Manchester City – Everton 1:2

20/12/2010 0 Od Riči

Everton na Manchester City poslední dobou prostě umí. O velmi cennou výhru se symbolicky postaraly dvě letošní opory – branky vstřelili Tim Cahill a Leighton Baines.

Oproti posledním zápasům David Moyes provedl v základní sestavě dvě změny, Sahu nahradil na hrotu útoku trochu překvapivě Anichebe a zraněného Pienaara zastoupil na levé straně zálohy, z marodky vracející se, Osman.

První šance a první branka. To je tak, když necháte osamoceného Cahilla na malém vápně. Australan se prosadil hlavou po centru Colemana ve 4. minutě – 0:1.

V 11. minutě měl ManCity velkou příležitost na vyrovnání, Yaya Touré našel obloučkem za obranou nikým nehlídaného Silvu, který nasměroval svoji tvrdou střelu do boční sítě. O chvíli později hlavičkoval z rohu jen do Howardových rukavic Balotelli.

V 19. minutě předvedli Toffees krásnou akci zakončenou gólem. Anichebe našel ve vápně Cahilla, který přiťuknul míč Bainesovi. A levý zadák z voleje pravačkou nádherně zakroutil balon ke vzdálenější tyči – 0:2.

Citizens začali zvyšovat tlak, ve 28. minutě se opět prosadil z rohu Balotelli, ovšem i tentokrát výrazněji Howarda nevystrašil, pohotovým volejem přestřelil. Na druhé straně využil chyby v rozehrávce Osman a postupoval 1 na 1 proti Kompanymu, belgický zadák nakonec v defenzivě uspěl, Osmanovu střelu zblokoval a Hart už ji neměl problém zneškodnit.

Domácí hrozili hlavně z rohových kopů, po jednom z nich hráči Evertonu zablokovali minimálně šest střel, jímž nechybělo příliš k označení gólové.

Ve 37. minutě Howard stačil na poslední chvíli vytěsnit špičkami prstů dobrou ránu Kolarova z trestného kopu. Z následného rohu střílel Yaya Touré nad branku. Do konce prvního poločasu EFC dvoubrankový náskok uhájil.

Druhý poločas začal dělovkou Zabaleta, Howard si však poradil. Poté sice nedosáhl na pokus Kolarova, vadit to ovšem příliš nemuselo, rána po zemi těsně minula prostor mezi třemi tyčemi.¨

Komplikace nastaly po hodině hry, Anichebe obdržel během pěti minut dvě zbytečné žluté karty a musel předčasně opustit hřiště.

Postupem času Manchester City začínal se závěrečným tlakem, jako jeho předzvěst lze brát střelu Barryho nad bránu či dalších x zblokovaných ran.

V 72. minutě se přiklonilo štěstí i na stranu Citizens, po kombinaci ve vápně EFC trefil Yaya Touré Jagielku, od něhož se odrazil míč do brány – 1:2.

V 76. minutě to technicky z dálky zkoušel A. Johnson, naštěstí těsně přestřelil. O minutu později se hnal Balotelli sám na Howarda, Ital už překonal brankaře Toffees, jeho lob ale skončil na tyči. Dorážku Tevéze Howard výborně vytěsnil.

V 85. minutě Kolarův tvrdý centr málem skončil v síti. O minutu později to zkoušel z dálky Yaya Touré, Howard stačil střelu vyrazit. Po na krátko rozehraném rohu neuspěl se svým příspěvkem ani Silva.

Ve druhé minutě nastavení se opět vyznamenal, dnes neuvěřitelný, Howard, tentokrát bravurně zásahl proti Tevézovi. Na samém konci duelu korunoval beznaděj City vyloučením Kolo Touré.

Branky: 72. Phil Jagielka (vl.) – 4. Tim Cahill, 19. Leighton Baines
ŽK: 23. Vincent Kompany, 90. Gareth Barry, 90. Kolo Touré – 34. Marouane Fellaini, 55. Victor Anichebe
ČK: 90. Kolo Touré – 60. Victor Anichebe
Manchester City: Joe Hart, Kolo Touré, Vincent Kompany, Pablo Zabaleta, Aleksandar Kolarov, Gareth Barry, James Milner (46. Adam Johnson), David Silva, Yaya Touré, Carlos Tévez, Mario Balotelli (83. Jô Alves)
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka (79. Tony Hibbert), Leighton Baines, Sylvain Distin, Séamus Coleman (76. Louis Saha), Tim Cahill, Phil Neville, Leon Osman (75. Diniyar Bilyaletdinov), Marouane Fellaini, Jack Rodwell, Victor Anichebe
Držení míče: 60% – 40%
Střely na branku: 15 – 3
Střely mimo branu: 10 – 1
Rohy: 
10 – 0
Fauly: 
8 – 13
Rozhodčí:
 Peter Walton
Diváci: 45 028