Preview: Everton – Liverpool

15/10/2010 0 Od Meňa

214. Merseyside derby je tu. Prolomíme konečně pech, který nás proti městským sousedům doprovází, nebo budeme moci po delší době slavit výhru?

Loni osud oběma klubům z pátého největšího anglického města nepřál a zatím se zdá, že fotbalovým bůžkům se v Merseyside nelíbí ani letos. Ať už za současnou situací Evertonu i Liverpoolu vězí problémy takových či onakých charakterů, výsledkem jsou nelichotivé, ba dokonce nepřípustné tabulkové příčky. Goodisonské derby bude ve znamení souboje sedmnáctého s osmnáctým, určit favorita proto bude úkolem spíše pro světem sázek protřelého mazáka. Řekněte ale sami. Nebylo by fajn využít médii propíraných zmatků v táboře červených, a po čase rivaly v derby zase trumfnout?

Není divu, že při sledování liverpoolské šlamastyky se Evertonians škodolibě uculují. Mají k tomu pochopitelně nezpochybnitelné právo, vždyť kolikrát k tomu dostali tak ideální příležitost? Předčasný optimismus je ale třeba vzít pěkně zkrátka. Everton vůbec není bez šance, ba naopak, nicméně je nutno vzít v potaz poněkud zásadní skutečnost. A tou je bohužel to, že Blues v derby jednoduše zahrát neumějí.

Do role favorita se v domácích derby Everton vžíval v posledních letech často, ale scénář nabízel téměř ve všech případech jedno ze dvou možných vyústění – buď Everton nepředvedl vůbec nic, jakýsi psychický blok, který jej v derby provází znovu úřadoval, nechal se ostudně přehrát a padl zaslouženě, nebo červené přehrál, ale výsledkově prohrál díky vlastní smůle a naopak štěstěně soupeře. Bluenoses tedy mohou derby vyhlížet ze dvou úhlů pohledu. Záleží jen na tom, jestli vám předchozí zkušenosti nedovolují nastavit si velká očekávání, nebo jestli vyznáváte frázi stylu „teď už to přece musí klapnout.“

Pakliže jsme nakousli stavy psychiky, je nutno podotknout, že ta týmová musí zápas od zápasu stoupat. V posledních dvou zápasech totiž Everton nejenže udržel první dva čisté štíty v sezoně, ale hlavně ze sebe smetl nálepku „outsidera“, který je tím posledním, co neumí vyhrát. Před čtrnácti dny to odnesl Birmingham, kde Toffees triumfovali poměrně nečekaně – stali se prvním celkem, který na St. Andrews´s vyhrál po dlouhém roce. Moyesovi borci tak konečně přidali svým vesměs vydařeným výkonům tu správnou ingredienci – góly i trochu toho štěstí, které s Evertonem v poslední době evidentně moc nekamarádí.

V mužstvu je tak cítit úleva a známky zlepšující se situace pociťuje i Leighton Baines. „Bylo by nepředstavitelné jít do reprezentační přestávky bez výhry, takže je důležité, že jsme to břemeno shodili z našich zad. Derby je pro nás samozřejmě největší zápas, a po výhře nad Birminghamem nám dodalo další sebevědomí. Jakmile poprvé vyhrajete, rádi byste vytvořili nějakou sérii a přesně to bychom chtěli začít budovat. A nejlépe už v neděli.“

Liverpool a letošní sezona, to už je námět na pořádnou esej. Reds se topí o skóre pod Evertonem na osmnácté příčce a prožívají tak nejhorší start do sezony za početná desetiletí. Přitom v létě si mnozí od trenérské rošády, která do mažerského křesla na Anfield Road dosadila Roye Hodgsona, slibovali světlejší časy. Jenže bývalý lodivod Fulhamu prozatím směle pokračuje ve šlépějích svého populárního španělského předchůdce, takže fotbaloví fajnšmekři po přečtení kombinace Liverpool FC a televizní přenos okamžitě sahají po přepínači.

