Billy chce bojovat

05/12/2010 0 Od Riči

Diniyara Bilyaletdinova letošní sezónu vidíme častěji na lavičce náhradníků než na hřišti, přesto se na manažera nezlobí a je ochoten čekat na svou šanci.

Ruský reprezentant přišel do Evertonu minulé léto za 9 milionů liber z Lokomotivu Moskva, od začátku angažmá na Goodison Parku byly na něj kladeny velké cíle, i proto je Billy po roce a půl pro mnoho fanoušků zatím velkým zklamáním.

Ve své první sezóně v dresu Toffees se však levonohý středopolař neprezentoval úplně zle, často sice předváděl matné výkony, ovšem střílel nádherné a důležité branky, čímž nechával na svoje nepovedené zápasy zapomenout. Celkem v ročníku 2009/10 nastřílel v Premier League šest gólů, což není na nováčka soutěže vůbec špatná vizitka. Očekávání do letošní sezóny proto ze strany příznivců byla pochopitelně veliká, jenže Billy zatím aplaus nesklízí – nehraje a v kolonce střelců má proto jednu velkou nulu.

Pětadvacetiletý hráč prozradil: „David Moyes se nechal slyšet, že potřebuje každého hráče z kádru, podle něj je liga dlouhá, a všichni proto dostanou šanci. Můj čas ukázat se přijde, musím jen čekat.

Nevím, na kterou pozici se mnou manažer dlouhodobě počítá. V ruské reprezentaci hraju na levé straně, ovšem nemám problém přizpůsobit se. Minulou sezónu jsem za Everton nastupoval na pravé straně, letos se tak stalo jednou. David Moyes se mě zeptal, zda bych mohl hrát napravo. Souhlasil jsem s tím, jelikož na pravé straně po kličce do hřiště mohu střílet levačkou.

Moje branky z loňského roka jsou zapomenuty. Fanoušci chtějí, abych střílel ještě více branek. Žádají to vlastně po všech hráčích, vůbec nestřílíme z 20 nebo 25 metrů, to je naše největší slabina letos.

Potřebujeme začít sbírat body postupně, během příštích deseti zápasů bychom potřebovali 23 bodů, abychom se dostali v tabulce tam, kde chceme být. Je ovšem těžké takhle myslet dopředu.“

Bilyaletdinova v poslední doba potěšila hlavně zpráva o mistrovství světa 2018, které se bude konat v jeho Rusku. Rusové v kandidatuře porazili Anglii a Portugalsko.

„Pro mou zemi to znamená velkou věc, bude se hrát poprvé u nás poprvé. Většina lidí v Rusku doufá, že to bude nejlepší Mistrovství světa v dějinách. Zimní Olympijské hry v roce 2014 v Soči budou dobrým testem pro naše MS. Mistrovství se bude konat za osm let, to mi bude 33, přesto bych chtěl být součástí týmu. Budu muset být ale ve slušné formě,“ uvědomuje si Billy.