Donovan by se rád vrátil, jenže…

19/10/2010 0 Od Riči

Landon Donovan by si opět velmi rád zahrál za Everton. Nicméně podle samotného hráče není jeho opětovné hostování od začátku ledna na Goodison Parku zatím vůbec jisté.

V současnosti nejlepší fotbalista ve Spojených státech amerických hostoval u Toffees již v loňské sezóně. V zimním období pobyl v klubu deset týdnů. Američan okamžitě po příchodu naskočil do základní sestavy. Na pozici pravého ofenzivního záložníka odehrál všech třináct možných soutěžních zápasů, přičemž jedenáckrát hrál od první minuty. Vstřelil dvě branky, stal se nejlepší hráčem Evertonu v lednu, byl u senzačních výher nad Chelsea a Manchesterem United, a tak bych mohl pokračovat dál a dál. Donovan prostě zanechal v Evertonu velkou stopu a s jeho odchodem se klub, fanoušci i samotný hráč jen těžce smiřovali.

Na otázku, zda by se do Evertonu rád vrátil, Donovan odpověděl jednoznačně: „Říct ne Evertonu by bylo velmi těžké. Snad se do klubu zase vrátím a budu za něj znovu nastupovat. Zda to ale bude tento rok, to nevím. Spíš bych se ale přiklonil k té horší variantě.“

Hlavním argumentem nehostovat letos v Evertonu je pro Donovana vyčerpanost z náročné sezóny. Vždyť Američan hned na jaře po hostování v EFC začal s Los Angeles Galaxy MLS. V létě se zúčastnil Mistrovství světa v Jihoafrické republice a poté opět hrál fotbalovou ligu v USA, která by se v případě úspěchu Galaxy mohla prodloužit až do 21. listopadu.

„Když mi David Moyes volal minule, byl jsem příchodem strašně nadšený. Musel jsem se ale ujistit, že si najdu čas na odpočinek. Jít někam, když na tom nejste stoprocentně fyzicky v pořádku, není vůbec ideální. Netrpí tím pak jenom mužstvo, ale i hráč samotný. V Evertonu jsem si to zamiloval, přijali mě tam mezi sebe. A podle mě oceňují moje výkony na hřišti,“ prozradil Donovan.

Mezitím Wayne Rooney, produkt akademie Evertonu, plánuje odchod z Manchesteru United. Wazza na sebe upozornil už jako velmi mladý, ve věku pouhých 16 let a 360 dní vstřelil svoji první branku v Premier League v dresu Blues. Tehdy byl vůbec nejmladším, komu se to kdy povedlo. V další měsících Rooney pokračoval ve svém fotbalovém růstu a zájem předních klubů na sebe nenechal dlouho čekat. V létě 2004 na poslední chvíli Manchester United přispěchal s nabídkou 30 milionů liber, kterou Moyes a spol. nemohli odmítnout.

Co nás ale zajímá v současnosti více, je klauzule v přestupu, která Evertonu zaručuje určitý podíl z dalšího prodeje Rooneyho. Vzhledem k aktuální ceně anglické hvězdy může být podíl pro Everton velmi lukrativní.

Možný odchod Rooneyho z ManUtd potvrdil i jeho manažer Sir Alex Ferguson: „Rooneyho agent nám řekl, že jeho klient nechce prodloužit svůj kontrakt a chce klub opustit. Nemohu tomu uvěřit, protože někdy v březnu jsem s Waynem mluvil a to nás přesvědčoval o úmyslu zůstat a podepsat dlouholetou smlouvu. Nevím, proč najednou změnil názor.“