Preview: Everton – Birmingham City

24/12/2010 0 Od Meňa

Druhý svátek vánoční patří krom veselení tradičně i fotbalu. Po delší době bude Everton na Boxing Day hrát doma a vyzve birminghamské Blues.

Co vůbec může svátečně naladěný Goodison Park v neděli očekávat? Přirozeným cílem je doufejme po delší době pohodlné, bez větší námahy a nervů dosažené vítězství. Birminghamští ale vždy uměli svým soupeřům zápas na maximální míru znepříjemnit. Najde tak Everton na nekompromisní defenzivu Birminghamu recept?

S ohledem na předchozí utkání lze s jistotou říct, že v silách Toffees to rozhodně je. Přestože z modré poloviny Manchesteru si Everton pravidelně odváží plný bodový zisk, výhra v současné herní situaci se rovnala malému zázraku. Ale zaplaťpánbůh, stalo se. Na City of Manchester Stadium přijel Everton s plánem, a ten do puntíku vyšel. Blues v góly přetavili svoje jediné dvě šance, což ostře kontrstuje s kvantem předchozích utkání a ve zbývajícím čase doslova a do písmene vydřeli nesmírně cennou a povzbuzující výhru. Nejdelší nevýherní série Evertonu pod hlavičkou Premier League, tak byla zažehnána za pět minut dvanáct.

Pokud ovšem proti Citizens hrála ústřední roli pevná obrana, která až na drobné výjimky letos Evertonu potíže nečiní, proti celku z druhého největšího města Spojeného království, bude ležet zodpovědnost hlavně na fázi ofenzivní. A všichni víme, že kámen úrazu vězí právě zde. Není tak složité si odvodit, že proti koncentrované obraně Birminghamu budou muset Toffees nahodit nejvyšší otáčky. Druhá výhra za sebou a další stáhnutí bodového manka věru není vůbec špatnou vyhlídkou.

V honbě za třemi body bude už bude Blues vypomáhat Mikel Arteta. Záložník má za sebou měsíční „dovolenou“, způsobenou červenou kartou v zápase proti West Bromu. „Je skvělé být zpátky, nemůžu se dočkat, až budu hrát,“ říká netrpělivě. „Proti City jsme měli štěstí, které nám chybělo v jiných zápasech a nakonec jsme vyhráli. Někteří očekávali, že Everton prohraje, ale oni naštěstí neproměnili svoje šance. My jsme naopak měli dvě a byly z toho góly, což je oproti  minulým zápasům velký rozdíl. Birmingham moc branek nedostává, jsou v obraně dobře organizovaní. Na jejich hřišti jsme vyhráli, ale víme, že to bude těžké a pokud neproměníme šance, může to být dlouhé odpoledne,“ analyzuje Arteta. „Brání těsně a nedávají nikomu moc prostoru. Doufejme, že se dokážeme pořádně připravit.“

Birmingham se od posledního vzájemného střetnutí neposunul prakticky žádným směrem. Příčky, ze kterých lze při nepříznivé konstelaci hvězd snadno spadnout o soutěž níž, koneckonců Blues okupují po celý dosavadní průběh sezony. Na St. Andrews tak musejí jenom s nostalgií vzpomínat, kde že to loňské sněhy jsou. Touto dobou se mužstvo Alexe McLeishe pohybovalo na dostřel pohárů. Se syndromem druhé sezony si tak, jak se zdá, zatím v Black Country nevědí rady.

Naposled se mohli Brums nakopnout proti rivalovi z Wolverhamptonu, jenž je na tom ještě o něco hůř. Nemohoucnost ale Birmingham podtrhl prohrou 0-1. Bídná forma birminghamských tak nabírá nepříjemných proporcí, vždyť z posledních osmi utkání Blues vyhráli jedinkrát, to si ale došlápli dokonce na Chelsea. Venkovní forma celku z Midlands je pak kapitolou samu pro sebe. V letošní sezoně výhru na cizím trávníku ještě Brums neochutnali; posledně odjížděli se třemi body v březnu z beznadějného Portsmouthu.

Modrou polovinu Birminghamu navíc v nelehkém období čeká extrémně nabitý kalendář. Krom vánočního programu  vstoupí Blues samozřejmě i do FA Cupu, ale pak přichází na řadu ještě semifinále Ligového poháru, hrané na dva zápasy. „Je to intenzivní období a hodně utkání v krátkém čase. Od svých hráčů budu požadovat hodně,“ tvrdí Alex McLeish. „Máme dost hráčů, ale jestli je mužstvo dost silné se teprve uvidí. Není pochyb o tom, že musíme začít sbírat body, zvláště v tomhle čase. Teď musíme jet na Goodison Park a snažit se o to stejné, co se povedlo jim proti Manchesteru City. Pro nás očekávání nejsou tak velká, jako pro Everton,“ odhaluje Skot.

Posledně se oba týmy potkaly začátkem října. Everton jako jediný ligový tým bez výhry poprvé zabral právě na St. Andrews a odvezl si výhru 2-0. Na poslední návštěvu Goodisonu však rádi vzpomínají fandové Birminghamu. V lednovém čtvrtém kole FA Cupu zvítězili 2-1. Remíza 1-1 se pak zrodila o měsíc dříve v lize. Stejným výsledkem potom dopadl i loňský Boxing Day, tehdy Everton remizoval na Stadium of Light.

