Saha bude dál nastupovat, hlásí Moyes

13/12/2010 0 Od Meňa

Nepřehlédnutelně útočník s nejhorší formou v týmu se bude dále objevovat v základní sestavě. David Moyes očekává, že jeho gólový půst brzy skončí.

Moyesovy základní sestavy přivádějí Evertonians pomalu do šílenství. I přesto, že Saha čeká na další ligový gól od 10. února, kdy dvěma trefami pokořil Chelsea, stále se mu ze strany manažera dostává důvěry. Moyesovy kroky ale zatím úspěch neslavily, Saha svým trápením podtrhuje gólovou bezmocnost celého mužstva.

Další příležitost k prolomení své nemohoucnosti obdržel Francouz i v sobotu proti Wiganu, ale naprosto očekávaně vyhořel a číslo zápasů, ve kterých se gólově neprosadil se již vyšplhalo na děsivých 22. Utrápený útočník ale bude vést útočnou linii i v dalších zápasech. Zaručuje mu to prý velké úsilí v tréninku.

„Myslím, že Louis opravdu tvrdě maká, aby se dostal na úroveň, na které byl. Vidím to každý den v tréninku,“ vysvětluje Moyes svůj postoj. „Lidé se možná diví, proč mu pořád věřím, ale já vidím, že se snaží a vím, že týmu může pár věcí poskytnout. Než jsme ho v sobotu vystřídali, měl velkou šanci. Měla to být příležitost, díky které se mohl chytit, ale bohužel. Všichni ví, že potřebuje gól.

Není ovšem sám, kdo nutně potřebuje zajet do správných kolejí. Krom Sahy pro diváky další frustrující představení připravili i jeho spoluhráči. Opět nedokázali zakončit vypracované šance. „Řekl jsem hráčům, že to musíme být my, kdo dá fanouškům důvod k zatleskání, protože potlesk od nich v tuhle chvíli po našich výsledcích nemůžeme čekat. Ale myslím, že hráči se skutečně snažili. Na hřiště vyběhli s vůlí, což bylo zejména v prvních minutách vidět.

Po poslední domácí prohře s West Bromwichem jsem jejich přístup zpochybňoval, ale proti Wiganu tohle nebyl problém. Viděl jsem snahu, ale chyběla požadovaná kvalita. Vlastně ani nevím, jestli to bylo kvalitou, prostě jsme neproměnili čisté šance. Měli jsme tři nebo čtyři příležitosti, ale čím déle je nedokážeme měnit v góly, tím více poroste frustrace, která se rozšiřuje do naší hry i mezi fanoušky.

Publikum dobře ví, že podobnou situaci jsme zažili už několikrát. Znepokojující je to, že na  Goodisonu neporážíme týmy, které jsme v průběhu let poráželi. To je velká starost. Sám se sebe ptám „Je za tím něco víc, než nestřílení gólů?“ a myslím, že krom toho lze stěží přijít na jiný důvod. Třeba v sobotu to ale nebylo jenom o útočnících. Velkou šanci měl Seamus Coleman, Steven Pienaar, Louis i Tim Cahill. Hodlali jsme navázat na zápas proti Chelsea solidním výkonem, ale chyběly zkrátka góly.“

Přesto ale Moyes veškerou vinu nehází jen na svoje hráče. Zpětně přiznává, že chyboval ve střídání hráčů. „Poté, co Steven Pienaar odešel ze hřiště, jsme se už nedostali na úroveň, kterou jsme předváděli předtím. Změnu jsem učinil dvacet minut před koncem a po zbytek zápasu jsme byli podstatně horší. Má střídání byla špatná. Vybral jsem špatné možnosti, popřemýšlím o tom a příště se budu snažit být lepší.“

Řešení střelecké krize se nabízí v přestupním termínu, otevírajícím svoje dveře již za tři týdny. Moyes ví, že zažehnání problémů by mohl vyřešit nový útočník. Bez peněz ale na trh nelez, dalo by se říct. Pro navýšení nulového rozpočtu je Moyes dokonce ochoten obětovat Stevena Pienaara, jemuž do vypršení smlouvy zbývá půl roku.

„Klidně může přijít to, že v lednu budeme zvažovat Pienaarův prodej, abychom získali peníze, protože v létě mu končí smlouva. Ale potřebujeme útočníka a realisticky, jakého hráče v lednu za takové peníze seženeme? Suma, o které se bavíme, by nám nesehnala hráče, kterého potřebujeme. Typ, který by nám poskytnul góly. Realitou nejspíš bude hostování,“ říká skepticky Moyes.