Absolutní zmar červení korunovali v posledním kole, kdy doma potupně prohráli s odepisovaným, ovšem příjemně překvapujícím nováčkem z Blackpoolu. Reds si holt začínají zvykají na průměrnost. Ať už se jim to líbí nebo ne. V derby se nicméně může stát cokoliv, a tak jeho důležitost pro oba týmy Roy Hodgson vyzdvihuje. „Těším se, ale bylo by příjemnější, kdybychom byli v lepší pozici. David by určitě řekl stejnou věc. Je nezvyklé jít do derby z takovýchto příček, ale jsem si jistý, že další derby oba týmy zastihne v lepší pozici,“ hledí dopředu trenérský světoběžník, pro kterého půjde o první Merseyside derby. „Z hlediska vášně patří tohle derby k největším. Pokud mluvíte o různých zápasech rivalů, které dokáží lidi ve městě tolik zanítit, pak krom tohoto derby musíte zmínit už jen derby v Glasgow a Miláně. Chelsea proti Fulhamu se vůbec s Evertonem proti Liverpoolu nedá srovnat.“

Výsledky na hřišti, ať u z větší či menší míry, jsou v každém případě dozajista ovlivněny děním v zákulisí. Hluboce zadlužený Liverpool, jež je oficiálně stále v rukou americké byznysmanské dvojice Gillett & Hicks, se konečně rozhodl zakročit a svých kovbojů se nadobro zbavit. Podle posledních zpráv se zdá, že než Reds spadnou pod vládu nového majitele je pouze otázkou nejbližších dnů, ba dokonce možná hodin. S největší pravděpodobností se jím stane americká sportovní společnost New England Sport Ventures, která vlastní i baseballové Boston Red Sox. Anfield tak nejspíš zůstane v americkém područí, a tak zbývá dodat jediné – Keep Up The Good Work Yanks!

Svoji, kulantně řečeno nedostatečnou bilanci proti Liverpoolu v posledních letech Everton beze zbytku prokázal i v loňské sezoně. Na Goodison Parku sice štěstěna hodila vítězství Reds do klína, ovšem o dva měsíce později na Anfield Road si svoje vítězství 1-0 domácí plně zasloužili.

Historie soupeře

Vznik druhého městského klubu se jak víme nesl v podivném kontroverzním duchu. Naštvaní akcionáři Evertonu, kterým se John Houlding rozhodl navýšit nájemné Anfield Road o neuvěřitelných 150%, se raději rozhodli přehnaně velkému Houldingovu egu ustoupit, a tak později spatřil světlo světa Goodison Park. Anfield však dlouho prázdný nezůstal, hned ve stejném roce, tedy léta páně 1892 Houlding založil LFC.

Mužstvo, které tvořilo hned 13 skotských profesionálů brzy získalo první trofej – pro vítěze Lancashire League. Rokem 1901 už Liverpool slavil první titul ve First Divison, zatímco o tři roky později také první finále FA Cupu. V letech 1923 a 1924 klub získal na dlouhou dobu poslední ligový titul. Čekat musel klub déle než je tomu dnes – další pohár Liverpool získal až v roce 1947.

O pár let později se klubu ujímá legendární postava liverpoolských dějin, Bill Shankly. Ten klub dostává ze zajetí Second Divison, kam Reds spadli v roce 1954 a pomalou patnáctiletou prací v klubu vybudoval mančaft, který náháněl Evropě hrůzu. V roce 1964 Liverpool získal další prvoligový titul, a za rok už se ve vitríně na Anfiledu blýskal první získaný FA Cup. Začátkem roku 1972 navíc slaví první úspěch na evropském poli – vítězství v poháru UEFA.

A přišla osmdesátá léta. Zlatá fotbalová éra v Merseyside. Liverpool během nich získal třikrát Pohár vítězů evropských zemí, tři ligové poháry, šest ligových titulů a jedno vítězství v Charity Shield. Během 80. let se tak pohár pro vítěze ligy ani jednou neopustil Liverpool, Everton se z jeho zisku mohl radoval v roce 1985 a 1987. Právě předposlední dekáda 20. století je ale paradoxně zároveň jedním z nejsmutnějších období klubu.

V roce 1985 celý fotbalový svět hluboce zasáhla tragédie na heyselském stadionu v Bruselu. Liverpoolští rowdies tehdy zavinili smrt několika fanoušků turínského Juventusu, což mělo za následek pětiletý zákaz nástupu všech anglických mužstev v evropských soutěžích. Everton na řádění liverpoolských bezmozků krutě doplatil. Jeho špičkové mužstvo mohlo Evropu pravidelně dobývat, jenže místo toho se Howardu Kendallovi rozpadlo pod rukama. O čtyři roky později naopak Evertonians dali najevo svou solidaritu. Desitky liverpoolských rodin po tragédii na Hillsborough ztratili své blízké, a tak se po sheffieldském neštěstí město zase načas spojilo.

