Elstone v obsáhlém interview

14/12/2010 0 Od Meňa

Řadu otázek od finanční situace klubu až ke stadionu, položil fanzín bluekiper.com. Odpovídal na ně generální ředitel klubu, Robert Elstone.

Začneme zápasem Everton versus Everton před startem sezony. Jak se zpátky na celou zkušenost díváte?

Proběhlo to fantasticky. Musím přiznat, že dokonce enormně přerostla naše očekávání. The Ruleteros Society nám tuhle možnost několikrát nabízela a přiznávám, že jsme k ní byli skeptičtí, ale naštěstí, a za to jim patří velký dík, pro ně „ne“ nebyla odpověď. Říkali nám, že to podceňujeme a cítili, že celá záležitost bude větší, než si myslíme. Jsem rád, že se nenechali odradit, protože měli pravdu, v mnoha ohledech to byla skvělá příležitost. Klubu získala více PR, dovolila představit část naší historie novému publiku a samozřejmě nám dala šanci vytvořit skvělý vztah s CD Everton.

Klub i město získalo několik nových přátel a s Chile jsme v kontaktu hned na několika frontách, abychom mohli spojení vylepšovat. Zápas navíc nalákal nejpočetnější publikum, které v předsezonním přátelském zápase pamatuji. Uznání patří našemu pořadatelskému týmu zde v Evertonu, ale největší dík míří k Ruleteros Society, kteří se svojí myšlenky nikdy nevzdali.

Je tu možnost, že se Everton někdy na oplátku podívá do Chile?

Pro mě by teď bylo jednoduché říct, že bychom to nikdy nevyloučili, a že pokaždé budeme všechny možnosti zohledňovat. Prakticky je nulová šance, že bychom do Chile cestovali během sezony a realitou je i to, že i před sezonou k tomu budeme mít velmi málo příležitostí. Naplánování předsezonního turné spojeného s přípravou na sezonu, společně s ohledy na chilskou sezonu, by nebylo jednoduché. A samozřejmě musíme pamatovat i na finanční situaci. Musí to být výhodné, třeba jako letošní turné po Austrálii. Cesta do Chile by nám musela něco přinést, a to jak v peněžním ohledu, ale i v tréninkových podmínkách, klimatu a cestování. Za současné situace je splnění všech kritérií v blízké budoucnosti extrémně nepravděpodobné. Přemýšlíme ovšem o eventuelní možnosti návštěv mládežnických týmů a jejich trenérů na Finch Farm.

A co návštěva Chile spojená s turné po Jižní Americe? To by mohlo překonat finanční překážku? Neshodovalo by se to se slovy Davida Moyese, podle kterého by se kvůli našim špatným startům do sezon, mělo uvažovat o silnějších soupeřích v přípravě?

No, David je jedinou osobou, která by na tuhle otázku mohla odpovědět. Na každý zápas se úzkostlivě připravuje, ať už jde o soustředění, nebo sezonu. Slova, která zmiňujete pouze demonstrují, jak vytrvale hledá zlepšení. Nevím, jak posoudil letošní přípravu.

Setkávání s fanouškovskými skupinami. Jak fungují? Dostáváte hodně dotazů k setkáním?

Před pár týdny jsem já, náš reklamní ředitel Dave Biggar, Graeme Sharp, náš komunikační tým a Leon Osman, navštívili nedávno založený Chorley Supporter’s Club. Jako vždy, skupina byla Blues hluboce oddaná a přijala nás opravdu srdečně. Byla radost potkat se s tak báječnou skupinou Evertonians. Po výletu do Chorley následovala návštěva Wrexhamu, kde jsem bohužel chyběl. Podobné akce pořádáme pravidelně a moc si toho ceníme. Hodně jsme se z toho naučili a rozhodně v tom hodláme pokračovat.

Zrovna nedávno jsme měli schůzi managementu a jedním z bodů bylo i zesílení našeho úsilí u fanoušků. Také existuje tým, který pohlíží na všechny naše prodejní kanály, tak aby fanoušci mohli snadněji kupovat klubové zboží. Hledáme způsob, jak vylepšit hrací dny a naše poznatky o fanoušcích. Pokud jde o návštěvy, stačí se nás jenom zeptat a my uděláme vše pro to, abychom vyhověli všem skupinám. Samozřejmě je snadnější střetnout se se samostatně organizovanými skupinami, ale nechceme ztratit kontakt ani s neformálními nebo nijak nezastoupenými fandy, jako držitelé sezonních permanentek a ostatní. Chceme zabránit tendenci pracovat pouze se supporter’s clubs, jen protože je to jednodušší.

Plánuje klub zavést otevřené tréninky, tak jak tomu je u některých klubů?

