Neville: Poslední místo? Ostuda!

04/10/2010 0 Od Riči

Podle Phila Nevilla dohnala Everton k prvnímu vítězství v sezóně touha odrazit se ze dna tabulky. Jak ovšem kapitán dodává, tvrdě pracovat se musí dál.

Phil Neville je v Evertonu kapitánem právem. V klubu má velké slovo, spoluhráči si ho váží. Po špatném startu povzbuzoval hráče přes média a určitě i osobně. Jakmile se Moyesovci dokázali z bídných výsledků víceméně dostat, Neville nabádá mužstvo, aby se zbytečně neuspokojilo. Obavy jsou na místě, za čtrnáct dní Everton přivítá na Goodison Parku v Merseyside derby Liverpool. A nedávná historie nám ukazuje, že do utkání s Reds se musí jít s pokorou na úkor přehnaného optimismu. Liverpool totiž svému modrému rivalovi připravil už mnoho zklamání, i když esa v rukávu držel Everton.

Vůdce Toffees poukazoval, jak ostudně se všichni po nejhorším startu do nového ročníku za posledních šestnáct let cítili. Výhra proti Birminghamu přišla podle bývalého obránce Manchesteru United velmi vhod:

„Neprožívali jsme zrovna příjemné chvilky, jelikož všichni nám říkali – Everton má k dispozici nejlepší kádr za poslední roky. Prohlašovali jsme to ale i my hráči a manažer také. Hrajeme dobrý fotbal, nacházali jsme se ovšem na dně tabulky.

Ze zápasu proti Fulhamu jsme si odnesli bod, trochu nás těšilo jakým způsobem jsme ho získali. Přesto jsme avšak klesli na dno tabulky, což znamená pro Everton a pro hráče ostudu a trapas. Přiznávám, že jsme o tom mluvili každou minutu a každý den.

Poslední místo nás ale nakoplo. Zklamali jsme fanoušky, stejně jako my byli pošpiněni. Proti Birminghamu jsme se jim snad revanšovali, museli vidět naši snahu.

Neustále jsme věřili v obrat situace, to mě velmi těší. Někdy když prohráváte, kvůli opatrnosti začnete hrát se strachem. My jsme se tak nezachovali, podle mě si za to zasloužíme potlesk.

Po zápase s Birminghamem jsme příliš neoslavovali, jelikož je to stále jenom jedno vítězství. Ano, vyhráli jsme utkání, pořád ale můžeme hrát lépe. Těší mě, že jsme nesložili zbraně a šli jsme dál. Vlastně jsme ani neměli důvod házet flintu do žita, protože jsme nehráli špatně.

V Evertonu někdy musíte klesnout dolů, aby bylo lépe. Když nám patřilo poslední místo, objevila se naše soudržnost a víra.“