Everton – Liverpool 2:0

17/10/2010 0 Od Riči

Tak jsme se konečně dočkali! Po čtyřech letech v Merseyside derby jsme zase triumfovali. O vítězství se příznačně postarali dva největší symboly – Cahill a Arteta.

Davidu Moyesovi se na poslední chvíli stačil uzdravit Phil Jagielka, takže jedinou změnou oproti poslednímu zápase na půdě Birminghamu bylo nahrazení zraněného Fellainiho Johnem Heitingou.

Jak už bývá v letošní sezóně zvykem, Everton vstoupil do utkání lépe, od úvodních minut se tlačil do ofenzivy. V první větší šanci se objevil ve 12. minutě Jagielka, když tvrdou střelu po centru Osmana napálil nad branku Reiny. O dvě minuty později mohl skórovat i druhý stoper Toffees. Distin dostal míč do vápna, udělal kličku svému strážcovi (!) a nebezpečnou ranou vylekal Reinu. V tuto chvíli byl na hřišti jeden tým – Everton.

Mohl to být ale paradoxně Liverpool, který by šel do vedení. Cole našel centrem Torrese, jehož hlavičku vyrazil na roh Howard. Na druhé straně měl po dobré práci Cahilla šanci Yakubu, po jehož střele musel Reina na zem.

Ve 34. minutě Coleman skvěle potáhl míč, odcentroval přes dvojici Lucas-Konchesky. Míč se dostal až ke Cahillovi, stojícímu na malém vápně. Australan se nerozpakoval a z prvního doteku poslal balon nohou pod břevno – 1:0. Ke konci poločasu se Everton zbytečně zatáhl, Liverpool ale pasivní hru soupeře nepotrestal.

O poločas musel zraněného Osmana vystřídat Bilyaletdinov a mohlo se jít do druhé půle. Její začátek vyšel Evertonu báječně. V 50. minutě odvrátila obrana Reds rohový kop, ovšem jen na velké vápno, kde stál osamocený Arteta, který měl čas si míč zpracovat a poslat ho falšovanou střelou neomylně do brány – 2:0.

Liverpool se snažil nepříznivý stav zvrátit, avšak žádnou kloudnou příležitost si vypracovat nedokázal. Dvakrát pálil nevýrazně z dálky Meireles a jednou Cole. Hosté sice dál tlačili, v koncovce byli ale tragičtí. Naopak Everton mohl trestat z brejků. Střídající Beckford pálil v dobré pozici těsně na bránu.

V samém závěru měl velkou šanci Torres, když se dobře uvolnil, ztroskotal ale na Howardovi.

Everton tak konečně pokořil svého velkého rivala. Navíc i po dobrém výkonu.

Branky: 34. Tim Cahill, 50. Mikel Arteta
ŽK: 28. Tim Cahill, 76. Jermaine Beckford – 18. Maxi Rodríguez, 31. Raúl Meireles, 88. Fernando Torres
Everton FC: Tim Howard, Sylvain Distin, Phil Jagielka, Leighton Baines, Phil Neville, Mikel Arteta (74. Jermaine Beckford), John Heitinga (72. Tony Hibbert), Tim Cahill, Leon Osman (46. Dinijar Bilyaletdinov), Seamus Coleman, Yakubu Ayegbeni
Liverpool FC: Pepe Reina, Martin Škrtel, Sotirios Kyrgiakos, Paul Konchesky, Jamie Carragher, Raúl Meireles, Lucas (71. David N’Gog), Steven Gerrard, Joe Cole (79. Ryan Babel), Maxi Rodríguez (84. Milan Jovanović), Fernando Torres
Rozhodčí: Howard Webb
Diváci: 39 673