Moyes: Brzdila nás velká očekávání

06/12/2010 0 Od Meňa

Jednou z příčin toho, že letošní sezona zatím prochází přes kopírák té předchozí, je podle manažera tíha velkých cílů, které byly Evertonu připisovány.

Všeobecně se mělo za to, že Blues si měli svoji fantastickou formu z druhé poloviny minulé sezony přenést i do probíhajícího ročníku. Důvodů bylo hned několik, ať už třeba pouhé dvě prohry ze čtyřiadvaceti zápasů, prázdná marodka či vydařená příprava. Na celky atakující pozice zajišťující Evropskou ligu, či dokonce Ligu Mistrů, však Everton hledí až z patnácté příčky. David Moyes tvrdí, že za momentálním trápením vězí krom herních problémů také to, že jeho hráči si nedokázali poradit s očekávanými ambicemi.

„Letos jsem změnil svůj přístup. Vždy jsem spíše opatrný, takže v předchozích letech jsem řekl „pojďme posbírat body, které budou stačit k záchraně, a pak se uvidí, na co máme dál.“ Tentokrát to bylo jinak. Cílem bylo umístění v první šestici,“ přiznává Moyes.

„Nezapomínejte, že jsme na začátku sezony měli jen dvě prohry z 24 zápasů, takže jsme do ročníku vstupovali s velkým optimismem jak u hráčů, tak u mě. Špatnému startu jsme se chtěli vyhnout, takže jsem zkoušel všechno, co tomu mohlo zabránit. Pokud hrajete za klub jako Everton, musíte si uvědomit, že očekávání jsou na místě.

Jste ve velkém klubu. Pokud tohle nezvládnete, pak vás buď manažer neměl přivádět, nebo byste měli změnit působiště. Na Goodisonu se čekají výkony určité úrovně. Reprezentujete jeden z největších anglických klubů, očekávání jsou automatická. V tuhle chvíli jsou ale naše naděje zcela utlumeny. Je na hráčích, aby si vyhrnuli rukávy. Oni musí dostat klub na horní příčky.“

Ty jsou stále v dosažitelné vzdálenosti. Vždyť na šestou příčku, která by za příznivých okolností mohla obstarávat pohárovou místenku, schází Toffees sedm bodů. Omluvy za zpackaný podzim, nejnověji špatně odehraný listopad, ze kterého Everton vytěžil prachmizerné tři body a hned dvakrát dokonce doma prohrál, však Moyes nedělá.

„Nehodlám se vymlouvat, ale určitě jsou tu důvody. Vypadáme, jako kdybychom neuměli dávat branky. Hra je dobrá, praktikujeme atraktivní fotbal, ale v posledních týdnech jsme k naší špatné produktivitě ještě začali přidávat i příliš mnoho inkasovaných gólů. Byl jsem obránce a vím, že pokud tým neproměňuje své šance, je to frustrující.

Pokud uvážíme úroveň hráčů, proti kterým nastupují, obránci mohou dělat chyby a stává se, že jste najedou o gól pozadu, ačkoliv jste měli na to vést o dva góly. Musíme se vrátit k naší pověsti týmu, který je těžko k poražení a nedostávat takové góly, jako v několika minulých týdnech.“

Náladu fandům Everton vylepšil o víkendu. Proti Chelsea na trávník vyběhl starý dobrý bojovný tým a z Londýna si odvezl zaslouženou remízu. Krom toho, že svoje svěřence mohl Moyes po delší době pochválit, měl Skot ještě o jeden důvod k úsměvu navíc.

Oslavil totiž svoje 400. utkání coby manažer Toffees, přičemž více zápasů na lavičce Evertonu mají na kontě již jen dva nejlegendárnější a zároveň nejúspěšnější manažeři klubové historie – Harry Catterick s 594 zápasy a Howard Kendall s 542 duely. Po bezmála devíti letech strávených na Goodison Parku tak Moyes přiznává, že udržet v klubu čerstvý vzduch často bývá velkou výzvou.

„Mohl bych se zeptat Steva Rounda, mohl bych se zeptat Jimmyho Lumsdena. Ti by znali odpověď, zda se něco změnilo. Myslím, že všichni chtějí, aby je vedl manažer. Chtějí určitý směr a já se budu snažit, abych to dál poskytoval.“

Lídra ovšem Moyes vyžaduje i hřišti a dokonce tvrdí, že ve svém mužstvu postrádá více vůdcovských povah. „Před zápasem s West Bromwichem jsem hráčům řekl, “Takže nám chybí Phil Neville – kdo převezme skutečnou zodpovědnost? Kdo to chce udělat?“ Ale vypadalo to, že nikdo neměl zájem. Je to můj tým a moje zodpovědnost, ale je tu i část, kdy musím říct “kdo to na sebe vezme, když vkročíte na trávník?“

Takovou osobností je u nás Phil Neville a dělá tuhle práci precizně. Ale nikdo takový se minulý týden nenašel. Bylo to velké zklamání. Jestli se hráči schovávali? Doufám, že ne. Tady mluvíme o hráčích, kteří odehráli v Premier League stovky zápasů a v mnoha případech jde také o reprezentanty. Vědí, co se od nich čeká.“

Jedním z mála, jemuž se kritika spravedlivě vyhýbá je Tim Cahill. Australan letos rozvlnil síť již osmkrát, a je tak prozatím čtvrtým nejlepším střelcem letošní Premier League. Prakticky veškerá gólová tíha tak leží na něm. „Snažíme se Tima stavět do pozice, která mu sedí nejvíce. Většina našich sestav je uzpůsobena tomu, aby umožnila Timovi to, co mu jde nejlépe. Až odjede na Asijský pohár, budeme ho postrádat. Potřebujeme někoho, kdo bude pravidelně dávat góly a Tim je pro nás v tomto ohledu nesmírně důležitý,“ ví Moyes.