Ohlasy po derby

18/10/2010 0 Od Meňa

V tu nejpotřebnější chvíli dokázal Everton zabrat a v podle mnohých nejdůležitějším liverpoolském derby za poslední roky zvítězil. Z modrého tábora se tak ozývají radostná slova.

Ze sedmnácté na jedenáctou příčku. Přesně tabulkový skok těchto parametrů Evertonu přinesla kýžená výhra. Přesně před měsícem přitom vypadala situace téměř bezvýchodně – Blues se doma nechali ztrapnit od Newcastlu a pesimismus se dal krájet. Naštěstí se zdá, že Everton se vzpamatoval včas – ze tří posledních zápasů má skvělých sedm bodů, tři čistá konta a vědomí, že v Liverpoolu vládne modrá.

„Pokud uvážíme, co všechno se v uplynulém týdnu událo, je třeba hráčům poděkovat za to, že vydrželi soustředěni a svoji práci vzali za správný konec,“ chválí svůj tým David Moyes. „V hodně utkáních jsme pravděpodobně hráli lépe, ale tohle byl jiný typ zápasu. Bylo to těžké derby, museli jsme držet spolu, být trpěliví a nakonec jsme získali plně zasloužené tři body.“

V derby se nadstandardními výkony blýskla celá řada hráčů. První gól obstaral Tim Cahill, ze kterého jeho trefa učinila s pěti góly nejlepšího poválečného ligového střelce v derby, zatímco Mikel Arteta poznal radost ze vstřeleného gólu v derby vůbec poprvé. Fantastický výkon však v neposlední řadě podala i obrana. Moyes vyzdvihuje zejména Phila Jagielku, o jehož startu rozhodl až zdravotní test před zápasem. Stopera do hry málem nepustila zlobivá podkolenní šlacha.

„Bylo skvělé, že Phil mohl nastoupit, protože pro mě byl nejspíš nejlepším hráčem na hřišti. Výtečně bránil, četl hru a předvedl několik důležitých zákroků a skluzů. Je to pro nás moc důležitý hráč. Poděkovat ale musím i fanouškům, protože byli úžasní. Celou dobu nás tlačili ke gólu a stáli za námi.“

Na hranici svých možností zahrál i Mikel Arteta, po jehož pumelici v 50. minutě se stařičká Grand Old Lady otřásla v základech. Nechybělo přitom málo a záložník mohl derby minout kvůli identickým potížím jako Jagielka. Díky poranění utkání nakonec ani nedohrál, přesto byl u všeho podstatného.

„Den před zápasem jsem cítil bolest v kolenní šlase, a nebylo jasné, jestli budu hrát. V druhém poločase jsem začal šlachu znovu cítit, tak jsem musel střídat. Problémy začali mít Osman, Heitinga, Fellaini, Pienaar a já. V dalším těžkém zápase proti Spurs to ale nesmí být znát,“ upozorňuje Bask na nepříjemně se rozšiřující marodku.

„Z gólu mám obrovskou radost. Chtěl jsem se v derby strašně moc trefit, a zjistit, jak chutná ten pocit. Reakce fanoušků byla báječná, takže dát gól a vyhrát to učinilo ještě lepší. Když se balon ocitl v síti, šílel jsem radostí. Míč k mě příletěl vzduchem, takže jsem věděl, že se ke mě budou sbíhat protihráči. Proto jsem chtěl míč vypálit jak nejrychleji to šlo. Pepe Reina nemohl míč přes ten shluk před ním nic vidět.

Druhý gól nás uklidnil a pomohl nám poradit si s tlakem. Myslím, že vítězství je zasloužené. Podali jsme týmový výkon, všichni se maximálně soustředili. Vysoké tempo jsme nasadili hned od začátku, a od toho se hodně odvíjelo. Je to pro nás nesmírně důležitý výsledek.“

Triumf v derby hodně znamená i pro Phila Nevilla. Odchovanec Manchesteru United a nynější kapitán Blues nemá pochopitelně Liverpool v lásce, a tak lídrovi týmu spadl kámen ze srdce. Na vítězství by ale v dalších derby rád navázal, neboť rozdíly mezi celky z Anfield Road a Goodison Parku se podle něj výrazně zmenšily.

„Když jsem před pěti lety přišel, propast mezi oběma kluby byla velká. Z hlediska výkonnosti jsme se měli co otáčet. Rozdíl býval znatelný, ale manažer jej chtěl co nejvíce zúžit a myslím, že se to v poslední době opravdu děje. Cítili jsme to už minulou sezonu a po včerejšku ještě víc.

Přestože jsme rivalové a Liverpool naši fandové nenávidí, je ale nemůžeme nerespektovat tím, že řeknemem že jsou za zenitem, nebo na konci sil. Nebyla by to pravda, protože kdybychom včera prohráli, to my bychom zůstali u dna tabulky.

V minulosti jsem si zahrál jenom ve dvou vítězných derby z nějakých desíti, což bylo zničující. Není příjemné být kapitán poraženého týmu v derby. Tentokrát to bylo o odhodlání a kvalitě našeho fotbalu. Manažer po zápase řekl, že takový výkon od nás očekává až do posledního zápasu sezony. Potěšující je, že nikdo nezpanikařil, což už se nám stalo proti Newcastlu, nebo Brentfordu. Ale manažer i chairman dobře ví, že kabina je silná. Momentálně to pro nás znovu vypadá dobře,“ uzavírá optimisticky kapitán.