Fans interview: Manchester City

18/12/2010 0 Od Riči

Mindas si jako jeden z mála fanoušků našel cestu k Manchesteru City ještě v době, kdy ho nevlastnil movitý arabský šejk. Jak tedy asi hodnotí současnou situaci Citizens?

Jak si prvně reagoval na oznámení, že tvůj oblíbený klub koupil movitý arabský šejk a jak tento krok hodnotíš zpětně?

Tehdy to byla dobrá rána. V té době tu moc fanoušků nebylo, vlastně co si vzpomínám, tak jen já a Milan Mikulka(ManCity), kterého tento krok úplně zlomil a dnes zůstává už jen pasivním pozorovatelem tohoto klubu. Já to měl také hodně těžké a vlastně dodnes je můj vztah ke klubu už takový jiný, než předtím. Přirovnal bych to ke vztahu k matce. Když jste dítě, tak musíte být k mamince skoro připoutáni, což se s zvyšujícím věkem mění a ten vztah i přes samozřejmou lásku je už o něčem jiném. Já dost City kritizuji, ale vždy mám pocit, že oprávněně. Pokud bych to měl tedy zhodnotit, tak je jisté, že ta změna majitele posunula klub mnohem dál, než se nacházel předtím, ale pokud jde o mě, tak se mi tento klub vzdálil.

Měl jsi raději Manchester City před příchodem majitele Mansoura nebo jeho nynější podobu? Zdůvodni své rozhodnutí.

Na tuto otázku jsem vlastně už odpověděl. Měl jsem raději ten starší, tradiční a rodinný klub.

Jak jsi se díval na odchod manažera Marka Hughese a následné jmenování Roberta Manciniho?

Odchod populárního Sparkyho byl pro mě druhým velikým šokem od příchodu majitele, ale nutno říct, že po celou dobu jeho angažma to mohlo přijít kdykoliv a byl jsem tedy na to i připraven. Hughes neměl nikdy pevnou pozici a způsob, jakým byl odvolán tomu přidal ještě na absurditě. Co se týče Manciniho, tak to je těžká otázka. Jako člověk na mě působí velice sympaticky, on to vlastně asi nebude špatný člověk. Pokud jde o něj, jako manažera, tak je to největší slabina současného City, tedy klubu, který má ambiciozní cíle.

Za poslední dva roky byli Citizens na přestupovém trhu aktivní, zkus jmenovat pár hráčských příchodů a odchodů, které se podle tebe povedly a naopak, i které se nevydařily?

Uff… Z toho množství hráčů, co se protočilo, tak je těžké se i vyznat, natož to nějak slušně zhodnotit. Pokud bych se měl o to přinejmenším pokusit, tak hodně se mi líbily příchody ještě před „novou érou“. Zabaleta a Kompany i nyní dokazují, že tehdy to nebylo sáhnutí vedle, což ještě umocňují částky, za které přišly. Samozřejmě, že pokud jde o srovnávání nynějších hráčů City a jejich cen. Dále Adam Johnson, de Jong, Bellamy, Given, Bridge nebo Milner jsou super hráči a parádní jména. Jistě, nemůžeme zapomenout ani na hráče, jako Tévez, Adebayor nebo Robinho, kdy poslední dva jmenovaní patří právě do té kategorie nevydařených přestupů. Víc o nich psát ani netřeba, protože to nejsou úplně hráči, kteří by mě bavili.

Joleon Lescott si před rokem vydupal přestup z Evertonu do Manchesteru City, jak hodnotíš tento obchod?

Tenhle přestup byl celý divný. Dodnes vlastně není ani jasné, že by ho Hughes nějak moc chtěl. Hughes měl za kapitána novodobou ikonu City Richarda Dunnea, a kdyby by bylo po něm, tak by z klubu i neodešel. Bohužel pravomoce Hughese tu byly už jmenovány, a tak si Gary Cook dotáhl Lescotta a Dunne se musel pakovat. Bohužel nezůstalo jen u tohoto hráče.

ManCity se ambicemi na titul netají. Co mu k němu chybí, potažmo co je potřeba změnit, aby byl klub schopný v nejbližších letech bojovat o ligový primát?

Také to bylo už jmenované. Pokud chtějí opravdu City zaútočit na titul, tak potřebují manažera, který naplno využije ten obrovský ofenzivní potenciál, který v kádru je.

Aby mohli Citizens v následujících letech hrát o trofeje, potřebují se co nejdříve dostat do Ligy mistrů, jsou schopni se do ní kvalifikovat už letos?

Aby se takto silný kádr nedostal letos do milionářské soutěže, tak to by bylo přinejmenším ostudou, a o to více ukazatelem, že se nemýlím, pokud jde o slabinu současného týmu.

Carlos Tevez není v klubu spokojený a chtěl by ho opustit, jak se na celou situaci díváš?

Ani nevím. Nějak mě to nezajímá. Jistě, je to kapitán, což je s jeho angličtinou velice komické, ale je to hlavně i nejlepší fotbalista, co v klubu je. Jenže je to neskutečně hloupý člověk, který žije ve špatném světě, jak rád sám často tvrdí, ale přitom chce vidět vše růžově. Pokud tato situace v brzké době vyšumí, tak příjde další, která se bude muset řešit a dělat tomuto hráči kompromisy. Klub je ambiciozní a chce být úspěšný, proto by žádné kompromisy dělat neměl, a to ani u nejlepších hráčů. Když si hráč neváží chleba, který od klubu dostává, tak ať okusí někde jiný. Mně osobně by to vůbec nevadilo.

Zkus poskládat tvojí ideální sestavu z hráčů, které má Roberto Mancini aktuálně v kádru.

Hart
Zabaleta – Kompany – Touré – Kolarov
de Jong – Barry
Adam Johnson – Silva – Milner
Tévez

Viděl bys rád nějakého hráče z Evertonu na City of Manchester Stadium?

Těch v Evertonu je. Kdo by nechtěl mít v kádru Cahilla nebo Jagse? Asi každý, ale Everton je tím posledním klubem, u kterého bych chtěl, aby City nakupovalo a tím oslabovalo tento sympatický klub.

Tip na výsledek zápasu?

Těžko říct. Everton na City umí, i když v současné době hraje spíš o sestup a Citizens jsou zároveň ve slušné formě. Vítězství by bylo asi překvápení, víc věřím v dělbu bodů. 1:1