Sunderland – Everton 2:2

22/11/2010 0 Od Riči

V nervydrásajícím střetnutí mohl zvítězit jak Sunderland, tak Everton. Body si ale nakonec oba týmy na Stadium of Light zaslouženě rozdělily.

Ačkoliv David Moyes výkon svých svěřenců v posledním zápase proti Arsenalu zkritizoval, do dnešního utkání poslal na chlup stejnou základní sestavu jako při duelu s Gunners.

Everton začal přímo perfektně, v 6. minutě zakombinoval na levé straně Pienaar s Bainesem, druhý jmenovaný dobře odcentroval do vápna, kde poslal míč do sítě hlavičkou Cahill – 0:1.

Domácí poprvé zahrozili ve 12. minutě, když musel Howard na zem po střele Hendersona z trestného kopu. Toffees však působili po vstřelené brance dost pasivně, což se muselo vymstít. Zenden si pohrál s Pienaarem a Bainesem, předložil přihrávku Welbeckovi, jenž už v klidu uklidil míč do branky – 1:1.

Následně střílel nebezpečně Richardson, naštěstí ale těsně vedle. To Pienaar na druhé straně bránu trefil, ovšem jen do prostoru, kde byl připravený Gordon.

Ve 33. minutě opět zafungovala spolupráce Baines-Cahill. Levý zadák našel kopem z rohu naběhnutého Cahilla, jehož hlavičce chyběly k označení gólová centimetry. Poté měl slušnou šanci i Distin, Gordon byl venku z brány, francouzský stoper ranou z vápna ale vysoko minul.

Everton přesto nadále atakoval svatyni Sunderland, Gordon zasahoval po pokusech Colemana a Sahy. Ke konci prvního poločasu měl převahu Everton, do zakončení se navzdory tomu dostal soupeř, Bent hlavičkou nad bránu ukončil první dějství.

Druhou půli odstartoval aktivněji Sunderlandu, Welbeck zkoušel pozornost Howarda. V 55. minutě Neville skvěle lobem za obranu vysunul Cahilla, Australan akrobatickým zakončením překonal Gordona. Toho ke smůle Evertonians zastoupil na brankové čáře obětavý Turner.

V 69. minutě střelu Benta z protiútoku stačil Jagielka zablokovat na roh, který ještě obrana odvrátila. Po následném centru ale překonal dobrou hlavičkou Howarda Welbeck – 2:1. Gól ovšem neměl platit, nahrávající Richardson se totiž nestačil vrátit z ofsajdové pozice.

Kýženého vyrovnání se Everton dočkal v 83. minutě, Arteta předvedl zasekávačku jako ze starých dob, střela se mu příliš nepovedla, domácí zadák si ji ale ztečoval do brány – 2:2.

Sunderland se nechtěl s jedním bodem smířit, do boční sítě tvrdě pálil Bent. V nastavení pak zkoušel své štěstí i Malbranque a hlavně Welbeck, který svým pokusem těsně minul bránu.

V samém závěru utkání se po dlouhém nákopu ocitl Beckford sám před Gordonem, v tutové příležitosti ale přestřelil bránu, a body se tak dělily.

Branky: 23. Danny Welbeck a 70. Danny Welbeck – 6. Tim Cahill, 83. Mikel Arteta
ŽK: 18. John Heitinga, 74. Jack Rodwell
Sunderland AFC: Craig Gordon, Anton Ferdinand, Nedum Onuoha, Kieran Richardson, Phillip Bardsley, Michael Turner, Lee Cattermole, Boudewijn Zenden (69. Steed Malbranque), Jordan Henderson (85. Ahmed Al Muhammadi), Darren Bent, Danny Welbeck
Everton FC: Tim Howard, John Heitinga (83. Jermaine Beckford), Phil Jagielka, Leighton Baines, Sylvain Distin, Séamus Coleman (52. Jack Rodwell), Tim Cahill, Steven Pienaar, Phil Neville, Mikel Arteta, Louis Saha (82. Yakubu Ayegbeni)
Rozhodčí: Peter Walton