Preview: Sunderland – Everton

20/11/2010 0 Od Meňa

Nevypočítatelnost a samá překvapení. To a ještě možná mnohem víc čeká Everton v pondělní dohrávce čtrnáctého kola. Cílovou destinací je totiž Sunderland.

Ze Sunderlandu si Blues v posledních letech se železnou pravidelností dělají dojnou krávu. Černé Kočky ze severu Anglie totiž Evertonu smůlu skutečně nepřinášejí, a tak bude ve hře navázání na předchozí spolehlivě se potvrzující bodové součty ze vzájemných bojů. Na pozoru se ale budou muset hosté mít možná více, než kdykoliv předtím. Proti sunderlandským totiž člověk nikdy neví.

Wearside a jeho chlouba ze Stadium of Light vskutku prožívají zvláštní sezonu. Ne, že by sedmá příčka příčka, která aktuálně Sunderlandu přísluší, byla nějákým nadmíru překvapujícím jevem. Potíž je v tom, že dopředu lze jen s obtížemi věštit, co od borců v černo-červeno-bílé kombinaci čekat. Pro usvědčující důkazy není zapotřebí chodit ani moc daleko. Koncem října si tak Black Cats ozdobily Halloween pětigólovým výbuchem na stadionu věčného rivala z Newcastlu, a jen o čtrnáct dní později měli na svědomí doposud nejpřekvapující výsledek letošní sezony. Vyhrát 3-0 na Stamford Bridge, to už je počin, který se nikomu nepoštěstil zajisté řadu let.

Krom onoho nešťastného derby se ale celkové resumé letošní sunderlandské výkonnosti musí Mackems zamlouvat. Vždyť jedinou další prohru Black Cats zaznamenaly ve druhém kole, kde se jim osudným shodou okolností stal taktéž nováček – West Bromwich Albion. Ze složitě nalosovaného podzimu pak Sunderland vyšel se ctí, byť nejčastějším resultem bývají remízy, těch zatím posbíral sedm. Listopad navíc na Stadion Světla pražádné chmury určitě nepřináší. Krom zmíněného skalpu Chelsea, Kočky porazily také Stoke City a remizovaly na White Hart Lane.

Pohádkových londýnských devadesát minut jsou ale minulostí, a tak Steve Bruce svoje mužstvo varuje před polevováním. V pondělním zápase sice bude mít jeho tým nálepku favorita, ovšem zároveň po svých svěřencích požaduje konzistentnost. „Je mimořádné mít proti Chelsea 18 střel na bránu. Byl to fantastický výkon, ale tu už je historií, a musíme hledět k dalšímu utkání. Dostali jsme se na standard, který všichni chceme udržet. Poslední tři výsledky trochu napraví šrámy od Newcastlu. Fotbal je šílený, dva týdny zpět jsme oprávněně viseli na šibenici. Ale jediné co, od každého chci je odpověď – navázat na předchozí výkony.“

Bilance Toffees proti Sunderlandu napovídá, že zisk alespoň bodu by měl být hotovou záležitostí. Pondělní hostitelé totiž Everton neporazili v jedenácti po sobě jdoucích zápasech. Jenomže kdo ví, zda Blues ona vydařená série tentokrát vůbec k něčemu bude. Everton totiž jakoby postihl další další výpadek, který zabraňuje stoupání tabulkou.

Přitom před měsícem se zdálo, že sluníčko konečně vylezlo zpoza toho ošklivého těžkého šedého mraku, jež na Goodisonem bezmála dva měsíce kroužil. Zlomovým bodem měla být výhra v derby, na kterou se sice povedlo zdárně navázat zdoláním Stoke City, jenže od té doby jsou fuč další tři zápasy a výsledky znovu nikde. Zbytečnou ztrátu nad Blackpoolem korunovala ještě zbytečnější domácí ztráta s Boltonem a do třetice už Blues nevydolovali ani bod. Nad jejich síly byl Arsenal, jak někoho možná utěší, celek s nejlepším venkovním rekordem z celé soutěže. Evertonians proto věří, že gólový tahoun Tim Cahill si na Stadium of Light znovu zaboxuje. Ještě užitečnější by ale bylo, kdyby se k němu přidali i spoluhráči, což ovšem dosavadní průběh sezony snad ještě ani jednou nenaznačil…

