Howard: Výhru jsme si vybojovali

21/12/2010 0 Od Meňa

Osmizápasová nevýherní série se nekoná. Na City of Manchester Stadium Everton vyhrál už počtvrté v řadě a za tři body může vděčit zejména obraně v čele s Timem Howardem.

Před zápasem bylo u mnohých jasno. Everton byl předem odepisován, zatímco Manchester City už se viděl na samotném čele tabulky. Jenomže do Manchesteru se dostavil odhodlaný a namotivovaný tým. Blues využili svoje prakticky jediné dvě šance, zatímco Citizens ve zbytku utkání jen bezmocně a neúspěšně doléhali na elastickou evertonskou zeď.

Toffees přitom museli dobrou půlhodinu ustát hru v deseti lidech, a to vinou dvou žlutých karet Victora Anichebeho. Ani to ale Manchesteru City nepomohlo, Everton tak fandům nadělil nejlepšího předčasného Ježíška. Pod výhrou a posunem na čtrnáctou příčku se krom celé defenzivní činnosti mužstva podepsal hlavně Tim Howard, jenž pochytal vše, co bylo v jeho silách. Za záda pustil jen nešťastně tečovaný vlastní gól Phila Jagielky.

„Během let jsme porazili hodně top týmů, ale tohle vítězství chutná skvěle,“ říká hrdina zápasu. „Po skončení jste mohli vidět, co to pro nás znamená. Byla to syrová reakce. Vycházely z nás čisté emoce, i potom v šatně jsme si říkali, že bylo až divné, jak skvělý pocit to byl. Možná to bylo zimou, možná tím, že mohli jít na první místo, ale viděli jste, jak moc to pro nás znamená. Už předem ale mezi námi panovala dobrá atmosféra. Věřili jsme, protože v posledních letech jsme si odsud odvezli několik výher.

Zdálo se, že přede mnou pobíhá snad dvacet světle modrých dresů. Pak jsme museli hrát v deseti lidech a tlak se ještě více stupňoval. Bylo to neuvěřitelně těžké. Už tak mají skvělý útok, takže vyloučení nám to ještě znepříjemnilo. Právě to ale na konci zápasu přidalo ten skvělý pocit. Byl to odhodlaný výkon.“

Po nabitého vánočního programu tak Everton vkročil nejlépe, jak mohl. Z dalších tří zápasů proto bude zapotřebí vytřískat maximum. Hraje se však proti týmům z druhé poloviny tabulky, proti kterým se Blues letos trápí. Na Boxing Day přijede na Goodison Park Birmingham, o dva dny později se jede na hřiště posledního West Hamu a na Nový rok na Britannia Stadium.

„Pokud se vám přes Vánoce daří, je to skvělá šance jak získat dost bodů v krátkém časovém sledu. Netrénuje se tolik, a můžete se soustředit jen na devadesát minut a do dalšího zápasu jít čerství. Nechybí nám kvalita, což je důvod, proč jsou naše výsledky tak nepříjemné. Dokážeme zabojovat, ale to si musíme přenést do každého zápasu.“

Spokojeností po zápase zářil i David Moyes. Znovu prokázal, že proti Manchesteru City umí svoje mužstvo dokonale připravit. „Hráči ukázali obrovskou vůli a klub na ně může být hrdý. Vyhrát zde bez Stevena Pienaara a Mikela Artety, dvou klíčových hráčů, je fantastické. Kluci vybojovali skvělý výsledek. Červená karta? Myslím, že první žlutá byla trochu přísná. Byli jsme pod tlakem, dokonce i v jedenácti lidech, protože hráli lépe, než minulou sezonu. Byl to těžký zápas a jsem nadšen, že máme tři body. Není to jen vítězství, porazili jsme tým, který očekává, že se stane šampionem.“

Před nadcházejícím zápasem bude nicméně Moyes muset řešit jednu nepříjemnost. Kvůli zranění musel střídat Phil Jagielka a není jasné, zda se pro duel s Birminghamem stihne uzdravit. Několik týdnů si navíc do míče kvůli zranění kolena nekopl ani zbylý stoper John Heitinga.

„Jags má trochu natažený stehenní sval. Celý týden netrénoval a nebylo jasné, zda vůbec bude hrát. Zvládl většinu zápasu, ale krom Johna Heitingy už jiného středního obránce nemám, takže musím doufat, že do Boxing Day budou fit,“ dodal Moyes.