Everton – Manchester United 3:3

11/09/2010 0 Od Riči

Ve vynikajícím zápase Everton dokázal dvěma trefami v nastavení aspoň zremizovat zápas proti Manchesteru United.

David Moyes udělal do zápasu hned několik změn oproti poslední utkání ve Villa Parku. Do základní sestavy se vrátil Johny Heitinga (defenzivní záložník), Marouane Fellaini (podhrotový hráč) a Leon Osman (pravý záložník). Tim Cahill se tak vysunul na hrot, Jermaine Beckford zůstal jen lavičce, kde už seděl i uzdravený Phil Neville. Na druhé straně nebyl ani mezi náhradníky Wayne Rooney.

V 6. minutě byl Pienaar faulován před vápnem, k trestnému kopu se postavil Arteta a svojí střelou líznul břevno branky. Everton v úvodních minutách United zatlačil a směřoval do jejich vápna jeden nebezpečný centr za druhým. Po deseti minutách hry zkoušel své štěstí Arteta či Osman, bez gólového efektu ale.

Postupně se začal osmělovat i Manchester, velmi povedený volejem prezentoval O´Shea.

Po delší době bez šance stříleli Cahill a Fellaini vysoko nad branku. Poté byl v dobré pozici Baines, z voleje ve vápně ale pálil jen slabě a ještě vedle.

Ve 32. minutě Hibbert hloupě zajel do Giggse a rozhodčí nařídil přímo kop. Ten rozehrál Nani nakrátko na Scholese, jehož střelu bravurně vyrazil Howard.

Ve 38. minutě se na Goodison Parku děly věci. Nejprve Howard skvěle vychytal Giggse. Z následného protiútoku se vyklubal samostatný úprk Artety na Van der Sara. Holandský brankař Artetu vychytal, míč se však odrazil k Osmanovi, který ho vrátil Pienaarovi před poloprázdnou bránu, což už muselo skončit gólem – 1:0.

Toffees se však z vedení radovali pouze pět minut, Nani našel výborným centrem Fletchera, jenž lehce prostřelil Howarda – 1:1.

ManUtd mohl dokonce do poločasové přestávky výsledek obrátit, Berbatov jen těsně minul branku po dobrém pasu od Giggse.

Vstup do druhého poločasu měli lepší hosté, Nani dalším výborným centrem našel Vidiče, který hlavou posunul Red Devils do vedení – 1:2.

Everton se snažil rychle odpovědět, jenže United bránili v desíti lidech a dostat se přes jejich blok bylo obtížné, když už se to konečně povedlo, stál na konci akce Hibbert, což není střelec a také to potvrdil. Po hodině zápasu pálil technicky zpoza vápna Pienaar, ovšem jen do míst, kde stál připravený Van der Sar.

Po rychlém protiútoku United se opět musel vyznamenat Howard, tentokrát zasahoval při Naniho střele. Další brejk už ale svěřencům Fergusona vyšel, Distin chyboval při dlouhém pasu od Scholese, čehož využil Berbatov a tváří tvař Howardovi skóroval – 1:3.

Moyes musel už nějak reagovat na nepříznivý stav, a tak v 68. minutě stáhnul Heitingu s Hibbertem a nahradil je dvojicí Yakubu-Coleman. A právě mladý Ir byl po několika minutách faulován Evrou v nebezpečné pozici. Bainesův trestný kop ale skončil těsně vedle branky.

Coleman pokračoval v aktivitě, centrem našel Cahilla, jenž hlavičkoval mimo bránu. Pak se připomněli i hosté, Scholes ale střílel po chybné rozehrávce Jagielky hodně nad bránu.

V 77. minutě Yakubu ve vápně prostrčil míč na Osmana, odchovanec EFC avšak vypustil projektil tvrdý jak pětileté dítě. Štěstí zkoušel i Arteta, levačkou ovšem nezamířil přesně.

Z dalšího brejku střílel v 85. minutě Berbatov vedle. Stejně jako tak za chvíli jeho spoluhráč Nani.

V nastaveném čase ještě vykřesal jiskřičku naděje Cahill, Australan skóroval hlavou po centru Bainese – 2:3. A naprosto neuvěřitelné vyrovnání nakonec vyšlo, Arteta uklidil odražený míč do rovnou brány – 3:3. V samém závěru mohl ještě Jagielka po brejku dokončit obrat, to už by ale byla pohádka.

Everton: Howard, Hibbert (68. Coleman), Jagielka, Distin, Baines, Osman, Heitinga (68. Yakubu), Arteta, Pienaar, Fellaini, Cahill

Manchester United: Van der Sar, Nevile, Evans, Evra (80. Park), Scholes, O´Shea, Fletcher, Nani, Berbatov, Giggs

Branky: 38. Pienaar, 90., Cahill, Arteta – 42. Fletcher, 46. Vidić, 65. Berbatov

Hodnocení hráčů: Howard 9, Hibbert 7, Coleman 7, Jagielka 7, Distin 5, Baines 6, Osman 6, Heitinga 6, Arteta 7. Pienaar 8, Fellaini 7, Cahill 7

Držení míče: 46% – 54%

Střely na bránu: 14 – 8

Střely mimo bránu: 9 – 5

Rohové kopy: 7 – 5

Fauly: 11 – 18