Roku 1990 Liverpool získal poslední ligový titul. Od té doby třikrát triumfoval v FA Cupu, stejně jako v Ligovém poháru. Ušatý pohár pro vítěze Ligy Mistrů liverpoolští osahali naposledy v roce 2005.

Zápasová fakta

Nedělní duel bude již 214. soutěžním Merseyside derby. V celkové bilanci vede Liverpool s 82 výhrami, oproti 65 vítězstvím Evertonu. V 64 případech se týmy rozešly smírně. Ligová statistika čítá 70 výher Liverpoolu, 56 Evertonu a totožný počet remíz. Červení se ovšem v plných bodových ziscích nevymezují pouze na svém hřišti, naopak z desíti posledních ligových zápasů na Goodison Parku zvítězili osmkrát. Poslední ligovou derby výhrou Blues tak zůstává „3-0 derby“ ze září 2006.

V historii obou klubů se urodila i řada hráčských přestupů, ačkoliv v novodobé historii jsou záležitostí spíše raritou. Posledním odvážlivcem, který vyměnil modrou za červenou se v roce 2002 stal Abel Xavier, kterého Gerard Houllier vykoupil za 750,000 liber. Následoval tak příklad Nicka Barmbyho, jenž se na Anfield stěhoval jen o dva roky dříve. Z opačného pohledu pak posledními, kteří zjistili, že modrá je jednoznačně lepší, jsou útočník Peter Beardsley a obránce Gary Ablett.

Krom toho, že je liverpoolské derby jedním z nejčastěji hraných zápasů v anglickém fotbale se vyznačuje ještě jedním, o poznání však méně výsadním postavením. V osmnáctileté historii Premier League padlo v derby již 19 červených karet, více než ve kterýchkoliv jiných zápasech. Červenalo se koneckonců i loni, kdy šel na Anfieldu předčasně do sprch Kyrgiakos a Steven Pienaar.

Everton

I přes pomalý rozjezd Everton doposud neprohrává velkými rozdíly. O více než o gól v lize dokonce prohrál posledně před třiceti zápasy, shodou okolností právě s Liverpoolem na Goodisonu. Zároveň jsou Blues i momentálně nejslušnějším celkem tabulky; zatím posbírali jen šest žlutých karet.

Liverpool

57 let. Přesně takhle dlouho Reds do sezony neodstartovali tak prachbídně jako letos. Roy Hodgson navíc venku neumí. Ještě coby manažer Fulhamu s londýnským klubem na výjezdech vyhrával spíše jen příležitostně a doposud na cizím hřišti nevyhrál ani s Liverpoolem. Celkově jeho nevýherní venkovní série činí 21 zápasů. Samotný Liverpool pak mimo Anfield Road zvítězil jedinkrát z posledních 12 zápasů.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  65-64-82
  • Na Goodison Parku:  39-28-38
  • V Premier League:     8-12-15

Absence

Lékařskému týmu Evertonu začíná bohužel po čase přibývat práce. V tréninku anglické reprezentace si poranil kolenní šlachu Phil Jagielka, a ačkoliv zranění není vážné, jeho nedělní start není pravděpodobný. Minimálně měsíc pak bude chybět další oběť reprezentačního fotbalu – Marouane Fellaini, jehož trápí podobné potíže. Fit není ještě ani Louis Saha, Victor Anichebe a Jack Rodwell, k nimž se přidal i Steven Pienaar, jehož bolavá třísla vyřadila ze hry na několik týdnů.

Liverpoolu se včas stihl uzdravit Fernando Torres, ovšem obejít se Reds budou muset bez fotbalisty s náramnou oblibou střílet v derby gól za gólem – Dirka Kuyta, jenž má zraněný kotník. Otazník pak visí nad startem Daniela Aggera a Fabia Aurelia.

Everton: Howard, Mucha, Neville, Hibbert, Coleman, Heitinga, Distin, Baines, Bilyaletdinov, Osman, Arteta, Cahill, Gueye, Yakubu, Beckford

Liverpool: Reina, Jones, Johnson, Kyrgiakos, Škrtěl, Carragher, Kelly, Poulsen, Meireles, Gerrard, Lucas, Spearing, Cole, Rodriguez, Jovanović, Torres, Ngog

  • Kdy: 17.10. 14:30 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Howard Webb