Preview: Blackpool – Everton

05/11/2010 0 Od Meňa

Jedenácté kolo si Everton zpestří tak trochu nezvyklou návštěvou. Na nejmenším ligovém stadionu Bloomfield Road se pokusí zdolat tamní Blackpool.

Seriál soubojů proti celkům s podobnou výkonností i tabulkovým postavením pokračuje. Everton zdobí solidní a hlavně vítězná forma, a tak by nebylo na škodu v nastoleném trendu pokračovat i v přímořském Blackpoolu. Ale pozor. Na Bloomfieldu se nadřelo již několik týmů. Pochutná si tedy Everton na Mandarinkách, anebo si Blackpool osladí život Karamelkami? Tangerines, to je senzace posledních měsíců. Kdo by to byl před rokem řekl, že jeden ze žhavých kandidátů na sešup do třetí ligy bude namísto truchlení oslavovat postup mezi prvoligovou smetánku. Nynějším zlatým časům mohou Seasiders vděčit fantastické sérii, která jim na poslední chvíli zajistila poslední volnou jízdenku do play-off. V něm manažer Ian Holloway vsadil na typickou ofenzivní notu svého týmu a vyplatilo se. V pulzujícím Blackpoolu vypukla oranžová vlna euforie.

Spokojenost navíc tak trochu nečekaně může v rušném, turisty hojně vyhledávaném Blackpoolu panovat i nyní, pět měsíců po senzačním postupu. V létě sice Holloway neměl jinou možnost, než verbovat všechno co moc nestojí a má obě ruce a nohy, nicméně i přes svoji jednoznačnou nezkušenost zatím Tangerines proplouvají nástrahami Premier League více než důstojně. V prvním kole si dokonce připravili pro Wigan na jeho hřišti čtyřbrankový výprask.

Koneckonců právě venkovní zápasy Blackpoolu zatím vycházejí nejvíc. Vždyť tři body krom Wiganu vybojoval i v Newcastlu, a šokoval i na Anfieldu, kde zesměšnil Liverpool. Na druhé straně za sebou ale Seasiders mají i prohry ze zápasů, kde se zkrátka a pochopitelně nemohli se soupeři měřit, řeč tedy je o šestigólové náloži od Arsenalu a prohře 0-4 na Stamford Bridge. Stačí si tak dát jednu a dvě dohromady a vyjde nám, že Blackpool se zatím vyhřívá v polovině tabulky, přesněji na deváté příčce. Vyhoupl se na ni po pondělní výhře nad West Bromwichem. Krom tří bodů ale mohli fandové Tangerines zapíjet i skutečnost, že mají za sebou první domácí vítězství nejen v letošní sezoně, nýbrž i první prvoligovou výhru na Bloomfield Road od roku 1971.

U jediné domácí výhry Seasiders s vysokou pravděpodobností nezůstanou, s nadějemi na setrvání v nejvyšší soutěži jsou ale na tom v Blackpoolu i přes prozatímní dobré výsledky, podstatně bleději. I proto, že Ian Holoway musí vařit takříkajíc z vody, neboť rozpočet má Blackpool vůbec nejnižší v lize. Typ manažera, jakým je David Moyes, tak u Hollowaye vítězí. „Mají fantastické hráče a přitom nikdy moc neutráceli. David v tomhle umí chodit. Není to ale jen o kvalitě, ale i přístupu a etické práci,“ obdivuje práci svého kolegy Ollie, jak se excentrickému manažerovi přezdívá. „Začali špatně, byli na spodku a měli několik zranění. A podívejte se na ně teď. Očekávám, že budou atakovat vrchní konec tabulky, jsem si tím jistý.“

Everton nám opravdu konečně dělá radost. Neproherní sérii prodloužil již na pět zápasů, během října tak patřil mezi celky s nejlepší formou v celé soutěži. Celkově Toffees během desátého měsíce roku posbírali náramných deset bodů, které je ze sestupových vod vynesly až na prozatímní osmou příčku. Dobrá podzimní forma přitom bývá na Goodison Parku pojmem nezvyklým, svědčí o tom i stejná část loňského, a koneckonců i předloňského ročníku. Vždyť před rokem Blues vytěžili z říjnových zápasů proti Stoke City, Wolverhamptonu, Boltonu a Aston Ville pouhopouhé tři body. A to Evertonu hrála do karet hned ve třech případech výhoda domácího prostředí.

