Birmingham City – Everton 0:2

02/10/2010 0 Od Riči

Konečně. Na plný bodový zisk si museli fanoušci Toffees počkat až do sedmého kola Premier League. Rozhodující branku si sice vstřelil hráč soupeře, kdo se ale na to bude ptát? Výhra se i tak počítá.

Před zápasem musel David Moyes vyřešit velmi nepříjemnou situaci, oporu Stevena Pienaara vyřadilo ze hry zranění. Jihoafričana nakonec nahradil Leon Osman, který se naopak nedávno vrátil z marodky. Oproti základní sestavě z posledního zápasu na půdě Fulhamu se jinak úvodní jedenáctka nelišila.

Everton vstoupil do zápasu aktivněji, už od začátku Birmingham přehrával. Kromě nevýrazných hlaviček od Jagielka a Artety či nepovedené Yakubuvě střele si ale nebezpečnější šanci vytvořit nedokázal.

Domací Blues mohli z ničeho vytěžit maximum. Distin opět jednou předvedl minelu, která poslala Jeroma do vyložené možnosti. Domácí útočník ale, nikým neatakován a stojicí pouze přes Howardem, z velkého vápna netrefil ani bránu. Ještě větší příležitost měl na druhé straně Yakubu, střelou zblízka sice Fostera překonal, anglického brankaře však zastoupil na brankové čáře Ridgewell.

Po půlhodině hry si během přímočaré akce vyměnil míč Yakubu s Osmanem. Posledně jmenovaný se poté hezkou otočkou zbavil na hranici vápna svého strážce, svoji střelu ale poslal vysoko nad bránu. Do konce poločasu se už nic vážnějšího nepřihodilo.

Druhou půli začali Toffees tlakem, skóre mohl otevřít Osman. Jenže místo toho, aby napálil míč ze šestnáctky jdoucí mu krásně přímo proti noze z voleje, zpracovával si ho a poté ho jen trefil protihráče.

Na neschopnost Evertonu vstřelit branku se už asi nemohl dívat domácí zadák Johnson, který si v 53. minutě srazil centr Osmana do vlastní sítě – 0:1.

Birmingham začal asi od 70. minuty přebírat otěže zápasu a dostávat do šancí. Blízko vyrovnání byl Bowyer, naštěstí však svatyni Howarda přestřelil.

Žádnou další výraznější šanci si domácí i přes menší závěrečný tlak nepřipravili. V samém závěru navíc po výborné akci Bainese a jeho následného centru přidal druhou branku, jak jinak než hlavičkou, Cahill – 0:2.

Birmingham se porážkou připravil o roční neporazitelnost na St. Andrews.

Branky: 54. Roger Johnson vlastní, 90. Tim Cahill
ŽK: –
Birmingham City: Ben Foster, Stephen Carr, Roger Johnson, Scott Dann, Liam Ridgewell, Sebastian Larsson, Barry Ferguson, Lee Bowyer, Keith Fahey (70. Nikola Žigić), Aljaksandr Hleb, Cameron Jerome (80. Matt Derbyshire)
Everton FC: Tim Howard, Phil Neville, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Leighton Baines, Séamus Coleman (86. Dinijar Bilyaletdinov), Marouane Fellaini, Mikel Arteta, Leon Osman, Tim Cahill, Yakubu Ayegbeni (79. John Heitinga)
Rozhodčí: Philip Dowd
Diváci: 23 138