Preview: Everton – Manchester United

10/09/2010 0 Od Meňa

Tradičním dějovým prázdnem vyplněná reprezentační pauza je za námi, Everton se tak může začít soustředit na to, jak konečně získat body. V sobotu to zkusí proti United.

Uplynul již bezmála měsíc od startu sezony a pohled na tabulku po třech odehraných kolech zatím vůbec nedělá radost. Pozice na jejím chvostu jednoznačně vybízí k okamžité nápravě. A proti komu jinému by bylo záhodnější sezonu konečně nastartovat, než ve vyhecovaném duelu proti vicemistrovi z Manchesteru.

Vcelku koukatelná hra, ale žalostná efektivita a prachbídné zakončení. Přesně těmito pojmy bývá letošní herní pojetí Toffees nejčastěji označováno. Ve všech dosavadních zápasech se Everton s míčem hodně kamarádil, ale mnohdy mohutnou převahu nepřetavil ve víc, než jediný slepený gól a pár zahozených šancí. Ukázalo se totiž, že tvoření příležitostí a jejich následné využívání, je pro Blues zatím neřešitelným úkolem. Nebylo tomu jinak ani v posledním zápase na Villa Parku. Soupeř z ojedinělé akce skóroval, ale všechna snaha Toffees přišla vniveč. Góly tam prostě nepadají, čemuž odpovídá i „zisk“ bodů.

Černé myšlenky ovšem na Goodisonu ještě na řadu nepřicházejí. Podle Tonyho Hibberta tým ví o svých slabinách a pracuje na jejich odstranění. „Hrajeme skvělý kombinační fotbal, ale pořád nám chybí něco ve finální fázi. Možná to je smůlou a možná se to prolomí v sobotu. Zápasy vám vyhrává střílení gólů, takže v tomhle se musíme zlepšit,“ radí bek svým ofenzivnějším kolegům. „Proti United to bude nesmírně důležité utkání. Hrajeme doma a musíme pomýšlet jen na vítězství.“

Manchester United do nového ročníku vstupuje s jednoznačným a snad i automatickým cílem – po loňském těsně prohraném dálkovém souboji o titul, přivést rekordní devatenáctý pohár pro vítěze nejvyšší soutěže zpět na Old Trafford. Nepřekvapí proto, že United se v nové sezoně zatím prezentují slušnou formou, ačkoliv se jim zatím nepostavil vyloženě silnější tým.

Po výhrách nad Newcastlem a West Hamem a dělbě bodů s Fulhamem, tak bude pro Red Devils představovat výlet na Goodison Park první skutečně obtížnou zkoušku. Připočítat si Fergusonovi svěřenci mohou i tradičně vyhrocenou atmosféru, a tak by po sobotním obědě mělo být o zábavu postaráno. „Hrát na Goodisonu je pro nás pokaždé noční můra. Bývají to neskutečně těžké zápasy a atmosféra bývá pokaždé fantastická,“ říká lodivod Rudých Ďáblů. „David Moyes vybudoval skvělý mladý tým se spoustou energie, takže očekáváme to, co pokaždé – složité utkání.“

Sir Alex rozhodně nemluví do větru, v loňské sezoně totiž na Grand Old Lady tvrdě narazil. Everton v únorovém duelu po téměř dokonalém výkonu zvítězil 3-1.

Zápasová fakta

Jak pro Everton, tak pro Manchester United bude utkání ve znamení jubilea. Půjde totiž o jejich 700. zápas v Premier League. Stejné jubileum oslaví i zbylá pětice, která nejvyšší soutěž od roku 1992 neopustila, tedy Arsenal, Aston Villa, Chelsea, Tottenham a Liverpool.

Co se vzájemných soubojů týká, o žádné slávě se rozhodně hovořit nedá. Od založení Premier League v roce 1992 Toffees manchesterského rivala zdolali všehovšudy čtyřikrát a pětkrát vybojovali alespoň remízu. Celkově půjde o 184. klání. Red Devils ve statistice převažují se 79 výhrami, oproti 64 triumfům Blues. Ve čtyřiceti případech se body dělily.

Everton

I přes mizerný start nedobytnost Goodison Parku činí již třičtvrtě roku. Pro její další prodloužení ale budou muset domácí pořádně máknout. Vždyť jediný vstřelený gól nevěští nic dobrého. Překvapí ale fakt, že jeho autor Tim Cahill mimoto pro své spoluhráče zatím vypracoval jedenáct střeleckých příležitostí, a to z otevřené hry. Přitom všichni víme, že tvořivost rozhodně není Australanova silná stránka, ba naopak. Cahillovi navíc chybí jediné dva góly k dosažení hranice stovky branek v anglickém fotbale.

Manchester United

Celek z Old Trafford pojede do Liverpoolu s vědomím, že právě v jeho modré polovině naposled odevzdal všechny body. Únorová porážka je totiž poslední venkovní prohrou manchesterského giganta. Evertonians může také těšit i nevýrazná forma Wayna Rooneyho. Odhovanec Evertonu, který se znovu vrací na místo činu, se venku netrefil od ledna, kdy United pomohl k výhře na Emirates Stadium.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  64-40-79
  • V Premier League:    4-5-27
  • Na Goodison Parku:  42-18-28

Absence

Nejčerstvějším marodem je Jack Rodwell, jehož poškozené vazy v kotníku si vyžádají minimálně tříměsíční absenci. K dispozici nebude ani Louis Saha, jenž si pro změnu poranil koleno. A aby možností v útoku bylo ještě méně, zcela fit ještě není ani Yakubu, mající potíže s lýtkem a Victor Anichebe, stále marodící s kolenem. Vrátit by se mohl Phil Neville, který absentoval kvůli poranění chodidla.

Manchester United nemůže čerstvě počítat s Michaelem Carrickem, kterého trápí achillovka. Nejistý je start Ria Ferdinanda a po několikaměsíční pauze se nejspíš na hřišti ještě neobjeví Anderson. Dále pak mimo hru zůstává věčný marod Owen Hargreaves.

Everton: Howard, Mucha, Hibbert, Neville, Coleman, Distin, Jagielka, Heitinga, Baines, Osman, Arteta, Fellaini, Gueye, Bilyaletdinov, Pienaar, Cahill, Beckford, Yakubu

Manchester United: Van der Sar, Kuszczak, O´Shea, Vidić, J. Evans, Rafael Da Silva, Smalling, Evra, Nani, Scholes, Fletcher, Giggs, Valencia, Rooney, Berabatov, Owen, Hernandez

  • Kdy: 11.9.  13:45 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Martin Atkinson