Zdárné navázání na poslední výsledky tak budou Toffees chtít potvrdit proti nováčkovi. Pro něj, a zejména pak plešatého vtipálka u jeho kormidla, má David Moyes jen slova obdivu. „Jejich loňský úspěch je pamětihodný. A co pamětihodné ještě více je jejich představení v Premier League . Je to obdivuhodné, zvítězili několikrát venku, doma minule porazili West Bromwich a hrají skvělý křídelní fotbal. Ian byl vždycky soutěživý bojovník, charakter a je správné, že ve fotbalovém managementu se objevují lidé jako on. Udělal toho moc pro celou blackpoolskou komunitu, nejen pro fotbalový klub.“

Zápasová fakta

Dlouhou absenci Tangerines v nejvyšší soutěži dobře dokumentuje i vousaté datum posledního vzájemného zápasu. Odehrál se před třiceti lety a šlo o dvojzápas Ligového poháru. Na Bloomfield Road se zrodila remíza 2-2 a odvetu na Goodison Parku Everton s přehledem ovládl v poměru 3-0. V posledním utkání s ligovým statusem pak Toffees proti Seasiders v sezoně 1970/71 doma remizovali bez branek, a venku modří zvítězili 2-0.

Pokud se vydáme na průzkum ještě dávnější minulosti, pak zjistíme, že Everton s Blackpoolem neprohrál posledních pět zápasů. K vidění na Bloomfield Road bude navíc také zajímavý kontrast. Zápasy Evertonu totiž zatím nabízejí nejméně gólů v letošní sezoně (18), zatímco utkání Blackpoolu jsou na gólové momenty podstatně bohatší (36).

Fotbalisté, kteří během svých hracích dnů oblékali modrou i oranžovou, by dohromady mohli složit plnou jdenáctku. V bráně by stál legendární Gordon West, který před odchodem do Evertonu, kde odchytal přes 400 zápasů, začal svoji kariéru právě 30 mil severně od Liverpoolu. Defenzivu by poskládali Peter Clarke, John Hills, Gary Ablett a Seamus Coleman, jehož služby si v Blackpoolu během loňského hostování nemohli vynachválit. Střed pole pak kolem ikony Alana Balla složí současný záložník Tangerines a odchovanec Blues, Keith Southern s dalším produktem juniorky Toffees Jamiem Milliganem a Kevinem Richardsonem. O góly by se pak staral Jack Dodds, který za Everton v 55 zápasech nastřílel 36 gólů a Fred Pickering, hvězda šedesátých let.

Blackpool

Hollowayovo mužstvo prohrálo pět ze šesti zápasů, ve kterých se soupeř ocitl ve vedení jako první, zbylý zápas dovedli Tangerines alespoň k remíze. Ostatní čtyři zápasy, ve kterých otevřeli skóre dříve jako protivník, pak dokázali dovést do vítězného konce. Ono střílení gólů Blackpoolu problémy vskutku nedělá, čemuž se díky sympatickému útočnému rozestavení nelze divit. Minimálně jednu branku Seasiders vstřelili v každém z jejich posledních 28 domácích zápasů. Naposled vyšli gólově naprázdno 18. srpna 2009, kdy na Bloomfieldu remizovali bez branek s Derby County. Po postupu do Premier League pak ve čtyřech domácích utkáních dali gólů sedm.

Everton

Průběžnou osmou příčku Evertonu zajistila série pěti neprohraných zápasů (tři výhry, dvě remízy). Blues se momentálně pyšní čtvrtou nejlepší formou v lize, ovšem první místo jim přísluší v tabulce fair play. Na kontě mají deset žlutých karet, tedy suverénně nejméně z celé soutěže. Na hráče Evertonu navíc bylo odpískáno již 152 faulů, taktéž nejvyšší číslo.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  5-6-13
  • Na Bloomfield Road:  10-6-8

Absence

Baptiste, Clarke, Martin a Rachubka. Všichni tito hráči nejsou Ianu Hollowayovi na kratší či delší dobu k dispozici díky totožnému neduhu – kolenu. Díky poraněnému ramenu je na marodce také Almond a nejistá je účast Catharta, majícího potíže se zády.

Everton o žádného dalšího hráče v posledních dnech nepřišel, a tak zůstává seznam absentérů stejný – Fellaini, Osman a Barkley. Uzdravení za sebou mají Jack Rodwell a Victor Anichebe, ale případné minutky v zápase můžeme případně čekat pouze od prvně jmenovaného.

Blackpool: Gilks, Kingson, Eardley, Phillips, Cathart, Carney, Evatt, Crainey, Grandin, Adam, Vaughan, Taylor-Fletcher, Campbell, Keinan, Southern, Harewood, Sylvestre

Everton: Howard, Mucha, Hibbert, Neville, Distin, Jagielka, Baines, Heitinga, Arteta, Pienaar, Cahill, Rodwell, Bilyaletdinov, Coleman, Yakubu, Saha, Gueye, Beckford

  • Kdy: 6.11. 16:00 SEČ
  • Kde: Bloomfield Road
  • Rozhodčí: Andre Marriner