Kendallův blog

08/10/2010 0 Od Riči

Bývalý výborný hráč Evertonu a jeho nejúspěšnější manažer Howard Kendall se ve svém pravidelném blogu v Liverpool Echo rozpovídal nejen o současných událostech u Toffees.

O první výhře Evertonu

Everton dokázal konečně zvítězit, když minulý víkend porazil Birmingham City. Styl hry svěřenců Davida Moyese se nijak nelišil od většiny dobrých zápasů v letošní sezóně. Zásadní rozdíl byl ale ve štěstí, které se k Toffees přiklonilo v těch nejdůležitějších chvílích.

První branku si Everton zasloužil, soupeř si ji však vstřelil sám. A sudí poté neviděl ruku Seamuse Colemana ve vápně, přitom se vše odehrálo přímo před ním. Proč sudí nepískl penaltu je záhadou, Davida Moyese to ale netrápí. V důsledku těchto šťastných okamžiků se totiž týmu vrátila potřebná morálka.

O Žigičovi

Birmingham, můj bývalý klub, má zřetelné problémy v útoku. Cameronovi Jeromovi se utkání vůbec nevydařilo a Žigič… No jsem rád, že tento 202 centimetrů vysoký hráč nikdy nepřestoupil do Evertonu, ačkoliv byl během několika minulých let s klubem spojován. Moji přátelé z Birminghamu jsou z něj v rozpacích. Zatím nepochopili, proč do týmu v létě přestoupil. Doposud totiž nepotvrdil i přes svůj vysoký vzrůst schopnost vyhrávat hlavičkové souboje, jeho práce s míčem není příliš kvalitní a svým během rozhodně také nikoho neokouzlil. Působí ale v Birminghamu jen krátkou chvíli, na to nesmíme zapomenout, může se ještě zlepšit.

Když už jsme u toho, řeči o tom, že aklimatizace zahraničního hráče v Premier League trvá 12 měsíců, jsou nesmysly. Podívejte se na Rafaela Van der Vaarta v Tottenhamu, přizpůsobil se okamžitě. Žigič bude kvůli své výšce často pod dohledem obránců, k úspěchu bude ale potřebovat více než svoji výšku.

O Heitingovi a Distinovi

John Heitinga v utkání na St. Andrews odehrál jenom deset minut. Bylo zajímavé sledovat, jak se po zápase ihned vyrojily spekulace o jeho odchodu do Německa během zimního přestupového období. Jeho ztráta by pro mě znamenala chybu, jelikož by Everton ztratil silného a sebevědomého hráče. Každopádně Heitinga se s pozicí na lavičce náhradníků nespokojí. Dvojice středních obránců Phil Jagielka a Sylvain Distin předvádí dobré výkony, takže musí zůstat v základní sestavě. Na pozici záložníka má pak Holanďan za konkurenta Fellainiho, který se vrácí do formy.

Já hodnotím Distina jako slušného hráče, byl skvělým nákupem. Když berete Distina jako náhradu za Joleona Lescotta, hráč ManCity už Blues nechybí. Ano, chybí sice Lescottovy góly, ale děkuju Leightonovi Bainesovi, Jagielkovi a Distinovi, díky nimž defenzíva po Lescottově odchodu nic neztratila.

O Evertonians v reprezentacích

David Moyes se zachoval správně, když prohlásil, že by měl Phil Jagielka zůstat v základní sestavě Albionu i přes návrat opor zadních řad Ria Ferdinanda a Johna Terryho. Na Jagielkovi Fabio Capello stavěl v posledních třech zápase, proto si od manažera Anglie Jags zaslouží loajalitu. Moyes se může na svého osmadvacetiletého stopera vždy spolehnout, určitě mu bude držet palce, aby si zahrál za Anglii ve čtvrtém zápase po sobě.

Další hráč Evertonu, jenž si zaslouží reprezentační dres, se jmenuje Seamus Coleman. Vůbec bych nebyl překvapen, kdyby měl Coleman po skončení své fotbalové kariéry na kontě více než sto vystoupení za irské národní mužstvo. A kdyby si proti Rusku odbyl svůj reprezentační debut, také by mě to nezaskočilo. Coleman je schopný zahrát na pravém obránci nebo na pravém křídle, což mu pomůže do irské sestavy, jelikož Giovanni Trapattoni nemá příliš velký výběr hráčů. Seamus už dávno dokázal, že 60 000 liber, za které do Evertonu přestoupil, byla krádež.

O Bilyaletdinovi

Diniyar Bilyaletdinov právě stojí na křižovatce, která určí úspěšnost jeho dosavadního krátkého působení v Evertonu. Billy se evidetně snaží dostat do základní jedenáctky. Proti Birminghamu ale Moyes postavil na levou zálohu Osmana a Billyho nechal na lavičce. Manažer po Rusovi asi chce, aby se více vracel. A pokud to dělat nebude, nedostane se mezi vyvolené Davida Moyese. Trevor Steven byl ukázkovým příkladem hráče, který se vracel do defenzivy a tvrdě trénoval. Možná se Billy ve svém bývalém klubu příliš nevracel pomáhat obraně a nehrál ve vysokém tempu. Nebo možná prostě na to nemá povahu. Jenom střílet krasné branky nestačí.