Jednou z věcí, kterou si díky kontaktům z fanoušky odnášíme je i to, jak důležité je dovolit fanouškům „nahlédnout do všech oblastí“, ačkoliv v tomhle ohledu musíme být přirozeně opatrní. Plánujeme nicméně povolit přístup na tréninková hřiště na základě selektivních opatření v jistých částech roku, a to fanouškovským skupinám. V tuhle chvíli nemáme v úmyslu zavádět otevřené tréninky, ale celou tuto otázku budeme řešit v pozdějších fázích probíhající sezony.

Můžeme se přesunout k nedávné novele pod názvem „UEFA Club Licensing and Financial Fair Play Regulations?“ Četl jsem celý dokument třikrát a pokaždé ve mě rostla nespokojenost. Věřím, že je to start a první krok správným směrem, ale je to pouze relativní pojemPokud se s regulemi naloží špatně, mohou mít opačný efekt, než bylo zamýšleno a mohou situaci ještě zhoršit. Myslím, že selhává zejména v poměru 5:1 mezi Champions League a Europa League a chaos vidím i v televizních právech. Obě části co jsem zmínil, jsou nevyvážené a neúčelné, pokud je cílem skutečně dosáhnout finanční fair play. Zdá se mi, že pokud má nastat progres, pak ten poměr 5:1 by měl být pozměněn, stejně jako by se mělo ještě zapracovat na televizních právech. Celkově, nevím, proč se nemůžeme posunout blíže třeba americkému modelu, kde se určité peněžní elementy odvádí do společné kasy a poté jsou rovnoměrně mezi kluby rozděleny. Nedosáhl by takový systém daleko lepší rovnováhy? Jaké ve vás převládají pocity?

Podle mého má na tohle každý fanoušek svůj individuální názor, každý má svoji vizi, jak by měl být fotbal řízen. Mým silným dojmem je, že klubům by mělo být povoleno řídit svůj byznys tak, jak chtějí. Absolutně souhlasím s tím, že cíle UEFA jsou chvályhodné, ale je tu několik otazníků, které mi přijdou složité. S tím ale nemůžeme nic dělat, nemáme na výběr.

Už dříve jsem říkal, že Evertonu by to mohlo pomoci více, než některým jiným klubům. Regulace UEFA upevní zavedené pořadí klubů s velkými fanouškovskými základnami a velkými stadiony. Mohlo by se říct, že tak by to přece mělo být, ale tyto kluby mají finančně zdatné hospodaření. Je to ale komplikovanější. Stále věřím, že tu může být místo pro bohatého mecenáše, chtějícího investovat do fotbalového klubu a někam jej dovést, ale regule UEFA tohle budou vylučovat. Jako opatření k zavedení větší finanční opatrnosti to může fungovat, ale pouze za cenu armády účetních a advokátů, sídlících po každém kroku, který uděláme.

To je ale následek jakékoliv legislativy, která vyžaduje kontrolu a rovnováhu. Někdo musí ručit za to, že se toho kluby drží, jinak by zavládla anarchie a oportunismus.

To je správně. Musíme si na to zvyknout. Ale jak jsem řekl, za nějakou dobu to nejspíš bude Evertonu vyhovovat, stejně jako vlastně většině anglických klubů. Jsou to anglické kluby, které mají velké stadiony, vysokou návštěvnost umožňující jim zvednout ceny vstupenek. A když přidáte vysoký televizní příjem a sponzory, Premier League by měla dominovat.

Obdivuji německý model, kde lokální komunita vlastní a kontroluje 51% klubových akcií. Lidé můžou přijít a získat zbylých 49%, ale nemohou si diktovat podmínky. Objevily se pokusy k otočení toho poměru, ale fanoušci napříč Bundesligou se spojili a tohle úsilí zablokovali. V Anglii je něco takového momentálně nemyslitelné. Německý fotbal navíc jejich modelem nijak neutrpěl. Postavili lepší stadiony než máme my, návštěvnost je stále vysoká, ceny vstupenek jsou relativně nižší, národní tým je ohromně silný…

Vidíte, že usmívám. Média milují, když mohou kritizovat Premier League a milují, když před nás mohou jako vzor toho, jak by všechno mělo fungovat, postavit německý fotbal. Nejsem expert na tamní fotbal, ale minulý týden se šířila jistá dvojstránka porovnávající Bayern Mnichov a Manchester United, ze které vyplývalo, že United míří za zkázou, a tak dále, z čehož jsem byl poněkud znechucený.

