Baines odcházet nehodlá a chce znovu do Albionu

23/12/2010 0 Od Meňa

V neuvěřitelně stabilní a hlavně kvalitní formě hrající Leighton Baines prožívá možná nejvydařenější období své kariéry. Přesto mu k úplné spokojenosti něco chybí.

Když se koncem roku 2008 začínal Leighton Baines pravidelně objevovat v základní sestavě, někteří Evertonians jen s otevřenou pusou zírali, jak talentovaný fotbalista musel předtím dlouhé měsíce zahřívat lavičku. Po dvou letech patří Baines k nepostradatelným a vypracoval se mezi špičku levonohých beků, možná nejen na ostrovech.

Mluví za něj koneckonců i počet asistencí, kterými hravě strčí do kapsy nespočet záložníků. Na adresu obránce, ironicky možná nejpřímočařejšího hráče celého mužstva, se zkrátka ozývá chvála ze všech stran. Nejen že má prsty ve většině gólů týmu, posledně si dokonce radost ze vstřelené branky mohl vychutnat na vlastní kůži. Na City of Manchester Stadium vstřelil klíčový druhý gól Toffees. Netypicky pravačkou.

„Je to můj první profesionální gól, který jsem dal pravou nohou a zároveň to nejspíš bylo i poprvé, co jsem vstřelil branku zevnitř pokutového území, pokud nepočítám penalty. Teď už mi zbývá jenom dát gól hlavou!“

Bekovy výkony ovšem zdá se unikají muži, kterého by Baines tuze rád přesvědčil. Fabio Capello dal rodákovi z Kirkby příležitost pouze ve dvou přátelských zápasech pár měsíců před vypuknutím letního mistrovství světa. Do letadla směr Jižní Afrika už se ale Leighton překvapivě nevešel. Na další pozvánku k reprezentačnímu srazu Albionu navíc dál marně čeká.

Narážky na údajný stesk po domově, který měl být jedním z důvodů, proč dal Capello přednost raději Stephenu Warnockovi, ale Baines rázně odmítá. Jeho slova prý byla médii nesprávně překroucena. „Po zápase s Mexikem jsem byl hodně dole, protože jsem nezahrál dobře. Na konci interview jsem říkal, že se těším domů za rodinou. Pak jsem dostal otázku, jestli mi dělá problém být daleko od domova a já řekl, že je to nejtěžší část, ale pro každého hráče je to stejné. Nikdy nezaznělo slovo „stesk“.

Byl bych zklamaný, kdyby něco takového vzal pan Capello do úvahy, když sestavoval svoji nominaci. Vůbec se mnou nemluvil. Kdyby si se mnou o jeho důvodech promluvil, pak by to pro mě bylo mnohem jednodušší. Prostě bych to hned vypustil z hlavy. Samozřejmě chci reprezentovat. Je to pocta, znamená to, že jste jeden z nejlepších fotbalistů v zemi.“

Pozornost nicméně narozdíl od Capella bystří již i zahraniční kluby. Další Bainesův působivý výkon v pondělí sledovala přímo na stadionu výprava z Bayernu Mnichov. Jenže bavorský velkoklub neuspěje. Svou roli možná hraje i hráčova skromnost. Za dob působení ve Wiganu dokonce podle tehdejšího manažera Latics Paula Jewella, Baines na poslední chvíli odmítl zahrát si v charitativním zápase proti World XI na Old Traffordu. Prý si nezasloužil utkat se s takovými jmény jako Zinedine Zidane nebo Steven Gerrard. Zaječí úmysly tak beka nepřepadají.

„O zájmu Bayernu toho moc nevím, koncentruji se pouze na Everton,“ říká Baines, jehož obrovská vášeň – hudba, dostala dokonce prostor pro jeho nový pravidelný blog. „V létě jsem podepsal novou smlouvu a nemám žádné úmysly odcházet. Jiné angažmá nesháním. Jsem ve věku, kdy se chci ve svojí hře dostat na novou úroveň. Chci se zlepšovat a vím, že já i tým, toho můžeme ve druhé polovině sezony dosáhnout.

Když jsem byl mladší, často jsem si pokládal otázku, jestli jsem dost dobrý. Ale pak z toho vyrostete a když jste starší, začnete se víc věřit. Paul Jewell hrál v mé kariéře obrovskou roli. Vždycky mi říkal, že pokud budu v sebe věřit tolik, jako on věřil ve mě, bude to OK.“

Společně se svými spoluhráči bude Baines usilovat o další pozdní nastartování sezony. První krůček už mají Blues úspěšně za sebou, v neděli přichází na řadu potvrzení. O vítězství bude Everton usilovat doma proti Birminghamu. „Důvody, proč nevyhráváme jsme rozebrali do nejmenších detailů, a teď konečně musí přijít výsledky. Zápas se City doufám bude naším obdrazovým můstkem.

Proti top týmům umíme odvést maximum a nechybí nám to, co si lidé s Evertonem spojují – vytrvalost a odhodlání. Nemyslím, že proti slabším týmům hrajeme s uspokojením. Ale pokud na nás leží povinnost týmy porážet, objevily se otázky, na které jsme nebyli schopni odpovědět. Přihrávali jsme si do stran a  chybí nám finální fáze,“ zdůvodňuje tahoun Baines. Ten, který umí vytáhnout trn z paty.