S jistotou tak lze říct, že zlomení nepříznivého období zrovna na Stadium of Light bude zatraceně těžkým oříškem. „Steve je navedl na správnou cestu, ale nemyslím, že by někdy byli špatný tým. Měli jen jeden špatný výsledek a ten se jim podařilo napravit,“ říká David Moyes, jenž dobře ví, že proti Sunderlandu se jeho mužstvu dařívá. „Máme proti nim slušné výsledky, a doufám, že tahle série bude pokračovat, ale kvůli tomu je nesmíme podceňovat.“

Z předchozích řádků vyplývá, že Sunderland Evertonu při posledním měření sil odpor nekladl. Na Goodison Parku v lednu zůstaly tři body za výhru 2-0, o kterou se zasloužil Tim Cahill a Landon Donovan. Při posledním výletu na Stadium of Light, na Boxing Day loňského roku, si pak oba týmy vánoční nadílku spravedlivě rozdělily. Za Everton přitom srovnával až v 85. minutě Marouane Fellaini.

Historie soupeře

Kořeny existence klubu sahají do roku 1879, kdy byl založen Sunderland & District Teachers Association Football Club. O rok později se klub přejmenoval na Sunderland AFC, tak jak jej známe dnes. Nováčci byli do Football League přijati v sezoně 1890/91, a hned rok nato rozvířili prvoligové vody, neboť v prvním roce senzačně vyhráli ligový titul. Blízko k ligové trofeji měli Black Cats i v roce 1894, kdy tým skončil na druhém místě šest bodů za Aston Villou. V pořadí pátý ligový titul si mladý klub vydobyl už v sezoně 1901/92, kdy v lize finišoval tři body před Evertonem.

Zdálo se že snové výkony si Sunderland přenesl i do nového století a zpočátku tomu tak opravdu bylo. Památná je výhra 9:1 nad největším rivalem Black Cats, Newcastlem z roku 1908. Navíc v roce 1913 klub získal další trofej pro vítěze First Division, a to ještě prohrál finále Anglického poháru. Dobře bylo ještě v prvních letech po skončení první světové války. V sezoně 1922/23 se Black Cats umístili druzí, ovšem o pět let později se Black Cats jen o fous zachránili, a to i přesto, že Dave Halliday nastřílel té sezony 35 branek.

Po několika nicneříkajících letech se nicméně Sunderland dokázal vrátit na výsluní a roku 1936 získal v pořadí již šestý ligový titul. Ani další sezona nebyla bez hmotného úspěchu. Mackems si ve Wembley došli pro Anglický pohár, když porazili Preston 3:1.

Po druhé světové válce se klub dostal do značné finanční tísně. Ta vyvrcholila v roce 1958, kdy se Sunderland poroučel o ligu níže – poprvé za celou klubovou historii. V sezoně 1962/63, se mužstvu naskytla největší šance dostat se zase mezi elitu. Jenže k velké smůle se tak nestalo. O nepostupu Sunderlandu rozhodly pouze výsledky ostatních zápasů. O rok později to severovýchodnímu klubu již vyšlo.

Přišla 70. léta a s nimi i zisk poslední trofeje. Stalo se tak roku 1973, kdy Black Cats překvapivě zdolali v těsném finále Anglického poháru tehdejší anglickou špičku Leeds United 1:0. Tou dobou byl Sunderland druholigový klub a od 73´ vyhrály FA Cup již jen dvě mužstva nehrající v Division One – Southampton a West Ham. Po úspěchu v domácím poháru se klub kvalifikoval i do evropského dění. V poháru UEFA ale vypadl již ve druhém kole.

80. léta nepřinesla kromě jednoho prohraného finále Ligového poháru nic zvláštního. Sunderland nadále pendloval mezi Division One a Division Two a roku 1987 spadl až do třetí ligy. Z bahna neúspěchů se ale Black Cats vyhrabali brzy. V roce 1990 se ze Sunderlandu zásluhou manažera Denise Smithe opět stali prvoligisté a za dva roky dokonce hráli o zisk Anglického poháru. Ten ale bral po výhře 2:0 Liverpool. V roce 1995 se mužstva ujala hráčská ikona Toffees, Peter Reid, který mužstvo zkvalitnil a vedl jej sedm let. Roku 1997 Sunderland opustil svůj letitý domovský stánek Roker Park a přesunul se na moderní Stadium of Light s kapacitou 49 000 diváků.