Podle mého názoru má Premier League dost chyb, a jsou tu kluby, jejichž dluhy jsou nebezpečně hluboké, ale na druhou stranu jsou naše stadiony téměř plné, kluby mají solidní úroveň ceny lístků, nařizujeme světové vysílací poplatky. A pokud tohle spojíte, je složité vidět, co je s anglickým fotbalem špatně. Anglické kluby dominují v herních žebříčcích UEFA, na míle daleko od svých německých kolegů. Sport se musí rozhodnout, zda si chce zachovat schopnost dominovat „Evropské scéně“, což samozřejmě pohání hodnotu našich vysílacích smluv.

Nakonec vše záleží na tom, jak chceme aby náš fotbal vypadal, na jaké byl pozici a jaký úspěch chceme. Všichni na to máme jiný pohled. Například vlastnictví klubů fanoušky je nesmírně důležité, ale nemyslím si, že nezbytně musí jít o vlastnictví v přísně zákonném smyslu. Fanoušci mohou řízení klubu ovlivnit třeba pouze svoji účastí. To může poskytnout jistý smysl vlastnictví také, samozřejmě v případě, že kluby fanouškům naslouchají.

Ale nemohou dění v klubu ovlivnit pokud nemají náhled do kostry vlastnictví.

Ale pokud k tomu přistoupíme špatně, pokud nebudeme naslouchat, tak se nám to tvrdě vrátí. Doufám, že Everton demonstruje to, že nasloucháme, to, že jsme si vědomi rozdílných aspektů, které rozdělují fanoušky a že se pokoušíme je napravit. Přesto si myslím, že je vysoce nepravděpodobné, že se Premier League vydá cestou majoritních podílů v rukou fanoušků. Jen složitě bych našel příklad, kde zájmy vlastníků a fanoušků jsou perfektně totožné. Majitelé jakéhokoliv klubu se snaží o návrat svých investic v podobě výsledků na hřišti. Zeptejte se kteréhokoliv fanouška co chtějí, řeknou vám, že chtějí trofeje a já věřím, že akcionář v klubu touží po tom samém.

Nechte mě říct nejhorší příklad, který jsem poslední dobou slyšel. Harry Redknapp se nedávno nechal slyšet, že fanouškům je naprosto jedno, jestli by jejich klub vlastnil třeba Saddám Husajn, pokud by to znamenalo, že klub je úspěšný. Není to logický úsudek toho, co jste právě řekl?

Redknapp byl samozřejmě „proaktivní.“ Ale pokud odložíme extrém stranou, tvrdím, že téměř všichni fanoušci by uvítali „zvýšenou kupní sílu.“ Povaha vlastníka a způsob, jak řídí klub je velmi důležitý. Obzvláště je zásadní, že rozumí klubu, fanouškům a všemu, co klub vyznává. Také je důležité, že umí komunikovat a komunikuje pravidelně s důvěryhodností a vášní. Žádný fanda nechce, aby jeho klub vlastnil někdo, kdo tomu nerozumí.

Sám mám tu smůlu, že žiji v srdci oblasti, kde je hlavním klubem Manchester City. Všichni víme, co se tam v posledních letech událo a musím říct, že fandy City absolutně nezajímá, že ten chlápek, který platí šeky je, nebyl, nebo není fanda City, nebo jestli v klubu bude příštích 20 let. Harry poukazuje na pohrdání extrémem a podtrhuje, že krátkodobý byznys, kde všichni požadují okamžitý úspěch, není řešením. Ale ať se vám to líbí nebo ne, miliardáři jsou nejspíš nejjednodušším řešením.

Přesuňme se na chvíli k přestupům. Je dohoda, která nám zaručuje určité procento z potenciálního prodeje Wayna Rooneyho stále v platnosti?

Ujednání stále platí a nebylo žádným způsobem změněno.

Náš poměr mezd. Naposled překonal hranici 60%. Nastalo zlepšení?

Pokračujeme v investování do našeho mužstva. Několik hráčů prodloužilo v létě svoje kontrakty a to na naši mzdovou strukturu položilo větší tlak. Samozřejmě to reflektuje naše ambice, naši víru v manažera a touhu posunout se na špici Premier League.

Jak pracují nové obchody s klubovým zbožím? Projevily se již výrazným způsobem v příjmech?

Kitbag si nemohu vynachválit, jejich závazek je fenomenální. Věděli jsme, že se můžeme plně spolehnout na jejich produkty online, ale nebyli jsme si jisti jejich zkušenostmi s kamenným obchodem. Jejich investice v našich dvou obchodech jsou fantastické. Ukazují to koneckonců i čísla prodejů, se kterými jsme extrémně spokojeni. Doposud jsou obě strany maximálně spokojeny. Mám také radost, že Kitbag je hlavním přispěvatelem naší plánované nové výstavby u Goodison Parku. To oni ten plán přivedli daleko blíže realitě.

Přesuňme řeč ke stadionu. Nastal nějáký kontakt s městskou radou?

