Moyes žádá kompenzace

20/11/2010 0 Od Meňa

Reprezentace se znovu dostávají do středu dění. Podle Davida Moyese by měly národní fotbalové svazy klubům poskytovat finanční vyrovnání za absence hráčů.

Blíží se další turnaj, nesmyslně se pořádající uprostřed ligové sezony. Tentokrát půjde o Asijský pohár, kterého se jakožto člen asijské fotbalové konfederace účastní i Austrálie, a tím pádem i Tim Cahill. Evertonu by tak jeho tahoun mohl scházet až šest týdnů, a to v části sezony, kdy se většinou takříkajíc láme chleba. Turnaj sice v Kataru začíná až 7. ledna, jenže Australané chtějí mít Cahilla k dispozici již před Vánoci, kdy startuje jejich soustředění.

Manažer je s několikatýdenní absencí svého klíčového střelce smířen, z pochopitelných důvodů nicméně volá po kompenzaci. Žádá aby klub minimálně nemusel platit hráčův plat.

„Plánují, že se k nim Tim připojí v polovině prosince, a pak se budou věci odvíjet podle toho, jak daleko Austrálie v turnaji postoupí. Snažím se, aby mohl zůstat v klubu až do ledna, udělám pro to maximum, ale myslím, že celá tahle situace není fér. V tomhle světě, ve kterém kluby musejí šetrně hospodařit, by konečně někdo mohl říct, „pokud chceš hrát za svou zemi, klub ti za to přece nebude platit.

Nemůžete je požádat o změnu, ale pokud vám vezmou hráče v polovině sezony, pak by mělo být klubu poskytnuto odškodné. Jenže k tomu nejspíš nedojde, protože svazy si to nemůžou dovolit. Pokud by řekněme deset australských hráčů hrálo v Evropě, pak by pro ně bylo nemožné platit jejich měsíční mzdy. Ale jako majitelé klubů by jste také neviděli žádný smysl v placení hráčů, kteří zrovna hrají za reprezentaci.“

Z podobnou situací má zkušenosti nespočet klubů, Everton je jedním z nich, když v zimě pouští svůj africký kontingent k účasti na Africkém poháru národů. Tima Cahilla se ale bude podobná záležitost týkat poprvé. Jedinou předchozí účast na Asijském poháru od připojení k asijské federaci před třemi lety, Australané ochutnali v roce 2007. Tehdy se však turnaj konal v létě.

„Kupujeme africké hráče a přitom akceptujeme, že budou odjíždět na Africký pohár národů. Když jsme ale získali Tima, Austrálie pod hlavičkou Asie nehrála, takže jsme nemohli očekávat, že nám bude chybět. Je to pro nás nesmírně důležitý hráč a budeme ho skutečně postrádat. Když Tim nehraje, týmu chybí. Nemůžu s tím nic udělat.

Jediné v co doufám je, že před jeho odjezdem s námi zůstane co nejdéle, a bohužel si přát, aby Austrálie v turnaji skončila co nejdříve. Čím rychleji bude zpátky, tím lépe. Turnaje v polovině sezony jsou zkrátka obrovskou nepříjemností,“ dodává Moyes.