Historie soupeře

Klub založila pod původním názvem Small Heath Alliance v roce 1875 partička hráčů kriketu. Profesionální status Blues získali o deset let později. Roku 1892 se přidali k zakládajícím členům Football League Second Divison, a čerstvě vyhlášenou soutěž ve stejném roce také vyhráli. Rokem 1905 přišla nová éra klubu, jež svoje jméno přejmenoval na Birmingham FC, a přestěhoval se na svůj současný domov – St. Andrews Stadium, jež se dnes chlubí kapacitou lehce přes 30,000 diváků.

Není překvapující, že Birmingham strávil drtivou většinu své existence pravidelným střídáním nejvyšší a druhé nejvyšší soutěže. V Second Division klub také získal své jediné mistrovské tituly – druhou ligu ovládnul v letech 1893, 1921, 1948 a 1955. Největší pohárový úspěch naproti tomu přišel v roce 1963, kdy Blues získali Ligový pohár. Vítězství bylo pro Brums o to sladší, že ve finále se před nimi musela sklonit Aston Villa, nenáviděný městský rival.

Chuť Premier League Birmingham prvně ochutnal rokem 2002. V předchozích třech sezónách se pokaždé probojoval do play-off, ve všech případech však ztroskotal před vytouženou bránou. Napočtvrté to klubu, již vedenému Stevem Brucem vyšlo, a pamětihodnou se stala i následující prvoligová sezona. Brums se umístili na 13. pozici, a za sebou nechali i Aston Villu. Po další poklidné sezoně 2004/05 se ovšem  znovu museli smířit se sestupem.

Zpět se klub vyškrábal v roce 2007, kdy si přímý postup zajistil druhou příčkou v Championship. Mezi elitou však Brums pobyli jen rok, to už však byl u klubového kormidla zdatný kapitán Alex McLeish, jež Birmingham dovedl k dalšímu pohodlnému postupu, a který se svými svěřenci vodami Premiership proplul nadmíru úspěšně – na St. Andrews se slavila nečekaná 9. příčka.

Zápasová fakta

V historii společných zápasů obou klubů které ví, že modrá je prostě dobrá, vedou liverpoolští Blues. Ze 122 utkání jich vyhráli 61. Na Goodison Parku se pak Birminghamu obzvlášť nedaří. Krom zmíněného pohárové vítězství v minulé sezoně, si z Grand Old Lady odvezl jen pět ligových výher. To poslední se vztahuje k listopadu 1957.

Od založení Premier League však Toffees zvítězili pouze ve dvou domácích zápasech proti Birminghamu. Hned čtyři duely potom skončily nerozhodně. Jediný triumf Brums ve třinácti dosavadních utkáních Premier League přišel v únoru 2004. Tehdy na své půdě Everton přejeli 3-0.

Everton

Domácí formě Toffees schází do ideálních rozměrů daleko. Z posledních devíti zápasů dokázali Blues plně bodovat pouze dvakrát, přičemž jde o jediné dvě domácí výhry v sezoně a o rovnou polovinu všech letošních výher. Krom toho se Everton zmohl na čtyři remízy a tři prohry. Je tak nabíledni, že ani gólové radosti si Goodison moc neužil; před domácím publikem padlo zatím jen 10 gólů – v průměru jeden gól na zápas. Co se samotného Boxing Day týče, v posledních čtyřech letech v něm Everton nemá špatnou bilanci. Během svátečního kola inkasoval jediný gól, dvakrát zvítězil a dvakrát remizoval.

Birmingham City

Doposud žádná venkovní vítězství, toť vizitka Blues. Jejich devět letošních výjezdů skončilo čtyřmi prohrami a pěti remízami, přičemž až na jedinou výjimku šlo pokaždé o prohry s rozdílem jednoho gólu. Z kontextu patnácti posledních výjezdů pak dojdeme pouze ke dvěma výhrám. Na Boxing Day ovšem Brums umí. V šesti prvoligových zápasech prohráli 26. prosince pouze jednou.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  61-35-26
  • Na Goodison Parku:  38-16-7
  • V Premier League:     5-7-1

Absence

Střed obrany. Přesně tam Evertonu schází ruce a nohy. Chybět bude s největší pravděpodobností Phil Jagielka, jenž má natažený stehenní sval, a příliš brzy je i pro Johna Heitingu, marodícího s kolenem. Nejisto je pak okolo Stevena Pienaara a jeho třísel. Jednozápasový trest si bude odpykávat Victor Anichebe, distanc naopak vypršel Mikelu Artetovi.

Birmingham možná přivítá zpět Alexandra Hleba, jenž vynechal několik zápasů kvůli zraněnému podkolennímu svalu. Chřipku doléčil Liam Ridgewell a bývalý Evertonian James McFadden marodí s kolenem.

Everton: Howard, Hibbert, Neville, Jagielka (?), Distin, Heitinga (?), Baines, Coleman, Fellaini, Rodwell, Cahill, Arteta, Osman, Pienaar, Bilyaletdinov, Saha, Beckford, Yakubu, Gueye

Everton: Foster, Taylor, Carr, Johnson, Dann, Ridgewell, Gardner, Ferguson, Beausejour, Murphy, Bowyer, Larsson, Michel, Jiránek, Fahey, Zigić, Jerome, Derbyshire

    • Kdy: 26.12. 16:00 SEČ
    • Kde: Goodison Park
    • Rozhodčí: Anthony Taylor

</ul