Ano, docela hodně a pozitivních. Momentálně se naše diskuze točí kolem identifikování nových příležitostí. Jsme na počátku cesty, ale stejný, centrální problém zůstává, a to financování výstavby nového stadionu. Určitě jsme ale zaznamenali změnu v pojetí našich jednání s radou, a to v pozitivním směru. Nyní cítíme, že šálek je poloplný, nikoliv poloprázdný. Nový projekt stadionu je výzvou pro všechny. Zkoumáme dostupné lokality, zahrnující i ty, které jsme v minulosti vyloučili. Přes všechny plusy ale musím zdůraznit, že celá záležitost je velmi složitá, a že jsme teprve v počátcích.

Společný stadion. Jedná se o něm?

Jedná se o něm denně! Ne ovšem v žádném smysluplném duchu, ať už od našich přátel z druhé strany parku nebo městské rady.

Výstavba nové administrativní budovy. Kdy by měla být hotova?

Plánem je, že v provozu bude na konci léta 2011, což je extrémně napnutý termín.

Nebyl by podzim nebo zima více realističtější?

Znamená to, že práce začnou ještě před letošními Vánoci. Již máme veškerá povolení. Cílem je léto, ale máte pravdu, bude to obtížné.

Jsou všechny účely budovy dořešeny? Ví se již, co bude v jednotlivých podlažích?

Přízemí bude patřit novému obchodu Kitbagu. V prvním patře bude muzeum plus kavárna. Druhé patro je vyhrazeno pro nové klubové kanceláře. Poslední patro bude využíváno pro pohostinná zařízení během hracích dnů a konferenční prostor mimo hrací dny. Jsme nadšeni, že veškerý náš provoz bude pod jednou střechou, včetně prodejny lístků.

Bellefield. V jaké se nachází pozici?

Po dlouhém procesu jsme dosáhli řešení. Obdrželi jsme plánovací schválení a můžeme získat značný fiananční obnos z prodeje a následné výstavby obytných domků v lokalitě. Časový rámec zástavby ale ještě není dokončen.

Goodison Park. Výstavba budovy, o které jsme se bavili, jeho plochu ještě více omezuje – pokud to je ještě více možné! Je to poslední hřebíček do rakve?

Rozšíření Goodisonu zůstává složitou otázkou a stále jsme neviděli nic významného, co by bylo ekonomicky i komerčně racionální. Rukama nám prošlo již několik možností, ale ani jedna z nich by nefungovala. Takže výstavba administrativní budovy byla prioritou. Zkrátka musíme využít vše, co máme. Budeme ale samozřejmě pokračovat v kosmetických zlepšeních vzhledu stadionu. S městskou radou také máme pozitivní diskuze o vylepšování lokálního prostředí – chodníky, cesty okolo stadionu, a tak dále. Zkvalitnit můžeme pouze záležitosti v našich pravomocích.

Očekáváte nějáké problémy s obnovou certifikátu, zaručujícího bezpečnost stadionu?

Ne, ačkoliv nikdy nevíte, co najdete ve staré budově. Můžeme ale zaručit, že nedojde na žádná překvapení.

Zvyšují se ceny údržby?

Bavíme-li se o struktuře stadionu, tak ne. Nebo přesněji řečeno, jsou v souladu s našimi očekáváními. Samozřejmě se tyto výdaje budou v dalších letech nejspíše zvyšovat, protože stadion stárne.

The Everton Collection. Jaké je její současné postavení a plány pro její budoucí využití?

Stále říkám, že Collection patří fanouškům a veškeré úsilí by mělo směřovat k zajištění přístupu k ní pro co nejvíce fandů. Collection Trust potřebuje podporu, aby se tak mohlo stát. Nová budova slibuje fantastickou příležitost k dosažení účelu Everton Collection a jsem si jistý, že obě strany dojdou ke shodnému názoru.

Fotbalová muzea mají špatnou pověst v ohledu návštěvnosti. The Scottish Football Museum zavřelo svoje dveře stěží po roce a nyní se English National Museum stěhuje z Prestonu do prázdné budovy v Manchesteru, což je podle mého názoru skandální a urážka Prestonu. Není mi jasné, že zatímco fanoušci často mluví o odkazu a historii, zřídka ji podporují v životaschopné návštěvnosti, pokud jde o exhibice, atd. Bude tohle zahrnuto v nové budově?

Zčásti ano, ale pro všechno nebude dost pater. Chceme mít museum a zároveň i místo, kam by mohly chodit rodiny vstřebávat klubovou historii mimo hrací dny. Je to skvělý způsob, jak zakořenit věrnost obzvláště u mladých fanoušků. V tuhle chvíli hledáme zkušeného specialistu v tomhle poli. Jsme teprve na začátku úkolu.

Díky za váš čas, Roberte.

Rádo se stalo.