Od roku 1999 Sunderland zprvu nezažíval úspěchy, naopak se nedokázal trvale usadit mezi prvoligovými celky. V roce 2005, se Sunderland stal smutným držitelem dnes už překonaného rekordu, kdy měli Black Cats na konci sezony Premier League jen 15 bodů, což bylo toho času nejméně v historii.  Ovšem o rok později se Mackems triumfálně vrátili. To už byl manažerem týmu Roy Keane, který dokázal Sunderland bez potíží udržet v první lize. Irskému bouřlivákovi ovšem zlomil vaz pověstný syndrom druhé sezony. Jeho místo začátkem roku 2009 nakonec zaujmul další bývalý hráč Manchestreru United, Steve Bruce.

Zápasová fakta

Černé kočky si naposled s Evertonem tříbodově pohrály bezmála před devíti roky – doma Sunderland 22. prosince 2001 zvítězil 1-0. Od té doby Blues ve vzájemných zápasech posbírali 29 bodů z 33 dostupných, třikrát získali sezonní double a triumfovali ve čtyřech z pěti posledních výletů na Stadium of Light. Velkým faktorem mluvícím proti potenciálnímu pondělnímu úspěchu Toffees je nicméně vynikající domácí výkonnost Black Cats. Doma prohrály jedinkrát v posledních šestnácti utkáních. V minulých třech zápasech navíc na své půdě udržely čistý štít a neinkasovaly již 5 hodin a 47 minut k tomu.

Tím nejslavnějším jménem, které má co dočinění s oběma kluby je nejspíš Peter Reid. Jeho úspěchy dosažené v modrém dresu není třeba nijak zmiňovat, přičemž v dobrém se na bývalého středního záložníka vzpomíná i na Wearside. Sunderland vedl jako manažer sedm let, během kterých jej dovedl k postupu do Premier League a dvěma konečnými 7. příčkami. Z hráčů, kteří oblékali modrý i pruhovaný dres lze zmínit například Paula Bracewella, Dona Hutchisona, Kevina Kilbanea, Alana Stubbse, Thomase Myhreho, Billyho Binghama nebo Iana Snodina.

Sunderland

Jediným mančaftem, znalým receptu na dobytí Stadium of Light je Manchester United. Doposud jsou jediným týmem, který v Sunderlandu vyhrál od prosince loňského roku. Solidní vizitka obranné činnosti v posledních zápasech již byla zmíněna, ovšem v ofenzivě už čísla tolik příznivá nejsou. Jen 32% sunderlandských střel zatím směřovalo na bránu, tedy nejmenší číslo v Premier League. Branky Black Cats si navíc rozdělilo jen kvarteto střelců. Vévodí jim Darren Bent s 6 ligovými zásahy a letní akvizice Asamoah Gyan s pěti trefami.

Everton

Sedmizápasový neproherní seriál v minulém kole uťal Arsenal, který Evertonu připsal čtvrtou prohru v 24 zápasech. Proti Gunners sice Blues padli, ovšem vstřelit alespoň gól se jim znovu povedlo; koneckonců od posledního zápasu, ve kterém Everton nevstřelil branku uplynuly téměř dva měsíce. Gólovým spasitelem je kdo jiný než Tim Cahill, který už má na kontě šest gólů. Čtyři z nich vstřelil v posledních sedmi zápasech.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                           66-27-74
  • Na stadionu Sunderlandu:  47-15-19
  • V Premier League:             5-3-10

Absence

Marodka Sunderlnadu čítá Fraizera Campbella, Davida Meylera, kteří marodí s kolenem, dále Johna Mensaha a Trevora Carsona, kteří pro změnu laborují s rameny. Návrat by mohl stihnout Darren Bent, Anton Ferdinand a Danny Welbeck, jejich účast v zápase ale zaručena není.

V Evertonu zůstává vše při starém. Chybí Leon Osman, Victor Anichebe a Ross Barkley. Druhé utkání z trojzápasového distancu zmešká Marouane Fellaini.

Sunderland: Gordon, Mignolet, Onuoha, Turner, Bramble, Da Silva, Bardsley, Henderson, Zenden, Cattermole, Angeleri, Riveros, Adams, Richardson, Welbeck, Elmohamady, Malbranque, Gyan, Bent.

Everton: Howard, Mucha, Neville, Hibbert, Jagielka, Heitinga, Distin, Baines, Coleman, Arteta, Cahill, Rodwell, Pienaar, Bilyaletdinov, Yakubu, Saha, Beckford, Gueye.

  • Kdy: 22.11. 21:00 SEČ
  • Kde: Stadium of Light
  • Rozhodčí: Peter Walton