Cahill nechává nahlédnout do své kuchyně

26/10/2010 0 Od Riči

Tim Cahill, jen 178 centimetrů vysoký fotbalista, prozrazuje, proč je označován za jednoho z nejlepších hlavičkářů na Britských ostrovech.

Ač Australan mnohým obráncům v Premier League nesahá výškou ani po krk, často nad nimi v hlavičkových soubojích vítězí, z čehož Everton velmi často těží.

Proč bývá často Cahill králem vzdušného prostoru, sám ofenzivní záložník prozradil: „Už od svého mládí dělám mnoho plyometrických cvičení (tj. zvyšování tzv. výbušné síly (např. dřepy s výskokem), která umožňuje např. skákat výš než dříve), trénuji skákání a obecně i věci, které mi velmi pomáhají.

To, že dokaži umístit míč přesně do sítě, když jsem ve vzduchu, je něco, na čem trénuju opravdu hodně a poctivě, abych to dovedl do dokonalosti. 

Abych mohl hlavou kvalitně zakončovat, potřebuji dostávat dobré centry. S Leightonem Bainesem jsem proto na tréninku strávil už mnoho času. On na mě vždy kope výborné míče a já je pak usměrňuji do brány.

Ve fotbale dnes můžete využívat i znalosti z dalších sportů, které vám pomohou zlepšit se v určitých dovednostech. Jsem dítě štěstěny, jelikož mi byla dána schopnost silného odrazu. Když už jsem ale dostal tento dar, musím s ním správně pracovat.

V současném fotbale vás neustále někdo drží, pošťuchuje nebo do vás strká, sami jste to vlastně mohli vidět proti Liverpoolu. Fotbal je stále těžší a těžší, vy proto musíte být chytřejší.“

V dalším rozhovoru se Cahill zastal svého spoluhráče Jermaina Beckforda. Beckford přišel do Everton v létě jako volný hráč s vizitkou kanonýra. Není se čemu divit, vždyť během posledních třech sezón za Leeds nastřílel osmdesát branek a pomohl klubu z Elland Road k postupu do Championshipu. Ovšem v Evertonu je zatím Beckford jen stínem ostrostřelce, od začátku nového ročníku vstřelil pouze jednu branku. V Carling Cupu se trefil proti Huddersfieldu Town ze značky pokutového kopu.

Nicméně i přesto Cahill Becksovi důvěřuje: „Nemáme žádné pochyby o Beckfordových schopnostech. On dokáže střílet branky, v tréninku nám neustále ukazuje, jakým je skvělým hráčem. Dejte mu čas, on potřebuje jenom zápasovou vytíženost a uvidíte, čeho je schopen. Jsme rádi, že máme v týmu hráče takové kvality. Beckford se prezentuje solidní rychlostí a umem v zakončování.“