Cahill – nejlepší hlavičkář Premier League

09/10/2010 0 Od Riči

Když se vysloví jméno Tim Cahill, většinu lidí napadne slovo skvělý hlavičkář. Podle statistik Premier League je ovšem jen 178 centimetrů vysoký hráč dokonce aktuálně nejlepším hlavičkujícím fotbalistou v lize.

Cahill stojí na vrcholu seznamu nejlepších hlavičkářů Premier League třeba před Alanem Shearerem, Lesem Ferdinandem nebo i bývalým Evertonianem Duncanem Fergusonem.

Minulé kolo, když Cahill pečetil v závěru výhru Toffees proti Birminghamu na konečných 2:0, šlo o jeho 27. gól hlavou ve 170. zápase Premiership. Na hlavu mu perfektně posadil míč zadák Leighton Baines, pro kterého šlo už o osmou asistenci na Australanův gól v posledních 14 zápasech.

„Kdybych viděl ve vápně někoho jiného než Tima, pravděpodobně bych tam míč neposlal. Ovšem vždy když ve vápně stojí Tim Cahill, vždy máte velkou šanci dát branku. Tim opět stál na správném místě a potvrdil naši výhru,“ okomentoval Cahillovi trefu proti Birminghamu Baines.

Pokud bychom spočítali Cahillův průměr gólových hlaviček na utkání, vyšlo by nám číslo 6,30. Na druhém místě se nachází Dion Dublin, který skóroval hlavou v každém sedmém zápase, přesný průměr činí 6,93. Paradoxně právě Dublina se snažil v prosinci 1993 tehdejší manažer Howard Kendall přivést do týmu. Když mu ale vedení EFC nedalo potřebné finance k nákupu tehdy útočníka Manchesteru United, Kendall na svoji funkci rezignoval.

Kendall však přeci jenom trénoval hráče, který se výborně orientoval ve vzduchu. Šlo o Andyho Graye, jenž strkal hlavu tam, kde ostatní hráči radši nastavili nohu. Dokazuje to třeba branka proti Notts County v roce 1984 ve čtvrtfinále FA Cupu. Gray tenkrát hlavičkoval tak nízko, že škrtal nosem o trávník. Při gólu proti Leicesteru zase směroval svůj pohyb přímo proti tyčce. Další památné hlavičky útočníka Evertonu z osmdesátých let se datují na rok 1985, naděje Sunderlandu Gray pohřbil dvakrát ze vzduchu a ve čtvrtfinále PVP hattrickem pomohl vyřadit Fortunu Sittard.

V Evertonu se tradice dobrých hlavičkářů drží už hodně dlouho. Kdo jiný může stát za začátku toho vše než legendární Dixie Dean. Během sezóny 1927/28, když vsítil rekordních 60 ligových branek, byla hned třetina vstřelena hlavou.

Legendární manažer ManUtd Matt Busby o Dixie Deanovi ve své autobiografii napsal: „Hrát proti Dixie Deanovi znamenalo velké potěšení, zároveň ale i noční můru. Dixie měl ideální postavu sportovce, perfektně urostlý, ohromně silný. Jeho timing při hlavičkách byl neuvěřitelný, míč hlavou trefoval silněji než většina hráčů nohou. Když šel na rohový kop, defenziva propadala panice.“

Po odchodu Dixie Deana držel prapor Evertonu v rámci úspěšných hlavičkářů Tommy Lawton, který byl schop hlavičkovat i medicinbalem. Joe Royle, Alex Young, Bob Latchord, Duncan Ferguson a konečně Tim Cahill jsou pak další výborní hlavičkáři v historii Evertonu.

Top 10 nejlepších hlavičkářů v historii Premier League

1. Tim Cahill – 27 branek hlavičkou ve 170 zápasech Premier League (průměr 6,30)
2. Dion Dublin – 45 branek ve 312 zápasech (6,93)
3. Duncan Ferguson – 35 branek ve 270 zápasech (7,71)
4. Les Ferdinand – 43 branek ve 351 zápasech (8,16)
5. Gustavo Poyet – 22 branek ve 187 zápasech (8,50)
6. Peter Crouch – 27 branek ve 232 zápasech (8,59)
7. Chris Armstrong – 23 branek ve 216 zápasech (9,39)
8. Alan Shearer – 46 branek ve 441 zápasech (9,59)
9. Niall Quinn – 26 branek ve 250 zápasech (9,62)
10. Dwight Yorke – 38 branek ve 375 zápasech (9,87)

*Do žebříčku se počítají jenom hráči, kteří vstřelili minimálně 20 branek hlavou v Premier League a 40 branek celkem v rámci Premier League.