Jags: Musíme rotovat

26/10/2010 0 Od Meňa

Systém rotace hráčů může být odpovědí, jak ještě více zvýšit efektivitu výkonnosti mužstva. Trvdí to Phil Jagielka, Everton by prý měl zmíněnou variantu vykoušet.

Poslední výsledky znovu oživily týmové ambice směřující k evropským pohárům. Čerstvě získanou formu podle stopera ale ještě může zvýhodnit rotace hráčů, kterou David Moyes nepraktikuje. Jagielka však tvrdí, že Everton by si mohl vzít příklad z Tottenhamu, který jeho vyvážený tým dovedl až do Champions League.

Momentálně sice rotace díky poměrně početné marodce nemůže připadat v úvahu, nicméně v dohledném časovém úseku by se podle Jagse měl David Moyes systému začít věnovat, přestože přivyknutí mužstva nemusí jít hladce.

„Jde o rozdílný typ a rozdílnou schopnost. Většina hráčů je zvyklá nastupovat týden co týden, a je hodně rozdílné, když je tomu naopak. Přejít k rotaci a uchovat si, popřípadě výsledky zlepšit, je dovednost,“ uvědomuje si. „Právě tohle ale top hráči ovládají. Nemusejí nastoupit třeba tři týdny, nebo v jednom zápase hrát a ve druhém zase ne. Není to jen o přepnutí po psychické stránce, ale také o fyzické.

Požadavky Premier League jsou skutečně vysoké, obzvláště když pravidelně nehrajete a nezískáte rozehranost. Pokud máte široké mužstvo které rotuje, na hráče je vyvíjen další nový tlak. Je to naprosto rozdílné, ale s plně zdravým kádrem a možná příchodem několika nových tvářích, se na tuhle úroveň můžeme dostat.“

Zdravé mužstvo je ale zatím hudbou budoucnosti. Krize postihla zejména záložní řadu, ze které pobývá na marodce hned čtveřice hráčů, přičemž Mikelu Artetovi již naštěstí nic nebrání v sobotním startu proti Stoke City. I přes ztráty však Blues v posledním zápase vybojovali na White Hart Lane ceněný bod, ke kterému spolehlivým výkonem pomohl i Jagielka. Podle něj je tak uklidňující, že tým dokáže sbírat body i v oslabeném složení.

„Momentálně máme dost zranění, mužstvo je užší, než bychom si přáli, ale pořád jsme schopni poskládat dobrý tým. Zranění mi nedělají příliš starostí. Ztratili jsem pár kluků na čtyři až šest týdnů, zatímco loni šlo o zranění v řádech několika měsíců,“ připomíná obránce loňskou katastrofální smůlu. „Je škoda ztratit Rosse na tak dlouhou dobu, ale vrací se nám Victor, Jack a Mikel. Tentokrát to není o tom, že máme na lavičce jen mladíky. Není to tak skličující. Máme skvělou partu, která drží při sobě.

Proti Spurs jsme možná měli vedení udržet déle, ale stále je to bod ze hřiště týmu, který hraje Champions League. Pokud srovnáte oba týmy, ten jejich bude o milion kilometrů dál, co se týče ceny, ale kvalitou jsou u sebe.“