vteřiny, díky nešťastnému vlastnímu gólu, na kterém se spravedlivě podělili Phil Jagielka a Tim Howard, však spadla Aston Ville remíza 2-2 do klína.

Villa Park

Starší z birminghamských klubů započal svoji historii sice rokem 1874, Villa Park se ovšem domovem Villans stal až o třiadvacet let později, v roce 1897. Lokalita byla dříve v užívání coby zábavní park , dokonce obklopený cyklistickou traťí. Již původní kapacita čítala na 40,000 diváků.

V roce 1911 přešel pozemek na kterém Villa Park stojí do klubového vlastnictví, a tak vedení klubu nechtělo zahálet a nesměle začalo plánovat amiciózní modernizaci stánku. Majitel klubu Frederick Rinder zamýšlel vyhnat kapacitu Villa Parku až na ohromujících 120,000 míst, k čemuž nakonec díky interupci první světové války nikdy nedošlo. Holte End, dnes jedna z největších tribun za brankou v Evropě, dokonce nebyla dokončena až do roku 1940.

Rušno bylo ve Villa Parku také v šedesátých letech. Zastřešení se dočkala jak Holte End, tak Witton Lane Stand, která byla již tehdy trochu nezvykle osazena sedačkami. Během mistrovství světa 1966 navíc stadion hostil tři zápasy. Stavební práce pokračovaly i v dalším desetiletí. V únoru 1977 započala výstavba zbrusu nové North Stand, ukrývající mimojiné na tehdejší dobu zcela pokrokové vybavení. Jenomže namísto dobré reklamy si vedení Aston Villy spíše uřízlo ostudu. Záhy totiž vyplynulo na povrch, že částka 725,000 liber z nějákého důvodu unikla klubovému účetnictví. Díky tomu na Villu dopadlo těžké břemeno dluhu, načež klub musel omezit peníze na přestupy, a to i přesto, že Villans tehdy vládli první divizi.

Sezona 1993/94 způsobila mezi fanoušky značnou vlnu nevole. Nově zrekonstruovaná Witton Lane Stand byla přejmenována na Doug Ellis Stand, ačkoliv sám nepopulární, excentrický předseda tvrdil, že o přejmenování do té doby nic nevěděl. Nicméně i vzhledem k tomu, že právě v roce 1994 slavil Ellis 70. narozeniny, nebylo tolik složité pochopit, kde nakonec ležela pravda. Ještě dodnes mnozí fandové Aston Villy odmítají akceptovat současný název a dále to pro ně zůstává Witton Lane.

O sezonu později se Holt End stal poslední částí stadionu, která se přizpůsobila Taylorově zprávě vydané po neštěstí na Hillsborough v roce 1989 a kapacita Villa Parku tak díky sedačkám dosáhla čísla 39,399 míst. V současnosti se ovšem stadion chlubí kapacitou o bezmála tři tisíce diváků větší, a to díky demolici a následnému nahrazení staré Trinity Road modernější tribunou z roku 2001.

Také Aston Villa však myslí na budoucnost, současné vedení plánuje přestavbu North Stand ve stylu nové Trinity Road; pak by se kapacita stadionu vyšplhala až na 51,000 míst. Původně byl Villa Park také jedním ze šesti kandidátů pro hostitelství fotbalových utkání letní olympiády v roce 2012, nakonec ale Aston Villa od této možnosti ustoupila.

Zápasová fakta

Nejčastěji hraný zápas historie anglické nejvyšší soutěže se víkendovým střetnutím dostává na číslo 191. Aston Villa stále s 71 výhrami ku 70 Evertonu těsně vede. Ani bilance vzájemných zápasů z nedávných sezon nenapovídá tomu, že by Toffees měli jednozápasový náskok srovnat. Mluví tak alespoň skutečnost, že v posledních osmi ligových zápasech Everton Aston Villu neporazil. Villa Park navíc Toffees dobyli jedinkrát z minulých dvaadvaceti pokusů, a to v únoru 2005.

Pokud se Villans v loňské sezoně mohli něčím chlubit, byla to obrana. Vizitku si Villa pokazila až koncem ročníku, kdy na Stamford Bridge utrpěla výprask v poměru 7-1. Šestigólový nášup od Magpies tak znamená, že šesti a výše gólovou prohru Aston Villa zaznamenala dvakrát v posledních deseti zápasech. Před zmíněnou vysokou prohrou s Chelsea Villans neprohráli o šest gólů v lize dlouhých 24 let. Everton se ale bude muset mít na pozoru hlavně před útokem, jmenovitě před Johnem Carewem. Norský obr se proti Blues trefil čtyřikrát v pěti zápasech.

Špatných startů do sezony má za sebou Evertonu už celou řadu, ale od roku 1999 se doposud nestalo, aby nezvítězil alespoň v jednom ze tří úvodních zápasů. Pro Toffees navíc není zakletý jen Villa Park, nýbrž celý Birmingham – sedm posledních výjezdů do druhého největšího anglického města skončilo v nejlepším případě remízou. Posledně Everton porazil Birmingham City, a to v říjnu 2004. Spoléhat by se však mohl na Tima Cahilla. Ten nejenže vstřelil zatím jediný ligový gól svého týmu, na Villa Parku ve dvou posledních zápasech slavil tři branky.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                78-54-76
  • V Premier League:   16-13-7
  • Na Villa Parku:         47-26-26

Absence

Aston Ville bude jistojistě chybět Fabian Delph a Steve Sidwell. Nejistý je pak start Gabriela Agbonlahora, vrací se naopak obránci Carlos Cuellar a James Collins.

Evertonu bude opět chybět tříčlenný nigerijský kontingent, tedy Joseph Yobo, Yakubu a Victor Anichebe, od návratu do týmu je však dělí pouze dny. S největší pravděpodobností nenastoupí znovu ani Phil Neville.

Aston Villa: Friedel, Guzan, L. Young, Clark, Beye, Dunne, Warnock, Collins, Cuellar, Albrighton, Petrov, Ireland, Downing, Young, Carew, Agbonlahor (?), Reo-Coker, Delfouneso, Lichaj, Bannan

Everton: Howard, Mucha, Hibbert, Neville, Coleman, Distin, Jagielka, Heitinga, Baines, Osman, Arteta, Fellaini, Rodwell, Gueye, Bilyaletdinov, Pienaar, Cahill, Vaughan, Saha, Beckford

  • Kdy: 29.8.  17:00 SEČ
  • Kde: Villa Park
  • Rozhodčí: Mick Jones